RO EN
The cart is empty

RE/MAX: Agentii imobiliari estimeaza cresterea preturilor proprietatilor in 2020

Preturile de pe piata imobiliara din Romania vor creste in acest an, potrivit opiniilor a 40% dintre agentii imobiliari care au raspuns unui sondaj realizat de RE/MAX Romania, prima retea de francize imobiliare din tara noastra. Circa 32% dintre opiniile exprimate indica o stagnare a preturilor, iar 28% o scadere a acestora. Cercetarea a fost realizata in perioada decembrie 2018 - octombrie 2019, in colaborare cu portalul specializat imobiliare.ro, pe un baza raspunsurilor a 208 agenti imobiliari din 34 de orase ale tarii, care au raspuns la 18 intrebari prezentate pe larg in studiu.
In 2019, preturile proprietatilor imobiliare au crescut, atingand o medie de 1.380 de  euro/ mp in Bucuresti, 1.610 euro/ mp in Cluj-Napoca, 1.010 euro/ mp in Iasi, 1.230 de euro/ mp in Timisoara.
"Preturile locuintelor au inregistrat usoare cresteri in 2019, urmand ca pana in 2022 acestea sa ajunga la valori mai mari in zonele cu potential de dezvoltare economica. Piata imobiliara din Romania a intrat in faza de maturitate. Romania nu se afla intr-o situatie de boom imobiliar si nici nu va intra intr-o criza, asa cum s-a speculat in ultima perioada. Daca la nivel mondial se vor declansa fenomene imobiliare extreme, atunci in mod firesc si Romania va fi afectata", a declarat Razvan Cuc, presedintele RE/MAX Romania.
Potrivit concluziilor studiului, piata imobiliara din Romania se inscrie pe un trend de crestere constanta. In 2019, factorul care a afectat cel mai mult dinamica pietei a fost cresterea preturilor proprietatilor. A urmat scaderea nivelului de proprietati disponibile la vanzare si accesul dificil la surse de finantare. Indicele ROBOR a avut un impact mai redus, asemanator cu cel al epuizarii fondurilor programului Prima Casa si cu devalorizarea monedei nationale.
"Piata imobiliara din Romania are nevoie, la ora actuala, de profesionisti in domeniu. Atat cumparatorii, cat si vanzatorii de proprietati isi doresc tranzactii de succes, care sa fie incheiate in propriul avantaj, si au nevoie de colaborarea cu agenti imobiliari de incredere care sa ii puna in tema cu noutatile din domeniu", se mai precizeaza in analiza.
In prezent, in Romania exista peste 8.000 de agenti imobiliari, acest lucru insemnand ca persoanele care vor sa cumpere sau sa vanda proprietati pot apela la o varietate mare de specialisti imobiliari daca au nevoie de consultanta. Potrivit RE/MAX, numai o mica parte a acestora sunt cu adevarat profesionisti, care au expertiza necesara pentru a stabili cel mai bun pret, cu adevarat competitiv.
Aproximativ 47% dintre agentii care au raspuns studiului RE/MAX considera ca calitatea serviciilor imobiliare din Romania poate creste numai prin reglementarea profesiei de agent imobiliar.
 
Analiza comparativa cu alte piete europene
Potrivit RE/MAX, in 2019 preturile locuintelor au crescut cu 22% in Praga, aceasta fiind cea mai semnificativa crestere dintre majoritatea capitalelor Europene examinate de catre un studiu Deloitte, citat in analiza.
Cea mai accesibila ca pret locuinta din Europa se afla in Portugalia, unde o persoana trebuie sa economiseasca, in medie, 3,8 ani pentru a o cumpara. Salariile locuitorilor din Germania, Norvegia si Austria le permit acestora sa economiseasca pentru propria casa doar 6 ani. In Croatia, Italia, Ungaria sau Polonia este nevoie de 6-8 ani, iar in Cehia aproximativ 11 ani pentru a cumpara un apartament, mai arata analiza.
In Romania o persoana cu un salariu mediu poate obtine un credit pentru o locuinta care se poate intinde pe aproximativ 30 de ani.
Cel mai mare pret pe metru patrat s-a inregistrat la Paris, 12.910 de euro.
Desi relatiile economice dintre tarile europene sunt stranse, piata rezidentiala a evoluat diferit de la tara la tara, concluzioneaza analiza RE/MAX.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter