RO EN
The cart is empty

MDRT: Comisia Europeana a decis reluarea platilor prin POR

In cadrul unui comunicat, oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului – MDRT au anuntat faptul ca membrii Comisiei Europene au decis reluarea platilor prin intermediul Programului Operational Regional - POR, iar facturile, in valoare de aproximativ 200 milioane de euro, ar putea fi decontate pana la finele anului in curs. In acest sens, vor putea fi rambursate cheltuielile eligibile catre beneficiarii proiectelor din cadrul Axei 2 a POR privind proiectele de investitii in infrastructura de transport regionala si locala, sistate in luna iunie 2011. "Din data de 15 decembrie 2011 au fost reluate platile pentru Programul Operational Regional, iar in perioada urmatoare masurile pe care noi le-am identificat vor fi preluate si de celelalte programe operationale si probabil ca se vor relua platile si pentru celelalte ministere", a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea. Referindu-se la aceasta masura, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a adaugat ca „decizia oficialilor UE deschide portile pentru alte hotarari similare, in cazul celorlalte programe operationale, reluarea procedurilor de rambursare fiind, in opinia sa, „o chestiune de cateva zile”. "Vom putea in zilele urmatoare sa reluam acest proces si speram ca la nivelul Comisiei Europene cererile de rambursare sa poata fi procesate cu maxima celeritate, astfel incat sa avem fonduri trimise la buget in acest an", a precizat Leonard Orban.
POR constituie unul dintre cele mai importante programe operationale
Comisia Europeana a suspendat rambursarile pentru Axa Prioritara 2 din POR, gestionat de MDRT, incepand cu data de 11 iunie 2011, din cauza unor nereguli constatate in cursul unui control anual al sistemului de achizitii publice. Ulterior, MDRT a efectuat un control al tuturor licitatiilor ce implicau cofinantare prin intermediul POR, aplicand corectii financiare in cazul neregulilor depistate. Si in continuare MDRT, prin autoritatea de management AM POR, va efectua verificari pentru proiectele finantate prin program. Totodata, a fost introdusa obligatia depunerii unor declaratii pe proprie raspundere din partea beneficiarilor si a fost incheiat un protocol cu Agentia Nationala de Integritate, singura entitate nationala care poate verifica conflictul de interese. Reprezentand unul dintre cele mai importante programe operationale convenite cu Uniunea Europeana, POR se aplica in toate cele opt regiuni de dezvoltare, cota de finantare aprobata de Comisia Europeana fiind de 84% din bugetul total, in timp ce nivelul cofinantarii din bugetele publice este de 14%, iar diferenta (2%) se asigura din mediul privat. Potrivit datele publicate recent de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), rata nationala de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a fost, la 30 noiembrie 2011, de aproape 3,72%, cel mai ridicat nivel de absorbtie (7,53%) fiind inregistrat in cazul POR, iar cel mai scazut (1,89%) in cel al Programului Operational Sectorial - POS Mediu. Nivelul anuntat pe plan national corespunde, astfel, evaluarilor efectuate in luna octombrie a.c. – si expuse cu prilejul unei conferinte a Bancii Mondiale la Bucuresti - de Benoit Nadler, oficial UE responsabil pentru Romania din cadrul directoratului general pentru dezvoltare regionala al Comisiei Europene (DG Regio). Cu acel prilej, reprezentantul UE a avertizat ca rata reala - si corecta - de absorbtie a fondurilor UE de catre Romania este de numai 3,5%, desi autoritatile de la Bucuresti anuntasera initial alte niveluri. „Situatia este dramatica si Romania reprezinta ultima tara pe lista absorbtiei fondurilor europene. Astfel, vor aparea consecinte nedorite, date de riscul de a pierde bani, in timp ce impactul economic va fi profund nefavorabil, intrucat, daca nu se aloca sumele puse la dispozitie, proiectele nu sunt implementate, iar Romania nu mai poate deveni atractiva pentru investitori”, a precizat in cadrul conferintei Benoit Nadler. Informatii suplimentare, la www.mdrt.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter