RO EN
The cart is empty

OLX Group: Preturile apartamentelor din Romania au crescut cu 5% in 2020

Pentru a avea o imagine de ansamblu, OLX Group a analizat impactul pandemiei asupra sectorului imobiliar din intreaga lume, pe baza datelor stranse pe parcursul anului 2020 de pe platformele de anunturi de imobiliare detinute de companie in 13 state din Europa, America Latina si Asia-Pacific, care impreuna reprezinta 11% din populatia lumii si 8% din PIB-ul global. Printre aceste state se numara si Romania.
Analiza s-a concentrat pe pret, oferta si cerere, atat in cazul proprietatilor oferite spre vanzare, cat si in cazul celor spre inchiriere. Datele analizate in Romania au fost agregate de pe Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunturi din piata, si din categoria de Imobiliare de pe platforma OLX. Cat despre celelalte state emergente care au fost supuse analizei de catre expertii OLX Group, acestea sunt Polonia, Portugalia, Rusia, Ucraina si Bulgaria in cazul Europei, Argentina, Brazilia, Columbia, Ecuador si Peru din America Latina si Indonezia din Asia-Pacific.
 
Evolutia preturilor din Romania in comparatie cu alte state emergente
Intre ultimul trimestru din 2020 si primul trimestru al anului, preturile au fost marcate de crestere in cazul apartamentelor oferite spre vanzare in Europa si de scadere in cazul celor din America Latina si Asia-Pacific.
Cea mai mare crestere inregistrata in Europa a fost la nivelul Rusiei, de 16 procente, iar singurul stat european in care preturile au stagnat pe fondul pandemiei a fost Bulgaria. In Romania, preturile apartamentelor au crescut cu 5%, tara noastra fiind situata peste cresterea inregistrata in Polonia (de 4%) si Portugalia (de 1%) si sub nivelul Ucrainei (7%).
Tarile din America Latina au fost marcate de scadere, iar cea mai drastica a fost inregistrata in Ecuador (-37%) si Brazilia (-26%). Pe parcursul anului 2020, in Ecuador au fost impuse restrictii dure si pe termen lung, in timp ce Brazilia nu a fost in carantina pe parcursul aceluiasi an.
Indonezia, tara analizata din Asia-Pacific, a avut o scadere de cinci procente intre primul si cel de-al treilea trimestru. Dinamica a fost mai diversa in cazul apartamentelor oferite spre inchiriere pe parcursul anului 2020, unele state fiind marcate de o scadere a preturilor, iar altele de crestere.
In Europa, cea mai importanta scadere a preturilor a fost inregistrata in Portugalia si Bulgaria (-11%), urmata de o scadere de 5% in Polonia si de 3% in Romania. In paralel, chiriile pentru apartamente au crescut cu 4% in Rusia si cu 3% in Ucraina.
In America Latina, in timp ce valoarea chiriei pentru apartamente a crescut in cazul unor state precum Ecuador si Argentina (24% si 3%), Columbia, Peru si Brazilia au fost marcate de scadere.
In regiunea Asia-Pacific, valoarea chiriei a fost in crestere si in cazul Indoneziei, cu 9%.
 
Casele oferite spre vanzare au avut preturi mai mari in Europa
In Europa, cea mai mare crestere a fost inregistrata in Ucraina (36%) si Bulgaria (34%), iar Romania a inregistrat o crestere de noua procente intre primul si ultimul trimestru al anului 2020. Singura tara europeana in care preturile pentru casele de vanzare au fost in scadere a fost Portugalia (-3%).
Tarile analizate din America Latina au inregistrat scaderi semnificative ale preturilor, in special in Ecuador (-43%), Peru si Brazilia (-27%).
In Indonezia, casele oferite spre vanzare au avut preturi mai mici cu 8%.
Atunci cand vine vorba despre casele oferite spre inchiriere, lucrurile au stat diferit de la un stat la altul, chiar si in cazul celor aflate pe acelasi continent.
In Europa, valoarea chiriei pentru case a scazut cu 30% si 26% in cazul Ucrainei si Bulgariei si a crescut cu 28% in cazul Rusiei. Romania a inregistrat o scadere cu sase procente.
In America Latina au fost doua tari in care chiria pentru case a avut o crestere spectaculoasa: Ecuador (53%) si Argentina (49%), dar au fost si tari in care preturile au scazut cu cateva procente.
Chiriile pentru case au crescut cu 5% in Indonezia.
Pandemia a influentat interesul cumparatorilor fata de terenurile din statele europene analizate, acestea inregistrand o crestere a preturilor de pana la 24% in Ucraina, 19% in Romania si 12% in Polonia. O scadere drastica s-a putut observa in Brazilia, unde preturile terenurilor au scazut cu 25%.
 
