RO EN
The cart is empty

Presedintele BM avertizeaza asupra riscului stagflatiei si recesiunii in Europa

Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a avertizat ca ar putea dura cativa ani pana cand productia globala de energie se va diversifica, prelungindu-se riscul stagflatiei sau al unei perioade de crestere redusa si inflatie ridicata.
Intr-un discurs rostit la Universitatea Stanford, Malpass a sustinut ca pare tot mai probabila o recesiune in Europa, in timp ce economia Chinei incetineste semnificativ, iar cea a SUA s-a contractat in primul semestru din 2022.
Aceste evolutii vor avea consecinte grave asupra tarilor in curs de dezvoltare, a declarat seful Bancii Mondiale, citand ceea ce el a numit "inrautatirea" dificultatilor cu care se confrunta dezvoltarea economiei.
Rezolvarea actualei "furtuni perfecte" - majorarea dobanzilor, inflatia ridicata si incetinirea cresterii - necesita o noua abordare micro si macroeconomica, inclusiv cheltuieli mai bine tintite si eforturi clare de majorare a rezervelor, a explicat Malpass.
Acesta a anuntat ca viitorul raport al Bancii Mondiale intitulat "Saracia si impartirea prosperitatii" va arata ca deceniile de progrese in reducerea saraciei au incetinit pana in 2015, chiar inainte de pandemie, ceea ce a facut ca inca 70 de milioane de persoane sa se confrunte cu saracia extrema.
Raportul, care va fi publicat saptamana viitoare, va arata ca venitul mediu global a scazut cu 4%, primul declin de cand s-a inceput publicarea datelor, in 1990.
"Lumea in curs de dezvoltare se confrunta cu perspective extrem de dificile pe termen scurt, din cauza preturilor ridicate la energie si ingrasaminte, a majorarii dobanzilor si a cresterii randamentelor obligatiunilor, a deprecierii monedelor si a iesirilor de capital. Un pericol urgent cu care se confrunta lumea in curs de dezvoltare este ca incetinirea semnificativa a cresterii economiei mondiale sa se adanceasca intr-o recesiune globala", a avertizat Malpass.
Acesta a apreciat ca este neclar daca va exista suficient capital global pentru a acoperi necesitatile din economiile dezvoltate - care au adoptat politici fiscale ce favorizeaza un nivel ridicat al datoriilor - si inca exista suficiente "farame" pentru a finanta investitiile necesare in tarile in curs de dezvoltare.
El a cerut statelor sa caute metode de a reduce inflatia prin cresterea eficientei fiscale, directionand cheltuielile catre cei mai saraci si mai vulnerabili. Astfel de ajustari vor imbunatati alocarea capitalului global, vor furniza o cale de a reduce inflatia in timp ce se reia cresterea venitului mediu, sustine presedintele Bancii Mondiale.
Seful BM a apreciat ca sunt necesare urgent mai multe fonduri pentru educatie, sanatate si adaptarea la schimbarile climatice, alaturi de masuri pentru reducerea nivelul ridicat al datoriilor care afecteaza multe tari in curs de dezvoltare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter