RO EN
The cart is empty

MFP: Crestere cu 4% a datoriei publice a Romaniei

Pe fondul deprecierii principalilor indicatori macroeconomici si in contextul acutizarii recesiunii, datoria publica a Romaniei a crescut cu 9 miliarde lei (respectiv 2,2 miliarde euro) in luna aprilie 2010, ajungand la 34,07% ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB), informeaza oficialii Ministerului Finantelor Publice (MFP). Saltul de 4% fata de nivelul inregistrat la finele primului trimestru a.c. reflecta tendinta ascendenta a imprumuturilor de stat, ca urmare a cerintelor tot mai mari de finantare a cheltuielilor publice. "In termeni nominali, datoria publica a cumulat suma de 173,9 miliarde lei, fiind raportata la un PIB de 510,45 miliarde de lei pentru anul 2010. La finele lunii martie a.c., datoria publica reprezenta 30,6% din PIB, respectiv 165 miliarde de lei in termeni nominali, insa a fost raportata la un PIB estimat la 539 miliarde lei", se arata intr-un comunicat al MFP. Se poate observa faptul ca, pentru stabilirea ponderii nivelului datoriei publice (aflata, oricum, in crestere), a fost luat in considerare un indicator al PIB ce a suferit corectii negative, in concordanta cu estimarile de regres economic convenite de Guvernul Romaniei cu partenerii internationali. Din cauza masurilor de austeritate si cresterii cotei TVA, consumul intern se va diminua drastic (mai ales, din toamna anului in curs), astfel incat previziunile de reducere a PIB in termeni nominali vor fi inca o data modificate. Lipsa de predictibilitate si gradul ridicat de risc sunt principalii factori de destabilizare a investitiilor straine directe, care constituie unul dintre principalele motoare economice, contribuind la dezvoltarea sustenabila a tarii si la crearea de locuri de munca. Deocamdata, o eventuala rectificare bugetara va fi decisa pe baza valorilor macroeconomice actuale si, evident, fara elaborarea unui studiu de impact adecvat, astfel incat eventualele masuri de redresare nu vor avea efecte pozitive in cazul inrautatirii situatiei economice de ansamblu.
Guvernul - campion la datorii
Dupa cum era previzibil, datele comunicate de ministerul de resort confirma faptul ca datoria publica a Guvernului Romaniei detinere ponderea in total (cu 93,85%), in timp ce datoria autoritatilor publice locale reprezinta numai 6,15% din total. "Pe tipuri de valute, cea mai parte a datoriei este exprimata in lei (46,45% din total), in timp ce 40,5% din imprumuturi au fost acordate in euro si 13,06% in alte monede (inclusiv dolari americani si yeni japonezi). Din punct de vedere structural, imprumuturile de stat au avut cea mai mare cota, respectiv de 39,27%, in timp ce obligatiunile de stat si certificatele de trezorerie au avut o pondere cumulata de 34%. De asemenea, titlurile de stat (Eurobond) au reprezentat 8% din totalul datoriei publice", se mai precizeaza in comunicat. Aceasta din urma categorie de emisiuni reprezinta una din modalitatile prin care se asigura finantarea directa a deficitul bugetar, care trebuie sa se inscrie in tinta negociata cu FMI pentru acest an, de 6,8% din PIB. Suma totala pe care Ministerul Finantelor Publice a imprumutat-o de la inceputul anului prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna depaseste 21,1 miliarde de lei. Recent, mai multi analisti economici au sustinut faptul ca atingerea tintei de deficit din 2010 si 2011 devine tot mai improbabila, ca urmare a accelerarii declinului economic din Romania. Informatii suplimentare, la www.mfinante.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter