RO EN
The cart is empty

MARKIT: Sectorul de constructii din Zona Euro a continuat sa scada, in decembrie

Markit Economics a comunicat statisticile privind evolutia indicatorului PMI (Purchasing Managers’ Index) din constructii in Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in decembrie si intreg anul 2022. Indicatorul este estimat pe baza rezultatelor unui sondaj la care participa 650 de companii din sectorul intensiv in capital si forta de munca si evidentiaza evolutia comenzilor noi, productiei, locurilor de munca, stocurilor, preturilor si perspectivelor pe termen scurt, pragul de 50 de puncte separand cresterea de scadere. Datele publicate de Markit si analizate de specialistii de la Banca Transilvania, indica scaderea constructiilor din Zona Euro pentru a opta luna consecutiv in decembrie, evolutie determinata de nivelul ridicat al costurilor de productie si gradului de incertitudine, in contextul consecintelor suprapunerii socurilor din sfera ofertei si consecintelor evenimentelor din Ucraina.
Astfel, conform Markit Economics sectorul de constructii din Zona Euro a scazut pentru a opta luna consecutiv in decembrie - indicatorul PMI in diminuare cu o rata lunara de un punct, la 42,6 puncte.
"Este cel mai redus nivel din mai 2020. Se evidentiaza scaderea inregistrata la nivelul constructiilor rezidentiale, pentru a opta luna consecutiv in decembrie, pe fondul cresterii costurilor de productie si tendintei ascendente pentru ratele nominale de dobanda. De asemenea, constructiile comerciale din regiune s-au ajustat pentru a noua luna consecutiv in decembrie. Declinul comenzilor noi, cu un ritm in intensificare in decembrie, exprima perspective nefavorabile pentru dinamica sectorului de constructii la inceputul anului curent", noteaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania.
In Germania (prima economie din regiune, cu un PIB nominal de 3,6 trilioane euro in 2021), constructiile au scazut pentru a noua luna consecutiv in decembrie, dar cu un ritm in atenuare - indicatorul PMI in crestere cu 0,2 puncte raportat la noiembrie, la 41,7 puncte, nivelul maxim din octombrie.
La nivelul Frantei (a doua economie din Zona Euro, cu o dimensiune nominala de 2,5 trilioane euro in 2021) acest sector s-a ajustat pentru a saptea luna consecutiv in decembrie, dar cu o dinamica in temperare - indicatorul PMI in urcare cu 0,3 puncte luna/luna la 41,0 puncte, maximul din octombrie.
Nu in ultimul rand, in Italia (a treia economie din regiune, cu un PIB nominal de 1,8 trilioane euro in 2021) constructiile au revenit pe scadere in decembrie - indicatorul PMI in diminuare cu un ritm lunar de cinci puncte la 47 puncte, cel mai redus nivel din septembrie.
 
Scadere anuala de 10,3% a indicatorului PMI din constructii
Din perspectiva an/an indicatorul PMI din constructii a scazut cu 10,3 puncte in decembrie in Zona Euro.
Indicatorii PMI din constructii din Germania, Franta si Italia s-au ajustat cu rate anuale de 6,5 puncte, 9,9 puncte, respectiv 17,4 puncte in decembrie.
In 2022 indicatorii PMI din constructii din Zona Euro, Germania, Franta si Italia au consemnat niveluri medii de 48,2 puncte, 46,1 puncte, 47,5 puncte, respectiv 53,7 puncte, in diminuare cu ritmuri anuale de 3%, 0,5%, 1,3%, respectiv 7,9%.
"Cele mai recente previziuni macroeconomice, agregate de Bloomberg, exprima premise de evolutie pentru PIB-ul Zonei Euro cu rate anuale de 3,2% in 2022, -0,1% in 2023, respectiv 1,4% in 2024. In acest scenariu, investitiile productive ar putea prezenta ritmuri anuale de 2,5% in 2022, -0,1% in 2023, respectiv 2% in 2024. Pentru consumul privat (principala componenta a PIB) previziunile Bloomberg exprima rate anuale de 3,8% in 2022, 0% in 2023, respectiv 1,4% in 2024", mai noteaza analiza publicata de Banca Transilvania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter