RO EN
The cart is empty

MAEur: Consultanta BEI si BM pentru absorbtia fondurilor UE

La data de 26 ianuarie 2012, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, reprezentand Guvernul Romaniei, a semnat memorandumuri de intelegere cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si cu Banca Mondiala (BM), privind acordarea de asistenta tehnica tarii noastre in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in actualul exercitiu bugetar al Uniunii Europene (2007-2013) si in cel urmator (2014-2020), informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Europene (MAEur). „Memorandumul cu Banca Europeana de Investitii a fost semnat de vicepresedintele acestei institutii financiare Wilhelm Molterer, iar cel cu Banca Mondiala, de catre François Rantrua, seful Biroului pentru Romania al acestei banci. Cele doua memorandumuri stabilesc cadrul general pe baza caruia se vor semna acorduri de servicii intre institutiile financiare mentionate si autoritatile publice din Romania implicate in gestionarea si implementarea fondurilor structurale si de coeziune. In general, memorandumurile vizeaza doua tipuri de sprijin: orizontal si pentru nevoi specifice. Sprijinul orizontal va urmari, in cazul Bancii Mondiale, consolidarea capacitatii administrative a autoritatilor de management, a organismelor intermediare si a beneficiarilor publici, precum si optimizarea cadrului legislativ national si a cadrului de reglementare cu impact asupra absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune. In privinta Bancii Europene de Investitii, sprijinul orizontal va fi acordat pentru proiectele sau programele de investitii cofinantate sau incluse pe lista celor prevazute a fi cofinantate de acest organism financiar international. Banca Europeana de Investitii poate sprijini, de exemplu, masuri de consolidare a capacitatii institutionale care sa contribuie la o implementare eficace, eficienta si oportuna a proiectelor. BEI poate acorda asistenta tehnica pentru a imbunatati procedurile administrative de implementare a proiectelor si va furniza consultanta directa echipelor-cheie de proiect si celor mai importante departamente care gestioneaza astfel de proiecte. Totodata, BEI va sprijini consolidarea capacitatii si formarii profesionale a expertilor locali, in vederea implementarii unor astfel de proiecte”, se mai arata in comunicat.
Expertiza tehnica propriu-zisa se furnizeaza contra cost
Consultanta asigurata pentru nevoile specifice mentionate anterior se refera strict la implementarea programelor operationale finantate din fondurile structurale si de coeziune. „Astfel, contributia BEI si BM consta in punerea la dispozitia autoritatilor romane, contra cost, a expertizei tehnice proprii sau contractate, in baza acordurilor/contractelor de servicii ce se vor semna in acest sens. Costurile expertizei furnizate de Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala in baza acestor memorandumuri de intelegere vor fi rambursate din asistenta tehnica cuprinsa in fondurile structurale si de coeziune de care beneficiaza Romania, respectiv prin Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) si axele prioritare de asistenta tehnica din cadrul celorlalte programe operationale. Prin aceste memorandumuri de intelegere, Romania nu isi asuma angajamente financiare suplimentare fata de cele deja existente prin programele operationale derulate deja, respectiv asigurarea contributiei nationale de 15%-20% la asistenta tehnica implementata prin fondurile structurale si de coeziune. Un memorandum similar celor semnate la 26 ianuarie 2012 se afla in curs de negociere cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD)”, concluzioneaza oficialii MAEur. Vineri, 27 ianuarie 2012, ministrul Leonard Orban participa la lucrarile Consiliului pentru Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene, de la Bruxelles, reprezentand Romania in cadrul unei dezbateri de orientare generala privind prioritatile cadrului financiar multianual 2014-2020 al Uniunii Europene. La reuniunea, va fi prezentat si programului de lucru al presedintiei daneze a Consiliului Uniunii Europene. Un alt punct important pe ordinea de zi consta in discutiile pregatitoare pentru Consiliul European din intervalul 1-2 martie 2012. Informatii suplimentare, la www.dae.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter