Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, in debutul sedintei de guvern, ca in anul 2024 Romania va avea o crestere economica de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeana, informeaza Agespres.
El a mentionat ca 2024 va fi "anul investitiilor", avand in vedere ca a fost alocata "o suma record" de 120 de miliarde de lei pentru astfel de proiecte, totalizand peste 7% din PIB.
"Vom finaliza toate reformele la care ne-am angajat si vom continua sa indeplinim jaloanele din PNRR. Acest lucru ne va permite sa avem o crestere economica de 3,4%, a doua cea mai mare crestere economica din UE. Vom face acest lucru pentru ca anul acesta va fi anul investitiilor. Am alocat in buget o suma record de 120 de miliarde de lei pentru investitii, adica peste 7% din PIB. Anul acesta investitiile vor contribui cu jumatate la cresterea economica. Altfel, in 2024 ne vom concentra pe masurile pentru cresterea productiei interne. Avem doua domenii strategice, constructiile si agricultura, in care vom investi masiv. Ma bucur ca in Programul INVESTALIM avem deja proiecte de 1 miliard de euro si sper ca acelasi lucru sa se intample si cu ConstructInvest", a spus premierul.
El a precizat ca reforma aparatului bugetar va fi una dintre prioritatile mandatului sau si a subliniat ca este vorba despre "cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar" din ultimii 30 de ani.
"Procesul de reorganizare a ministerelor si institutiilor de stat este in plina desfasurare, iar acest lucru va aduce reduceri consistente de cheltuieli. Banii economisiti ii vom duce acolo unde este nevoie, adica la sanatate si la educatie. Anul 2024 trebuie sa continue in aceeasi directie", a afirmat premierul.
Marcel Ciolacu a mai declarat ca in 2023 Romania a avut "cea mai mare crestere economica din regiune, in conditii foarte dificile". Totodata, a facut referire la cea mai recenta prognoza a Comisiei Europene, conform careia zece tari din Uniunea Europeana se vor confrunta cu scadere economica, iar 12 state membre si-au depasit "semnificativ" tintele de deficit.
"Romania a avut o crestere economica sanatoasa, pentru ca de aceasta data s-a bazat foarte mult pe investitii si nu pe consum. De altfel, valoarea investitiilor a depasit anul trecut suma deficitului public. Per total, volumul investitiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a vazut in crearea a peste 75.000 de noi locuri de munca. Absorbtia banilor europeni a fost, de fapt, motorul economiei romanesti. Pentru prima data am reusit sa atingem un nivel record de absorbtie de peste 93% pe exercitiul financiar 2014-2020. In total, anul trecut, am incasat peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeana, cu tot cu sumele din PNRR. Am lucrat anul trecut cu Banca Nationala a Romaniei, pentru a duce inflatia la o singura cifra si am reusit acest lucru, pentru a proteja puterea de cumparare a oamenilor. Prin masurile luate, inflatia a scazut de la un maximum de 16,8% in noiembrie 2022 la 6,7%, in prezent, iar in 2024 estimarile BNR arata o inflatie de sub 5%", a spus premierul.