Evolutia ofertei de anunturi imobiliare in Romania si in alte tari
Evolutia ofertei de anunturi imobiliare are la baza numarul de anunturi noi (publicate pe platforme in perioada analizei, adica T1-T4 2020), si numarul de anunturi active, adica toate anunturile active la un moment dat pe platforma (fie noi, fie vechi, a caror valabilitate a fost prelungita).
In cazul apartamentelor oferite spre vanzare, anunturile au ramas pentru o perioada mai lunga pe platforma de anunturi imobiliare, o realitate valabila pentru majoritatea statelor analizate de OLX Group, indiferent de continent. In Europa, cea mai mare crestere la nivelul numarului de anunturi active a fost inregistrata in Polonia (24%) si in Romania (20%), in timp ce in America Latina - Ecuador a inregistrat o crestere de 71%.
Atunci cand vine vorba despre anunturile referitoare la apartamentele oferite spre inchiriere, s-a remarcat o crestere vizibila atat la nivelul anunturilor noi, cat si la nivelul celor active. In cazul anunturilor active, cele mai importante cresteri din Europa s-au inregistrat in Portugalia (95%) si Romania (79%), in timp ce in America Latina au iesit in evidenta Ecuador (120%) si Peru (50%). Scaderi au fost inregistrate doar in Rusia (-12%) si in Argentina (-14%).
In cazul ofertei de case spre vanzare lucrurile au stat diferit. Daca in Europa au fost mai putine anunturi noi si anunturi active, Romania fiind singura exceptie in care anunturile active au fost in crestere (3%), in America Latina a crescut numarul anunturilor noi, iar anunturile active au crescut in Ecuador (46%) si Argentina (11%), in timp ce au scazut in Peru (-8%) si Columbia (-17%).
Atunci cand vine vorba despre terenuri spre vanzare, oferta de anunturi noi a scazut pe parcursul pandemiei in tarile europene, iar cele mai drastice scaderi au fost inregistrate in Ucraina (-23%) si in Romania (-22%). In aceeasi perioada, numarul anunturilor active a crescut cu cate trei procente in Romania si Portugalia.
Cum a evoluat cererea de pe platformele de anunturi imobiliare in Romania, in comparatie cu alte state emergente din Europa, America Latina si Asia-Pacific
Cererea de pe platformele de anunturi imobiliare a fost analizata in functie de traficul de pe platformele de imobiliare, scaderea determinata de lockdown si dinamica revenirii la valorile de dinainte de pandemie. In cazul tarilor europene, traficul a revenit si chiar a depasit valorile pre-pandemie in numai 4 saptamani, in timp ce tarile din America Latina stagneaza, cu doua exceptii: Argentina a revenit la traficul de dinainte de pandemie in 43 de saptamani, iar Brazilia – in doua saptamani.
***
Storia.ro este platforma de anunturi dedicata exclusiv sectorului imobiliar, lansata de OLX. Cu peste 200.000 de anunturi active, Storia.ro ofera cele mai multe anunturi imobiliare din piata si are peste 5 milioane de vizite lunar. Platforma se poate accesa atat de pe desktop, cat si din aplicatiile mobile iOS si Android (Google Play Store si Huawei AppGallery). De la finalul anului trecut, KIWI Finance, cel mai mare broker de credite din Romania, a fost adaugat portofoliului local OLX Group, iar utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesionistilor in creditare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter