RO EN
The cart is empty

PNRR: 17,5 miliarde euro pot ajunge direct in sectorul de constructii din Romania

Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) poate avea un impact favorabil major asupra tuturor segmentelor pietei de constructii din Romania, daca proiectele vor fi implementate la timp. In opinia analistilor, valoarea totala a investitiilor din PNRR care vor ajunge in sectorul de constructii depaseste 17,5 miliarde euro pana la finalul perioadei de implementare, bani care vor ajunge in toate segmentele pietei: infrastructura, rezidential, renovari, energie si utilitati.
"Impactul PNRR ar fi maximizat prin atingerea la timp a reperelor si tintelor adecvate si prin utilizarea acestui program impreuna cu alte surse de finantare, cum ar fi bugetul national sau alte surse europene. Astfel, daca este implementat pe deplin, ar putea avea un impact pozitiv in intregul sector al constructiilor, de la renovarea rezidentiala si nerezidentiala, pana la constructii de drumuri, cai ferate si energetice", noteaza Dr. Sebastian Sipos-Gug, fondatorul Ebuild SRL si reprezentant al EECFA, asociatie est-europeana de evaluare si prognoza.
 
 
Prin PNRR, Romania va beneficia de finantari totale de 29,2 miliarde euro pentru proiecte ce vor trebui implementate pana in anul 2026. Mecanismul de Redresare si Rezilienta (RRF), prin care sunt alocati acesti bani, impune cateva tinte exacte, respectiv ca 37% din bani sa finanteze proiecte cu impact climatic, iar 20% proiect cu impact digital. PNRR al Romaniei include 171 de masuri, din care 107 reprezinta investitii.
 
 
Finantari importante pentru locuinte noi si renovari
In ceea ce priveste sectorul rezidential, PNRR include proiecte atat pentru constructiile noi, cat si pentru renovarea locuintelor. Pentru renovari, planul prevede alocarea a un miliard de euro pentru imbunatatirea eficientei energetice a aproximativ 4,3 milioane mp de cladiri rezidentiale. In comparatie, in 2019, intreaga piata a renovarilor rezidentiale din Romania a insumat 800 de milioane de euro, potrivit INS. "Aceasta masura are ca termen iunie 2026, iar primul pas este ca Guvernul Romaniei sa creeze o schema nationala de sprijin (pana in martie 2022), iar autoritatile locale sa atribuie contractele efective", arata analiza semnata de Dr. Sebastian Sipos-Gug.
Referitor la constructiile noi, pana in 2026 se estimeaza ca vor fi construite 4.418 de unitati pentru tinerii din comunitatile vulnerabile si alte 1.104 locuinte pentru profesori si medici, in regiunile in care lipsesc acesti specialisti (sate si orase mici). Atribuirea contractelor se va face de catre autoritatile locale, conform unei scheme agreate la nivel national. Contractele vor trebui atribuite pana la finalul acestui an, iar constructiile finalizate pana la sfarsitul anului 2026.
 
Investitii in sectorul de cladiri nerezidentiale
Bugetele totale alocate pentru investitii in sectoarele sanitar si educational cumuleaza peste 4 miliarde euro, inclusiv echipamente si dotari.
In sectorul sanitar, PNRR prevede:
  • renovarea si echiparea a cel putin 3.000 de cabinete de medicina de familie pana la finalul anului 2023;
  • modernizarea, extinderea si dotarea a 25 de sectii de terapie intensiva neonatala prin extinderea capacitatii infrastructurii spitalicesti dedicate pacientilor critici neonatali cu 124 de paturi suplimentare, pana la finalul lui 2024;
  • construirea sau renovarea a 30 de unitati de ingrijire ambulatorie, tot pana la sfarsitul anului 2024;
  • construirea sau renovarea a 200 de centre comunitare pana la jumatatea lui 2025;
  • finantarea partiala a lucrarilor de modernizare si eficientizare energetica a 25 de spitale, pana la mijlocul anului 2025.
 
In sectorul educational, PNRR prevede:
  • constructia a 110 crese noi (investitii de 230 milioane de euro);
  • constructia a 10 centre integrate si campusuri vocationale (338 milioane de euro);
  • renovarea a 300.000 mp de spatii educationale si constructia a 46.400 mp de spatii noi, eficiente energetic;
  • constructia si modernizarea a 19.520 de biblioteci si spatii dedicate lecturii, a 6.625 cantine si a 19.130 spatii de cazare pentru studentii universitari (260 de milioane de euro);
  • reechiparea a 75.000 de sali de clasa si a 10.000 de laboratoare in scoli din intreaga tara (600 de milioane de euro).
 
Cele mai mari finantari impacteaza sectorul de inginerie civila
O mare parte a finantarilor din PNRR vizeaza investitii in proiecte de inginerie civila, cu focus pe domeniile de utilitati publice, transporturi si energie.
La nivel de utilitati publice, retelele de apa vor fi extinse cu 1.600 km si cele de canalizare cu 2.900 km, pana la jumatatea anului 2026, proiecte pentru care exista alocari de 800 de milioane de euro. Un alt obiectiv vizeaza proiecte de management al deseurilor, fondurile alocate in acest sens cumuland aproape 1,24 miliarde euro.
 
Infrastructura de transport atrage o patrime din totalul finantarilor alocate prin PNRR, respectiv 7,62 miliarde euro. Acestea includ:
  • 3,48 miliarde euro pentru infrastructura feroviara: renovarea a 2.426 km de cai ferate, modernizarea a 315 km si electrificarea altor 110 km;
  • 3 miliarde euro pentru constructia a 429 km de autostrazi;
  • 600 de milioane de euro pentru extinderea liniilor de metrou din Bucuresti (5,2 km) si Cluj-Napoca (7,5 km);
  • 620 milioane euro pentru infrastructura de transport verde: statii de incarcare a vehiculelor electrice si amenajarea de piste pentru biciclete (1 km).
 
Investitii de 1,6 miliarde euro in sectorul energetic verde
  • 460 milioane euro pentru instalarea a 3.000 MW de parcuri solare si fotovoltaice noi si dezvoltarea de facilitati de depozitare a bateriilor (480 MWh);
  • 515 milioane euro pentru transportul gazelor naturale, productia de hidgogen verde si capacitati de stocare a hidrogenului (1.870 km de conducte);
  • 300 de milioane de euro pentru productia de metan pentru incalzire electrica si centralizata (1.300 MW);
  • 280 de milioane de euro pentru productia si reciclarea bateriilor si a panourilor fotovoltaice (baterii reciclate echivalentul a 2 GW pe an).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter