Coalitia de guvernare a pus in dezbatere proiectul privind infiintarea unei noi banci de stat, Banca de Dezvoltare a Romaniei (BDR), care va avea capital integral de la bugetul de stat si va finanta marile investitii in infrastructura, proiectele de dezvoltare ale autoritatilor, dar si activitati care privesc aria de actiune a IMM.
Necesitatea adoptarii proiectul legislativ, depus in procedura de urgenta la Senat (in calitate de prima camera sesizata) este argumentata de faptul ca tara noastra ar putea pierde fonduri nerambursabile importante din cauza lipsei cofinantarii proiectelor depuse.
"Este necesara gasirea unei solutii de suport de finantare acolo unde piata se afla in imposibilitatea sau nu doreste sa isi asume vreun risc. O astfel de institutie bancara trebuie sa aiba rol de acordare de imprumuturi, de realizare de investitii sau de oferire de garantii oricarei persoane. Prin intermediul bancii, tara va beneficia de oportunitatea de a mari absorbtia de fonduri europene combinansd resursele proptrii cu alte platforme de finaniare europeana. Banca va fi astfel un catalizator de dezvoltare a economiei romanesti", se arata in expunerea de motive a proiectului.
Proiectul are peste 30 de articole, care privesc organizarea si functionarea BDR. Entitatea va avea un Consiliu de Administratie cu 7 membri, neafiliati politic, ai caror prim-reprezentanti vor fi insa numiti de parlament, si un Comitet de Supraveghere, impreuna cu care se vor lua toate deciziile de finantare. Capitalul initial al noii banci va fi de un miliard de lei, fonduri ce vor fi asigurate de la bugetul de stat.
Documentul interzice ca noua banca de stat sa poata finanta, direct sau indirect, partide politice sau campanii electorale.
In prezent, statul roman mai este actionar majoritar la alte doua banci, CEC Bank si Eximbank.