Volumul lucrarilor de constructii a fost mai mare cu 14,2% in 2023 decat in anul 2022, acest sector devenind, astfel, motorul cresterii economice, a transmis Stefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului. Semnificativ este ca in sectorul "constructiilor ingineresti", ce are ca sursa de finantare fondurile publice, volumul de activitate s-a majorat cu 33,2%.
"Datele publicate de Institutul National de Statistica despre evolutia sectorului de constructii in anul 2023 arata inca o data justetea politicii noastre de accelerare a investitiilor. Recordul de 96% in absorbtia fondurilor europene, dar si actiunile concrete ale Guvernului pentru realizarea la timp a investitiilor publice, cu o valoare de peste 100 miliarde de lei, au facut ca anul 2023 sa fie un an de referinta si in acest domeniu al constructiilor", a precizat Stefan Radu Oprea.
Ministrul estimeaza ca sectorul de constructii va creste substantial si in 2024, avand in vedere cele peste 120 de miliarde de lei alocate pentru investitii, in acest an.
"Avand in vedere ca pentru acest an Guvernul a alocat cele mai multe fonduri din istorie pentru investitii - 120 miliarde de lei - cu siguranta constructiile vor ramane in continuare motorul cresterii economice. Mai mult, MEAT va demara in scurt timp schema de ajutor de stat «ConstructPlus» pentru producerea in tara a materialelor de constructie, schema care va asigura indirect un suport pentru reducerea costurilor constructorilor cu aceste materiale", a adaugat ministrul Economiei.
Potrivit celor mai recente date statistice, volumul lucrarilor in constructii a crescut cu 14,2% in 2023, ca serie bruta, si cu 13,8% ca serie ajustata, comparativ cu rezultatele din 2022. Ca serie bruta, pe elemente de structura au fost raportate cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+19,7%), lucrarile de constructii noi (+16,5%) la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+6%). Totodata, pe obiecte de constructii, au avut loc cresteri la constructiile ingineresti (+33,2%) si la cladirile nerezidentiale (+2,3%). Pe de alta parte, cladirile rezidentiale au scazut cu 6,6%.