RO EN
The cart is empty

MIPE a solicitat Comisiei Europene spre rambursare 3,8 miliarde euro, in 2022

In aceasta perioada, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene isi concentreaza resursele pentru a valorifica potentialul generat de finantarile disponibile pentru perioadele de programare 2014-2020 si 2021-2027, respectiv cele cuprinse in Planul National de Redresare si Rezilienta.
In ceea ce priveste perioada 2014-2020, principalul obiectiv strategic la nivel institutional este evitarea riscului de dezangajare a sumelor aferente programelor operationale, sprijinind accelerarea ritmului de implementare a proiectelor, pentru a maximiza numarul investitiilor atinse pana la finalul exercitiului financiar.
„In luna aprilie am inceput o aventura noua in cadrul MIPE, iar unul dintre pilonii strategiei mele a fost sa canalizam resursele de care dispunem pentru 2014-2020 catre investitii inteligente care sa insemne imbunatatirea impactului utilizarii banilor europeni, pentru ca efectele generate sa fie de durata. Prin masuri precum implementarea voucherelor sociale, masura de ajustare a preturilor pentru deblocarea santierelor, pachetul de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri si pachetul de 500 de milioane de euro pentru eficienta energetica a autoritatilor locale, facem pasi importanti in acest sens. Iar acestea sunt doar cateva dintre masuri. In final, previziunile noastre arata ca, pentru toate Autoritatile de Management, acoperim necesarul de declaratii de cheltuieli de transmis Comisiei Europene in acest an, in vederea evitarii dezangajarii”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene monitorizeaza permanent stadiul absorbtiei PO 2014-2020, prin sedinte organizate lunar cu Autoritatile de Management, in cadrul carora sunt analizate stadiul implementarii, progresul inregistrat in vederea maximizarii gradului de absorbtie, precum si estimarile privind realizarea tintelor lunare asumate privind declaratiile de cheltuieli transmise spre certificare.
In acest moment, pentru perioada 2014-2020, sumele totale primite de Romania de la Comisia Europeana, reprezentand prefinantari si rambursari, aferente programelor finantate din Fondurile Structurale si de Investitii - FESI (Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Regional, Programul Operational Capacitate Administrativa, Programul Operational Asistenta Tehnica, Programul Operational Capital Uman, PN Dezvoltare Rurala, Programul Operational Pescuit si Afaceri Maritime) si din Fondul de Ajutor European pentru cele mai Defavorizate Persoane - FEAD (Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate), se situeaza la aproximativ 23,5 miliarde euro, din cele 35,7 miliarde euro, alocarea aferenta acestor programe.
 
3 miliarde euro, solicitati spre decontare in ultimele 5 luni
Sumele solicitate Comisiei Europene pentru programele finantate din Politica de Coeziune (PO Infrastructura Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativa, PO Asistenta Tehnica, PO Capital Uman) si din FEAD (PO Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) sunt de aprox. 15,6 miliarde euro, din alocarea UE aferenta (24,6 miliarde euro).
Din aceste sume, incepand cu luna aprilie 2022, Romania a trimis solicitari de rambursare de 3 miliarde euro, din totalul de 3,8 miliarde solicitati in 2022.
Pentru luna iulie a.c., autoritatile de management au transmis Autoritatii de Certificare si Plata, din cadrul Ministerului Finantelor, declaratii lunare de cheltuieli in valoare totala de aprox. 470 milioane euro. Ulterior, s-au transmis declaratii de cheltuieli in valoare de 443 milioane euro, iar la nivelul autoritatilor de management sunt in pregatire declaratii de cheltuieli de aprox. 114 milioane de euro, ce se vor transmite in perioada urmatoare, in conformitate cu estimarile realizate.
 
Peste 1.000 de contracte de finantare semnate in ultimele 5 luni
In ceea ce priveste stadiul implementarii programelor operationale finantate in cadrul Politicii de Coeziune si din FEAD, autoritatile de management au semnat 14.109 contracte de finantare cu beneficiarii (MIPE- 5.575 contracte; MDLPA - 8.534 contracte), cu o valoare totala de aprox. 46,7 miliarde euro (MIPE - 32,1 miliarde euro; MDLPA - 14,6 miliarde euro).
Incepand cu luna aprilie 2022, referitor la numarul total al contractelor semnate cu beneficiarii, a fost inregistrat un progres de 1.070 contracte de finantare, in valoare totala de aprox. 2,4 miliarde euro (586 contracte de finantare in valoare de 2 miliarde euro semnate in cadrul programelor operationale gestionate de MIPE).
Incepand cu luna aprilie 2022, progresul inregistrat privind platile totale efectuate catre beneficiari este de aprox. 2,6 miliarde euro (1,7 miliarde euro in cadrul programelor operationale gestionate de MIPE).
 
Cereri de rambursare de 377 milioane de euro in ultima saptamana
La 9 septembrie 2022, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Competitivitate, a transmis Autoritatii de Certificare si Plata, din cadrul Ministerului Finantelor, spre certificare si rambursare, o declaratie de cheltuieli in valoare 231,86 milioane euro.
Pana in prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operational, Comisia Europeana a rambursat Romaniei 765,23 milioane euro, din totalul de 1,23 miliarde euro transmise spre decontare.
Sumele reprezinta cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene in cadrul proiectelor derulate prin Programul Operational Competitivitate.
Tot la 9 septembrie, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), a transmis Autoritatii de Certificare si Plata, din cadrul Ministerului Finantelor, spre certificare si rambursare, o declaratie de cheltuieli in valoare de 146,05 milioane de euro. In 2022, AM POIM a mai transmis declaratii de cheltuieli in valoare totala de 1,45 miliarde de euro.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter