RO EN
The cart is empty

TERMENE: Scadere anuala a veniturilor companiilor de energie, dar profituri record

Cu o valoare totala de 14,1 miliarde de lei, veniturile aferente anului 2020 ale producatorilor de energie electrica din Romania au fost inferioare celor obtinute in anul 2019 - 15,3 miliarde lei, dar si celor obtinute in anii 2018 si 2017 (14,6, respectiv 14,2 miliarde de lei).
Cu toate acestea, 2020 a fost anul in care companiile din domeniul productiei de energie electrica au inregistrat cele mai mari profituri, valoarea acestora depasind 2,2 miliarde de lei. In comparatia cu aceasta valoare, in anul 2017 profiturile generate de respectivele companii au fost de doar 0,8 miliarde de lei pe cand in anii 2018 si 2019 la nivelul pietei producatorilor de energie electrica din Romania s-au inregistrat pierderi.
Analiza a luat in calcul toate societatile din Romania a caror principal domeniul de activitate este Productia de Energie electrica (cod CAEN 3511) si a fost realizata pe baza celor mai recente date disponibile (anul 2020).
“Productia de energie electrica este un domeniu cu o interventie a statului insemnata si care influenteaza aproape toate domeniile economice. Astfel, valoarea sau evolutia principalilor indicatori economici, asa cum sunt profitul sau cifra de afaceri, isi dilueaza mult din importanta care o au in cazul altor domenii de activitate”, a declarat Adrian Dragomir, fondator Termene.ro si Business Innovation Consultant.
Piata producatorilor de Energie Electrica din Romania este divizata: pe de o parte, producatorii - companii care au in structura de actionariat inclusiv Statul Roman (fie direct, fie prin intermediul unor companii aflate in subordine) si care reprezinta aproximativ 1% din aceasta piata, iar pe de alta parte, companiile detinute in general de entitati private (inclusiv de persoane fizice) si in care Statul Roman nu are o influenta directa, potrivit Termene.ro. In general, marii producatori sunt reprezentati de termocentrale, centrale nucleare, hidrocentrale de mari si foarte mari dimensiuni pe cand restul companiilor sunt reprezentate in general de parcuri fotovoltaice, eoliene sau mici hidrocentrale.
Desi marii producatori includ aproximativ 1% din companiile care activeaza in piata piata energiei electrice, acestia au obtinut in anul 2020 peste 84% din totalul veniturilor realizate la nivelul intregului domeniu, (aproximativ 11 miliarde lei din totalul de 14,2 miliarde lei) restul de 99% de companii generand doar 15% din totalul acestora - (aproximativ 3,2 miliarde lei.)
“O companie care este detinuta de stat nu poate fi analizata doar prin prisma parametrilor financiari, asa cum se intampla in cazul companiilor private, intrucat au si o serie de beneficii de ordin social sau economic. Spre exemplu, in cazul unei companii publice care inregistreaza pierdere financiara exista mecanisme de stat plafonate la nivelul UE prin care acestea pot fi ajutate”, explica Adrian Dragomir, fondator Termene.ro.
 
Productia de energie: O piata inaccesibila?
Numarul de companii care activeaza pe piata productiei de energie electrica si care au depus situatiile financiare anuale este relativ constant - acesta variind extrem de putin in ultimii 4 ani. Astfel, daca in anul 2017 existau pe piata 2.033 de astfel de companii, in anul 2020 numarul acestora a fost de 1.997 de companii. Dintre acestea, aproximativ 1% sunt companiile care au in structura proprie statul roman.
Unul dintre motivele pentru care numarul de jucatori de pe piata ramane relativ constant este costul ridicat de investitie in infrastructura tehnica necesara productiei de energie electrica. In lipsa unor finantari nerambursabile care sa acopere o parte din aceste costuri sau a unor fonduri de investitii dispuse sa astepte o perioada mai lunga de timp pana la recuperarea sumelor necesare, domeniul este unul greu de accesat pentru antreprenorul obisnuit.
 
Producatorii privati de energie electrica: datorii mari si risc de intrare in insolventa
Daca in cazul companiilor in care printre actionari se regaseste intr-o forma sau alta si Statul Roman (aproximativ 1% din numarul companiilor de pe piata) indicatorii financiari au o relevanta mai mica, nu acelasi lucru se poate afirma despre restul pietei. Astfel, un element specific remarcat in cadrul analizei este valoarea ridicata a datoriilor pe care aceste companii le inregistreaza comparativ cu valoarea veniturilor obtinute. Astfel, valoarea veniturilor se pastreaza relativ constanta (intre 2 miliarde si 2,27 miliarde lei) pe cand cea a datoriilor este de 11,07 miliarde lei in anul 2020 in scadere de la 13,6 miliarde lei cat era in anul 2017 .
Piata energiei electrice din Romania este una extrem de reglementata, veniturile obtinute de companii fiind influentate mai mult de pretul cu care se vinde un kw/h si mai putin de elementele conexe precum marketing, promovare, etc. Totodata, capacitatea de productie este plafonata de puterea instalata a infrastructurii, veniturile obtinute avand o plaja relativ redusa de a varia din acest punct de vedere.
Spre deosebire de alte domenii de activitate, majoritatea producatorilor de energie electrica, indiferent de forma de constituire sau de prezenta statului in actionariat, au un risc ridicat de a intra in insolventa. Astfel, in toti cei patru ani analizati aproape 9 din 10 companii au un risc ridicat de a intra in insolventa si doar in cazul a una din 10 companii riscul fiind unul scazut.
Investitiile necesare in construirea infrastructurilor de productie energie electrica sunt investitii ridicate a caror durata de recuperare se intinde pe perioade lungi de timp, motiv pentru care este mult mai prudent folosirea capitalului imprumutat in detrimentul celui propriu, potrivit Termene.ro. Acest lucru poate fi un motiv pentru care gradul de indatorare este unul ridicat si implicit multe companii din domeniu au un risc ridicat de a intra in insolventa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter