RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Coruptia continua sa afecteze rezultatele achizitiilor publice

Potrivit concluziilor unui raport realizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pe piata achizitiilor publice din Romania s-au cheltuit, in ultimii ani, 10 miliarde euro pe an pe contracte atribuite prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii (SEAP). Aceasta suma reprezinta, insa, numai a treia parte din valoarea estimata a fi contractata anual de autoritatile publice centrale si locale pentru achizitii de bunuri, servicii sau lucrari prin alte mijloace decat cele electronice autentice, de unde rezulta ca piata locala a achizitiilor publice nu este competitiva si transparenta. "Au fost identificate inclusiv fapte de coruptie savarsite in scopul influentarii procedurilor de achizitie, pentru a deturna resursele financiare publice in interesul unor grupari din care faceau parte oameni de afaceri aflati, uneori,in legatura cu decidenti politici", se arata in raportul intitulat Strategia Nationala de Ordine si Siguranta Publica (2015-2020).
Potrivit MAI, coruptia conduce la denaturarea competitiei legitime care ar trebui sa existe intre participantii din cadrul licitatiilor publice si are un efect negativ in ceea ce priveste increderea in autoritatile statului si sistemul de drept. De asemenea, cazurile de coruptie pot compromite functiile esentiale ale institutiilor publice si ale firmelor/ organizatiilor private. Un risc major este identificat in apropierea functionarilor publici, prin natura atributiilor de serviciu, de mediul infractional si contact ce poate conduce la coruperea angajatilor din mediul public.
Pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in urmatorii cinci ani este vizata monitorizarea planurilor sectoriale de actiune pentru implementarea, la nivelul ministerului, a strategiei nationale anticoruptie, precum si abordarea comprehensiva a actiunilor anticoruptie pentru promovarea unei gestionari coerente la nivel institutional privind prevenirea si detectarea practicilor de coruptie sau a conflictelor de interese in domeniul achizitiilor publice. De asemenea, vor fi realizate evaluari sistematice privind riscurile de coruptie in zonele considerate vulnerabile si se vor lua masuri pentru cresterea gradului de constientizare a populatiei privind consecintele actelor de coruptie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter