RO EN
The cart is empty

JLL: Companiile vor inchiria spatii doar in orasele in care gasesc forta de munca

Suprafata de birouri tranzactionata in Bucuresti si in marile orase din Romania a depasit 200.000 metri patrati in primele 9 luni, din care cererea neta (extinderea spatiilor existente, noi contracte si pre-lease) reprezinta aproape 40%, restul fiind relocari si renegocieri de contracte.
De remarcat insa ca raportul dintre cererea totala si cerere neta este diferit in Bucuresti comparativ cu marile orase. Astfel, daca in Bucuresti din totalul de 163.000 metri patrati tranzactionati in primele noua luni, cererea neta a reprezentat 30% din total, in afara Capitalei, din aproape 40.000 metri patrati cerere totala, 64% reprezinta inchirieri de spatii noi.
”Piata de birouri din Romania trece printr-o perioada plina de provocari, dar cu toate acestea vedem ca orasele regionale continua sa fie pe lista companiilor care vor sa se extinda local. Previzionam ca aceasta tendinta va continua, astfel ca pentru urmatoarele luni vom mai vedea companii care vor inchiria spatii in orasele regionale, unde gasesc resursele de care au nevoie si, in principal, forta de munca”, a declarat Madalina Marinescu, consultant Office Department JLL Romania.
Structurat pe orase, in Cluj-Napoca au fost inchise tranzactii totale de 12.500 metri patrati, aproape integral reprezentand cerere noua, in Brasov companiile au inchiriat aproape 11.000 metri patrati, 75% fiind cere noua, in Timisoara cererea neta a reprezentat aproape 30% din total, iar in Iasi circa 34%.
Sectorul bancar a fost cel mai activ din punct de vedere al inchierii de spatii de birouri in Bucuresti, cu 19,4%, urmat indeaproape de companiile de IT&C 19,3%, pe pozitia a treia plasandu-se companiile de computers & high-tech, cu 16,6%.
Cumulat la nivel de tara, inclusiv Bucurestiul, companiile din domeniul computers & high-tech reprezinta 23,3% din piata, iar industria de IT&C au inchiriat 17,9% din total spatiile tranzactionate in Romania in primele noua luni. Sectorul bancar si financiar a generat 16,5% din tranzactii la nivel national.
Piata din Bucuresti a revenit pe crestere in trimestrul trei
Dupa o reducere a cererii de birouri de aproape 50% in primul trimestru din 2020, comparativ cu trimestrul patru din 2019 si de 19% in trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru, in al treilea trimestru piata a revenit pe crestere, inregistrand un plus de aproape 41% fata de trimestrul anterior, pana la 63.000 metri patrati.
In total, in Bucuresti, in trimestrul al treilea au fost semnate 36 de tranzactii de inchiriere, media pe tranzatie fiind de aproape 1.800 metri patrati, comparativ cu 1.400 metri patrati in trimestrul anterior.
Zonele Floreasca-Barbu Vacarescu si Centru Vest a fost cele mai atractive dintre subpietele din Bucuresti cu cate 9 tranzactii, totalizand aproape 20.000 metri patrati, urmate de Centru – 6 tranzactii, cu 8.750 mp si Dimitrie Pompeiu si Baneasa Otopeni cu cate 4 tranzactii fiecare, cu un total de peste 12.000 metri patrati fiecare.
”In contextul in care se vorbeste in aceasta perioada tot mai mult de reducerea spatiilor de birouri ocupate de catre companii, faptul ca in trimestrul al treilea cererea a crescut fata de trimestrul anterior arata ca lucrurile se aseaza usor-usor pe noile fundamente. Chiriasii incep sa isi puna in aplicare noile strategii de business, care includ, de asemenea, si spatiile de lucru si modul in care lucreaza angajatii. In acelasi timp, vedem o oportunitate pentru companii de a se muta in cladiri cu caracteristici mai bune si de asemenea, sa obtina pachete financiare mai atractive din partea proprietarilor, ceea ce se va traduce prin contracte noi semnate in perioada urmatoare”, a declarat Madalina Marinescu, consultant Office Department JLL Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter