RO EN
The cart is empty

GRAPHEIN: Piata constructiilor din Cluj este evaluata la circa 3 miliarde euro

Mai mult de jumatate dintre proiectele de constructie din Cluj sunt reprezentate de sectorul rezidential, arata o analiza realizata de compania de proiectare topografica Graphein. Valoarea totala a pietei constructiilor din Cluj este estimata la aproximativ 3 miliarde de euro.
„Vedem o mare deschidere din partea arhitectilor si a constructorilor din Cluj pentru a folosi noile tehnologii, pentru a reduce timpii de proiectare si pentru o mai buna executie”, declara Eugen Ursu, Managing Partner si cofondator al Graphein.
In ciuda contextului dificil generat de criza de coronavirus, piata constructiilor din Cluj se mentine pe un trend ascendent, peste 2.000 de proiecte aflandu-se in diverse etape de executie.
Potrivit unei analize realizate de compania de proiectare topografica si scanare 3D Graphein, in colaborare cu IBC Focus, vedeta acestui sector raman ansamblurile rezidentiale. „Analiza noastra, confirmata de semnalele din piata, indica faptul ca mai bine de jumatate din piata este acoperita de proiectele rezidentiale. In ciuda contractiei economiei, acest sector nu si-a oprit turatia, o explicatie fiind faptul ca vorbim de un portofoliu locativ inca deficitar, mai ales la nivelul locuintelor noi. Asta face ca cererea sa se mentina la un nivel suficient de inalt pentru a alimenta noi proiecte imobiliare la nivelul Clujului”, declara Eugen Ursu, Managing Partner si cofondator al Graphein.
Datele din analiza au fost colectate in ultimele 12 luni si cuprinde proiectele in toate stadiile de executie: finalizat, construire, amenajare, proiectare, autorizare, demolare, inainte de executie, intentie. Cifrele arata ca, din totalul de 2.042 de proiecte, 1.158 erau reprezentate de apartamente, vile sau alte tipuri de constructii rezidentiale. Sumele investite in proiectele imobiliare private se ridica la aproximativ 777,5 milioane de euro.
Pe locul doi se situeaza proiectele de birouri si cele comerciale. In perioada analizata, au fost identificate 279 de proiecte in aceasta arie, valoare cumulata a investitiilor in aceste obiective fiind de 830 milioane de euro. In aceeasi perioada in Cluj erau in proiect 153 de hoteluri si obiective de relaxare, 145 de constructii sociale si comunitare, precum si 126 de proiecte in zona industriala.
 
Peste 450 de proiecte depasesc valoare de un milion de euro
Radiografia pietei arata ca sectorul este unul matur, in care majoritatea proiectelor (aproximativ 1.433) se afla in faza avansata de executie (constructie, amenajare sau finalizate). Alte 609 de proiecte se afla in faza incipienta (autorizare, proiectare, inainte de executie sau chiar intentie).
Din punct de vedere a dimensiunii proiectelor, cele mai multe au o valoare mica (sub 200.000 de euro, fiind vorba cel mai probabil de locuinte construite in regie proprie), in timp ce 457 de investitii depasesc valoarea de un milion de euro, fiind incadrate la proiecte mari. Peste 570 de proiecte sunt incadrate la categoria medii (intre 200.000 si un milion de euro).
 
Birou Graphein deschis la Cluj
Cifrele arata inca o data ca sectorul constructiilor din Cluj este consolidat si bine structurat si ca mai este mult de investit atat in infrastructura locativa, cat si in cea publica, a statului, unde semnalele sunt de asemenea foarte bune. „In plus, am sesizat o mare deschidere a arhitectilor din Cluj de a folosi noile tehnologii de scanare 3D si de a implementa proiecte in BIM (Building Information Modelling – n.r). Este si motivul pentru care am luat decizia de a deschide un birou la Cluj. Acest nou mod de lucru pe care noi il propunem permite reducerea timpului de proiectare si executie, diminuarea erorilor si a pierderilor de materiale pe santier”, a adaugat Eugen Ursu, managing director Graphein.
„Noi suntem promotori ai sistemului BIM in Romania. Vedem deschiderea majoritatii arhitectilor de a proiecta cladirile in 3D, dar va mai dura intre 5 si 10 ani pana la folosirea BIM la nivel de executie in santier”. Prin acelasi sistem se eficientizeaza si procesul de ofertare - aprovizionare - planificare, toate acestea reducand timpul, costurile si micsorand amprenta CO2 a cladirii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter