RO EN
The cart is empty

PMB: Bugetul din 2021 deschide cale viitoarelor proiecte de constructii din Capitala

Primarul General, Nicusor Dan, a sustinut o conferinta de presa in care a explicat care este stadiul elaborarii bugetului local pentru anul 2021.
Primarul Capitalei a subliniat ca prin proiectul de buget de anul acesta se va stopa risipa, se vor achita datoriile mostenite de la administratia precedenta si se vor realiza investitii vitale pentru Bucuresti. Schita de buget este finalizata, aceasta va intra in analiza consilierilor generali incepand de astazi, urmand ca forma finala sa fie supusa dezbaterii publice timp de 15 zile, conform legii.
Un buget cu cheltuieli si investitii esentiale. Taieri substantiale la fondurile pentru festivaluri si targuri
Primarul General, Nicusor Dan: „Bugetul pentru anul 2021, estimat la 5 miliarde de lei, va fi un buget al lucrurilor concrete, fundamentale, prin care vom stopa risipa si prin care vom deschide calea constructiei pentru ca Bucurestiul are nevoie de constructie!
Am gasit, la preluarea mandatului, datorii curente de 3 miliarde de lei, si mare parte din aceste luni de mandat am petrecut-o pentru a gestiona aceasta situatie financiara. Am fost in risc de colaps financiar. Am gasit facturi neplatite din primavara anului 2019, care au fost esalonate de mai multe ori.
Platim datoriile – e un mesaj pentru toti partenerii nostri, firme care au prestat pentru Municipalitate. Vrem sa fim un partener credibil pentru mediul economic, pentru ca avem nevoie de firme de constructii pentru toate marile lucrari pe care dorim sa le demaram in continuare”.
Primarul Capitalei a explicat: „Am redus substantial banii alocati festivalurilor, targurilor, decoratiunilor.
Daca in 2019 bugetul pentru aceste evenimente a fost de 200 de milioane de lei, anul acesta propunem o alocare de doar cateva milioane de lei – pentru evenimentele culturale de traditie, din care unele se organizeaza de peste zece ani - evident in masura in care situatia sanitara ne-o va permite.
Vom renunta la achizitia de autovehicule, nu vom aloca bani pentru noi statui si plafonam salariile la nivelul anului 2020.
Propun, de asemenea, sa renuntam la o parte importanta a stimulentelor financiare, cum ar fi sumele de bani pe care familiile le primesc la 25 de ani de casatorie, insa sustin pastrarea altor stimulente, cum este, de exemplu, stimulentul pentru reducerea abandonului scolar sau voucherul Materna”.
In ceea ce priveste acordarea sprijinului financiar persoanelor cu dizabilitati, Primarul General a declarat ca in propunerea de buget sunt prevazute 100 de milioane de lei – pentru achitarea la zi a stimulentelor restante, fiind totodata prevazuti bani si pentru plata in continuare a acestora, pana la jumatatea anului in curs.
Nicusor Dan a explicat ca decizia finala de acordare a acestui sprijin financiar apartine Consiliului General, in viitor urmand sa aiba loc o dezbatere cu primariile de sector, consilierii generali si Guvern, astfel incat stimulentele sa poata fi acordate de primariile de sector.
7 miliarde de euro bani europeni pentru investitiile din Capitala
Primarul General, Nicusor Dan: „Majoritatea investitiilor ne dorim sa le realizam cu bani europeni. Asa cum am mai declarat, am propus catre Ministerul Fondurilor Europene, pentru PNRR, proiecte in valoare de 7 miliarde de euro si o parte importanta a activitatii noastre din acest an o va reprezenta pregatirea acestor proiecte. Printre aceste proiecte se numara metroul de suprafata, modernizarea si extinderea liniilor de tramvai, achizitia de tramvaie si electrificarea transportului public din Bucuresti, proiecte in domeniul termoficarii si pentru protectia mediului.
Bani din bugetul local pentru termoficare, consolidari, spitale, semaforizarea inteligenta
Nicusor Dan: „Din resursele foarte limitate pe care le avem in bugetul local de anul acesta vom incepe sau vom continua o serie de investitii esentiale pentru bucuresteni, cum ar fi reabilitarea retelei de termoficare – avem lucrari fie incepute in acest an, fie pentru care procedura de achizitie este in curs, pentru 53 de km de retea. Am propus alocarea a 140 de milioane de lei.
Am mai propus fonduri pentru finalizarea lucrarii de la Prelungirea Ghencea, segmentul dintre Strada Brasov si Strada Raul Doamnei, (10 milioane de lei), iar pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic – 35 de milioane de lei - avem 12 santiere deschise si ne mai propunem deschiderea altor 17.
Propunem de asemenea 35 de milioane de lei pentru spitalele aflate in administrarea ASSMB, in special pentru modernizarea instalatiilor si pentru domeniul securitatii la incendiu, aproximativ 3 milioane de lei pentru noul PUG, 5 milioane de lei pentru semaforizarea inteligenta, 5-10 milioane pentru reparatii strazi si bulevarde, precum si bani pentru digitalizarea Primariei Capitalei, sistemul de management al documentelor.
Am prevazut, in schita de buget, 17 milioane de lei pentru actiuni de deratizare/dezinsectie, plus inca 3 milioane de lei pentru plata datoriilor in acest domeniu”.
In ceea ce priveste pasajul de la Doamna Ghica, Primarul General a declarat ca a avut o serie de discutii cu primarul sectorului 2, care si-a aratat disponibilitatea de a prelua acest obiectiv de investitii si de aceea in buget nu sunt prevazuti bani decat pentru plata datoriilor acumulate pentru realizarea acestui pasaj.
Primarul General a amintit de proiectul EURO 2020 – eveniment programat sa aiba loc peste 3 luni in Capitala – si pentru care s-au alocat bani, conform obligatiilor asumate la semnarea contractului intre Bucuresti si UEFA.
Totodata, bugetul din acest an prevede fonduri pentru sectorul cultural independent in suma de 3 milioane de lei, in special pentru cheltuielile esentiale, necesare mentinerii sediilor, plata utilitatilor etc. Alte 5 milioane de lei sunt propuse pentru concursuri de proiect, destinate tot sectorului cultural independent.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter