RO EN
The cart is empty

McKinsey: Economia Romaniei poate creste cu 9% in urmatoarele doua decenii

Economia Romaniei ar putea inregistra o crestere de 9% pana in 2040, peste media globala, care ar urma sa se majoreze cu 8% in urmatoarele doua decenii, conform unei analize McKinsey Global Institute, citata de Agerpres.
Cercetarea, care analizeaza 200 de tari, inclusiv Romania, cu rezultate estimate pana in 2040, arata ca anual sanatatea precara reduce PIB-ul real, la nivel global, cu 15%, aproape dublu fata de estimarile de scadere economica. In acest sens, o sanatate mai buna ar putea adauga 12 miliarde de dolari la PIB-ul global, in 2040, o crestere accelerata de 8% care se traduce printr-o evolutie mai rapida cu 0,4% in fiecare an.
Prognozele citate evidentiaza faptul ca Romania ar putea beneficia de o crestere a PIB-ului de 9% pentru acelasi interval de timp si de un impact al PIB-ului de 26 de miliarde de dolari in urmatoarele doua decenii.
"Aproximativ jumatate din aceste beneficii economice anuale provin din faptul ca, la nivel mondial, forta de munca este mai extinsa si intr-o stare de sanatate mai buna. Restul procentelor provin din extinderea capacitatii de munca a persoanelor in varsta, a celor cu dizabilitati si a ingrijitorilor informali, precum si din imbunatatirea productivitatii deoarece prevalenta bolilor cronice este mai redusa. In Romania, beneficiile cele mai mari, a caror valoare se ridica la 11,5 miliarde de dolari, vor fi generate de extinderea capacitatii de munca a categoriilor mentionate, in timp ce aproape 8 miliarde de dolari vor proveni din reducerea nivelului de sanatate precara", se mentioneaza in raportul McKinsey Global Institute.
Datele pentru Romania mai indica faptul ca reducerea potentiala a gradului de sanatate precara este de 37%, pana in 2040, iar o scadere a acestui indicator ar aduce beneficii uriase: varsta medie de 65 de ani ar putea fi echivalentul celei de 55 de ani, astazi, din punct de vedere al sanatatii.
Totodata, la nivel global, mortalitatea infantila ar scadea cu 65%, decalajul inegalitatii in sanatate s-ar reduce, iar mai mult cu 230 de milioane de persoane ar fi in viata pana in 2040. Mai mult, anual, la nivel global, fiecare persoana ar castiga inca 21 de zile de viata sanatoasa, in timp ce in Romania acestea ar fi creste la 27 de zile.
In timp ce, la nivel international, randamentul economic ar putea fi intre 2 si 4 dolari pentru fiecare dolar investit intr-o sanatate mai buna, in cazul specific al Romaniei, fiecare dolar investit va genera 1,8 dolari.
Raportul de specialitate citeaza o serie de cercetari, conform carora 70% din oportunitatea neexploatata de a imbunatati sanatatea este generata de zona profilactica.
"Aproximativ aceeasi proportie se aplica si pentru Romania, cu 36% provenind din reducerea nivelului de sanatate precara prin implementarea de masuri de mediu, sociale si comportamentale de combatere a acesteia, in timp ce alte 35% provin din preventie si promovarea sanatatii", subliniaza realizatorii cercetarii.
Din documentul citat reiese ca beneficiile unei sanatati mai bune sunt prea mari pentru a fi ignorate, astfel ca se vorbeste despre o oportunitate economica de 12 trilioane de dolari, sute de milioane de vieti salvate si un grad mai ridicat de bunastare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter