RO EN
The cart is empty

MFP: Dupa ultimile informatii deficitul bugetar este estimat sa ajunga la 4% din PIB

In cadrul unei conferinte (prima conferinta oficiala din mandatul sau), noul ministru al Finantelor Publice, Vasile-Florin Citu, a declarat ca situatia in care se gaseste bugetul de stat pentru anul in curs depaseste cele mai pesimiste asteptari ale sale. El a subliniat ca, in ultimii trei ani, economia a fost condusa dupa doua bugete, cel prezentat in Parlament (care nu a fost asumat nici de premier, nici de ministrul Finantelor) si al doilea, care avea toate informatiile reale, folosit pentru finantarea baronilor locali.
„Cam tot ce am gasit a depasit cele mai pesimiste asteptari ale mele, iar situatia reala nu era cunoscuta sau anticipata nici de partenerii internationali. In Romania, in ultimii trei ani, economia a fost condusa dupa doua bugete, cel prezentat in Parlament - care nu a fost asumat nici de premier, nici de ministrul Finantelor - si al doilea, care avea toate informatiile reale, folosit pentru finantarea baronilor locali. Este exact metoda folosita de Al Capone de a avea doua registre, unul pentru el, altul pentru Fisc. In ultimii trei ani, datele in buget au fost schimbate dupa bunul plac al guvernantilor. Bugetul national a fost transformat pentru a fi pus in slujba partidului, ceea ce nu se putea face fara artificii contabile si fara complicitatea comisiei de prognoza (...). Voi sesiza organele competente pentru constituirea unui grup organizational in domeniul fiscal, pentru ca situatia e grava”, a avertizat Florin Citu.
Din analiza pe care a efectuat-o noul ministru de resort rezulta ca bugetul pentru achitarea pensiilor are un deficit de 2,9 miliarde lei, in primele 10 luni din 2019. Totodata, deficitul la bugetul asigurarilor sociale a ajuns la doua miliarde lei.
„Lucrurile pentru finalul anului arata mult mai rau, daca nu vom face ceva. Deficitul la 9 luni trebuia sa fie de 2,28%, executia la 9 luni este de 2,60%. Iar executia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finantelor Publice, este de 2,84%. Este exact ceea ce am preluat eu, la 2,84%, mai mult decat trebuia sa fie la sfarsitul anului (...). Deficitul astazi, daca nu facem nimic, este in jur de 4%, mai precis peste 4%. Pornim de la unul de 3,7%, aprobat in Parlament, si ajungem aici. Acest deficit ne va intarzia, dar vom include in bugetul pentru anul viitor o parte dintre solutii. Bugetul din anul viitor va avea un deficit care sa tina cont de toate recomandarile CE si de tratate”, a precizat ministrul Finantelor Publice.
Intrebat ce se intampla cu sumele de bani datorate in urma lucrarilor realizate prin PNDL, Florin Citu a dat asigurari ca aceste facturi vor fi platite. „Platim facturile, daca sunt facturi pentru anul acesta si daca cei de la Ministerul Dezvoltarii spun ca e in regula, platim facturile. Nu e vina antreprenorilor ca am avut un Guvern care a furat. Daca au facut lucrurile cum trebuie, noi platim facturile”.
Replica fostului ministru de Finante nu a intarziat sa apara
Prin intermediul platformelor mass-media, in aceeasi zi, Eugen Orlando Teodorovici, fostul ministru al Finantelor Publice, a raspuns tot intr-o conferinta acuzatiilor aduse de Florin Citu, sustinand ca nu exista „gaura la buget”.
„Vasile Citu a avut o tentativa de conferinta... Daca ar fi sa ne luam dupa ce a zis ministrul de Finante, Vasile Citu, ar trebui sa ma prezint in fata mass-media ca Eugen Teodorovici, alias Al Capone, dar sunt Al Capone tot asa cum Vasile Citu e seful FBI. Dincolo de gluma, o discutie serioasa despre situatia economica a Romaniei ar trebui sa aiba in vedere datele pe care Ministerul de Finante ar trebui sa le prezinte. Vreau sa-mi prezint mahnirea fata de faptul ca Vasile Citu nu stie sa citeasca un buget si mai ales fata de felul in care a ales sa se prezinte ca ministru de Finante. Sper ca pana la discutiile oficiale cu partenerii internationali sa dea dovada de intelepciune si intelegere, in sensul ca reprezinta interesele acestei tari mai presus de orice”, a declarat Eugen Teodorovici.
„Vasile Citu a prezentat partial sau trunchiat situatia. O putea lua de pe site-ul MFP, pentru a vedea exact executia pe fiecare an in parte. Nu exista niciun fel de gaura in bugetul de stat. La veniturile ANAF, pentru ca s-a referit la colectarea ANAF-ului, veniturile colectate in primele 10 luni din 2019 sunt de 226,1 miliarde de lei, ceea ce inseamna o depasire cu +12,2%. Cresterea in PIB a fost de +0,6%”, a adaugat Teodorovici.
In continuare, fostul ministru de resort a explicat si ca actualul ministru de Finante s-a imprumutat cu 2,5 miliarde lei, iar costurile de imprumut au fost mai mari decat in mandatul sau. „Citu a reusit ca leul sa ajunga la un minim istoric, iar efectele se vor regasi in economie. Fac apel la Ludovic Orban, Vasile Citu sa se abtina de la iesirile publice, pentru ca nu fac decat sa se reflecte in economie”, a concluzionat Eugen Orlando Teodorovici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter