RO EN
The cart is empty

MIPE dezvolta platforma MySMIS pentru perioada de programare 2021-2027

In aceasta perioada este in curs de finalizare dezvoltarea sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+, sistemul unic de management al informatiei privind fondurile externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2021-2027.
Conform calendarului operationalizarii noului MySMIS, incepand cu data de 16 mai proiecte aferente perioadei de programare 2021 - 2027 vor putea fi depuse intr-o varianta optimizata a aplicatiei.
„Dezvoltarea sistemului informatic MySMIS2021 este unul dintre elementele - cheie in absorbtia celor 46 de miliarde de euro din Politica de Coeziune 2021-2027, pentru ca ea raspunde acelei cerinte de digitalizare care faciliteaza accesul la finantare pentru beneficiari. Totodata, eficientizeaza activitatile Autoritatilor de Management, de la definirea apelului si pana la implementarea proiectului. Anul acesta avem 534 de apeluri, asteptate cu mare interes de catre beneficiari, iar masurile de debirocratizare si de simplificare vor face ca rezultatele sa se vada mai curand in economie si in viata comunitatilor. Mai mult, nu vom mai trenuma ca vom avea probleme cu absorbtia. Inca de anul trecut, am adoptat noi reguli pentru descentralizare si debirocratizare in absorbtia fondurilor, iar noul MySMIS, optimizat conform calendarului stabilit, este o completare fireasca a acestor masuri”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
 
Dezvoltarea sistemului informatic pentru atragerea fondurilor
Aplicatia MySMIS2021 acopera toate etapele ciclului de viata al unui proiect - definirea apelului, elaborarea si depunerea proiectului (cererii de finantare), evaluarea, contractarea, achizitiile, implementarea si monitorizarea, prin module dedicate. Intre modulele aplicatiei exista o interdependenta, astfel incat informatiile pot fi, pe de o parte, asociate codului unic al proiectului, si pe de alta parte, agregate la diferite niveluri ale programului operational.
Modulul Apeluri este utilizat in etapa de lansare si validare a apelurilor de proiecte si permite autoritatilor cu atributii in gestionarea programelor sa parametrizeze atributele necesare editarii cererilor de finantare in conformitate cu specificatiile din ghidul solicitantului. Parametrii stabiliti in acest modul, de exemplu tipul categorii de cheltuieli, indicatori (de realizare si de rezultat), sunt cei din care potentialii beneficiari vor selecta in elaborarea cererii de finantare pentru proiectele depuse pe acel apel. Noile functionalitati aferente acestui modul vor fi testate in cursul acestei luni si vor putea fi utilizate incepand din luna aprilie.
Modulul Cereri de finantare asigura introducerea de catre beneficiari a informatiilor necesare pentru completarea cererii. Modulul este utilizat pentru introducerea de informatii structurate si atasarea de documente justificative in sectiuni definite in vederea elaborarii si transmiterii cererii de finantare. Noile functionalitati aferente acestui modul vor fi testate in cursul lunii aprilie si vor putea fi utilizate incepand din a doua jumatate a lunii mai.
 
Operationalizarea MySMIS, reglementata de Guvern la finalul anului trecut
Cadrul institutional pentru dezvoltarea si functionarea sistemului unic de management al informatiei privind fondurile externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2021-2027 a fost adoptat de Guvern prin OUG nr. 172. Actul normativ prevede ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale va asigura dezvoltarea aplicatiilor, administrarea tehnica a acestora si a sistemului informatic MySMIS2021/ SMIS2021+, in timp ce MIPE va asigura administrarea operationala.
Sistemul va indeplini toate cerintele de securitate, integritate si confidentialitate cu privire la schimbul electronic de date intre autoritatile responsabile de programe si beneficiar si pe cele de asigurare a disponibilitatii si functionarii in timpul si in afara programului de lucru standard, cu exceptia perioadelor de intretinere tehnica.
In acest moment, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene are in consultare un proiect de ordonanta de urgenta menit sa raspunda nevoii de simplificare si de abordare unitara in procesul de implementare a Politicii de coeziune 2021-2027, care cuprinde un numar dublu de programe si introduce in sistemul de management si control, atat autoritati din cadrul administratiei publice centrale, precum si, urmare a procesului de descentralizare, autoritati de management instituite in cadrul agentiilor de dezvoltare regionala care gestioneaza programele regionale.
Sistemul informatic MySMIS va fi construit in conformitate cu regulile de transparentizare si acces facil la fonduri.
 
46 de miliarde de euro pentru investitii strategice
In 2022, Romania a primit aprobarea Acordului de Parteneriat si a tuturor celor 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, care aduc Romaniei 46 de miliarde de euro pentru investitii strategice in spitale mai sigure, retele strategice de transport, modernizarea infrastructurii de apa si canalizare si sprijin pentru mediul de afaceri.
Toate investitiile cuprinse in Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor si a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor si nevoilor, inclusiv la nivel microregional, si cuprind domenii precum ocuparea fortei de munca, infrastructura, educatie, locuinte, sanatate, servicii sociale si pentru ingrijire de lunga durata.
Reamintim ca MIPE lanseaza un calendar consolidat al apelurilor de proiecte in 2023, pentru programele cu finatare din fonduri europene, care sa permita o corelare a diferitelor surse, atat din Politica de Coeziune 2021-2027, cat si din PNRR.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter