RO EN
The cart is empty

ING: Lipsa banilor si incertitudinea, principalele piedici in achizitia unei locuinte

Cu ocazia Global Money Week, ING Bank Romania lanseaza seria de articole informative, ”La povesti pe-o banca”, ce au rolul de a culege opiniile romanilor privind produsele bancare. In urma ultimului studiu realizat, care a abordat achizitionarea unei locuinte, au reiesit trei mari categorii de frici legate de acest proces: cele privind situatia financiara, cele ce tin de calitatea si integritatea viitoarei case, respectiv cele ce vizeaza relatiile interpersonale ale cumparatorului.
„Ne-am bucurat sa vedem cu cata deschidere au ales participantii sa interactioneze cu noi in acest studiu. Cei care ne-au raspuns la intrebari ne-au oferit raspunsuri spontane interesante si astfel am aflat ca sase din zece sunt intr-un roller coaster atat cu emotii pozitive cat si negative atunci cand se gandesc la achizitionarea unui locuinte.
Ideea de a cumpara o locuinta aduce satisfactii mari, dar pentru multi achizitia este posibila mai ales printr-un credit bancar. Vrem sa intelegem care sunt grijile clientilor si macar in aspectul ratelor lunare le aducem mai multa predictibilitate in planuri. Creditul ipotecar 7FIX are sapte ani de rate lunare fixe, ce protejeaza clientii de fluctuatiile indicilor de referinta din piata bancara,” spune Roxana Cristea, Head of Lending Tribe ING Bank Romania.
Resursele financiare sunt cel mai des mentionate in topul fricilor cu exemple precum incertitudinea cu privire la ziua de maine, posibilitatea ca locuinta sa coste mai mult decat estimarea initiala, posibilitatile financiare mai mici decat cele necesare pentru o astfel de achizitie. Totodata, desi nu este legata in mod direct de resursele financiare, viitorii proprietari se tem ca locuinta de astazi s-ar putea sa nu fie potrivita nevoilor lor de maine, implicit ca investitia din prezent se va dovedi o alegere gresita.
In al doilea rand vin fricile legate de calitatea si integritatea achizitiei, spre exemplu riscul seismic sau eficienta energetica (inclusiv izolatie). Fricile sunt prezente in mod egal, fie ca este vorba de cladiri vechi sau noi. Cladirile vechi necesita reparatii in mod constant, iar pentru cladirile noi apar intrebari legate de conformitatea reglementarilor de constructie, posibilitatea ca agentul imobiliar sa intre in faliment sau plece cu banii fara sa termine proiectul, accesul la utilitati, cum ar fi canalizare, gaz, electricitate si implicatiile obtinerii acestora (birocratie, costuri, timp).
Motivele personale si interpersonale care duc la reticenta in achizitionarea unei locuinte mentionate de respondenti sunt: potentiale certuri cu partenerii de viata pana cand gasesc o locuinta acceptabila pentru amandoi, unii mentionand chiar ca ar prefera sa aiba un partener stabil inainte de a incepe cautarea unei locuinte; probleme de sanatate neasteptate care i-ar impiedica sa continue sa plateasca ratele la un credit; posibilitatea sa nu se inteleaga cu vecinii sau ca ar putea exista zgomot.
Pentru a veni in intampinarea acestora, ING Bank a creat o pagina dedicata - Frici de cumparat casa, unde Marius Manole si Ilona Brezoianu discuta si demonteaza temerile legate de finante, design sau relatii cu Corneliu Ionescu (consultant financiar), Adina Vilcu (arhitect) si Diana Lupu (psiholog).
Comunitatea ”La povesti pe-o banca” este formata din 150 de persoane din Bucuresti si alte orase mari din tara, cu varste cuprinse intre 24 si 45 ani. Timp de trei luni de zile, acestea au interactionat intr-o platforma personalizata si au discutat, printre altele, despre temerile privind achizitionarea unei locuinte.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter