RO EN
The cart is empty

Graphein: Eliminarea facilitatilor din constructii va accelera emigrarea angajatilor

O potentiala eliminare a facilitatilor fiscale din constructii va accelera tendinta de emigrare a specialistilor din domeniu deoarece salariile nete ale angajatilor vor scadea, iar angajatorii fie vor alege sa plateasca muncitorii la gri sau la negru, fie isi vor diminua activitatea operationala. In conditiile in care 9 din 10 firme de constructii din Romania au mai putin de 10 angajati, acestea vor fi serios destabilizate prin eliminarea facilitatilor fiscale, potrivit companiei Graphein.
“Santierele vor fi influentate prin restrangerea activitatii si va creste munca nefiscalizata. Muncitorii si inginerii vor pleca spre santiere din strainatate lunile imediat urmatoare. Firmele mici si mijlocii nu vor mentine salariile nete la acelasi nivel si vor pierde oameni buni”, spune Eugen Ursu, CEO si co-fondator al companiei Graphein.
Graphein, companie antreprenoriala fondata de Eugen Ursu si Andrei Sueran in anul 2014, este activa in proiecte de topografie inginereasca, asistenta topografica pentru infrastructura, cadastru si intabulare, scanare 3D, masuratori BOMA si pentru urmarirea comportarii in timp a constructiilor.
Alegerea unui job in strainatate este si in prezent o optiune preferata de specialistii din constructii din segmentul entry-level sau cu experienta medie (2-5 ani). Justificarea angajatilor este simpla: ajung sa castige in strainatate intr-o luna, cu tot cu ore suplimentare, cat in Romania in jumatate de an, lucrand cumulat 10 ore pe zi.
Conform datelor comunicate de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii in Romania, sunt peste 400.000 lucratori in constructii, iar in Europa avem peste 700.000 angajati romani in acest domeniu. Astfel, castigul si factorii economici sunt atractivi si le ofera acces la un standard de viata mai ridicat, precum si oportunitati de networking si contacte din industrie care ii pot conduce spre explorarea unor optiuni noi in cariera.
Alegerea unui job in strainatate ramane un miraj pentru specialistii romani din constructii
Dezvoltarea proiectelor de extindere urbana sau de renovare din Germania, Olanda, Marea Britanie, Franta si, mai recent din Irlanda, Austria si Danemarca, a depasit oferta de forta de munca locala, iar procedura de angajare pentru romani in constructii este mai facila datorita tratatelor de colaborare dintre tarile europene care au simplificat lucrul in strainatate. Se observa, totodata, o scadere a aplicarilor pentru joburi in Spania si Italia.
Pastrarea sau chiar reintoarcerea profesionistilor in tara si reducerea fenomenului de munca la gri reprezinta principalele efecte pozitive ale facilitatilor din constructii de pana acum. Din interactiunile Graphein cu firmele din domeniul constructiilor, problemele de cash-flow, incurajarea muncii la negru si emigrarea fortei de munca vor fi efectele imediate ale eliminarii facilitatilor fiscale. Astfel, o parte dintre angajatori vor prefera sa pastreze salariile nete ale angajatilor de frica sa nu-i piarda, iar acest lucru ii va determina sa plateasca furnizorii mult mai greu. Pe cale de consecinta, furnizorii se vor confrunta cu probleme suplimentare: marirea cheltuielilor si creante mult mai mari. Este posibil sa vedem si insolvente - deja se observa greutati ale companiilor din constructii care lucreaza in proiecte private, mai ales in birouri si rezidential.
Emigrarea fortei de munca reprezinta o amenintare intrucat deficitul de specialisti este deja mare si nu este compensat nici prin aducerea muncitorilor straini, iar predictibilitatea legislativa reprezinta, de asemenea, o problema intrucat facilitatile fiscale ar fi trebuit sa fie in vigoare pana in anul 2028.
“La o privire mai atenta asupra pietei fortei de munca in constructii constatam ca avem cerere si oferta de locuri de munca, insa exista un decalaj intre acestea: asteptarile salariale ale candidatilor sunt cu 30% mai mari decat ofertele angajatorilor. In plus, impactul cresterii preturilor la energie, alimente si combustibil si incertitudinea economica au dezvoltat doua noi tendinte: a accelerat numarul de aplicari lunare pentru joburi in afara tarii (indeosebi in tari din UE) si s-a marit procentul specialistilor care aleg sa devina freelanceri (45% dintre candidatii in proiectare in constructii aleg sa-si faca propriile firme)”, a declarat Laura Globaru, HR Manager al companiei Graphein.
Noua directiva UE privind transparentizarea salariilor vizeaza egalizarea remunerarii dintre barbati si femei pentru aceeasi pozitie ocupata insa reprezinta o provocare pentru firmele mici care gasesc mai greu candidati, nereusind sa comunice o oferta competitiva. Cu un salariu mediu net de 7000 lei in constructii si oferta alternativa din tarile vestice, care ajunge la 3000 euro net, multi specialisti aleg sa lucreze in afara tarii cel putin pentru o perioada de timp.
 
Ce solutii au angajatorii si ce propuneri au antreprenorii
In Romania, pentru a se asigura protectia veniturilor angajatilor la inflatie, s-au introdus cresteri salariale in primul trimestru al anului. Insa acestea au fost diferentiate pe specializari, in constructii inginerii chimisti si arhitectii fiind cei mai favorizati, cu salarii mai mari cu 20% fata de anul trecut, potrivit Graphein. Intrucat procentul celor care planuiesc sa faca o schimbare de cariera in urmatoarele luni depaseste 60%, masura nu s-a dovedit suficient de eficace, cel putin nu in aceasta industrie. In acest context, angajatorii in cautare de candidati mai pot opta fie pentru varianta importului de forta de munca, fie aleg integrarea tinerilor absolventi.
Volumul mai mare de lucrari de infrastructura finantate prin diverse programe europene depaseste forta de munca locala astfel incat multe companiile au inceput sa asimileze forta de munca din import. Pentru anul in curs, contingentul de lucratori straini nou admisi prin HG este de 100.000, insa numarul solicitarilor pentru eliberarea avizelor de angajare este cu 40% mai mare, conturandu-se astfel necesitatea redimensionarii acestuia.
In acelasi timp, companiile investesc si in dezvoltarea competentelor tehnice ale tinerilor absolventi (cu varste cuprinse intre 18-25 ani), incurajand derularea programelor de internship care sa le ofere tinerilor, pe langa mentorat si deprinderea lucrului in echipa, si invatarea asumarii de responsabilitati si preluarea initiativei, dimensiuni esentiale pentru conturarea unei cariere. Parteneriatele interdisciplinare intre companii din industria constructiilor si facultatile de profil ajuta absolventii sa treaca prin toate etapele dezvoltarii unui proiect, imbinand partea teoretica cu vizitele la santier.
O activitate intensa in constructii a fost previzionata pentru 2023 si de estimarile comunicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza care sustine in raportul emis ca evolutia pietei constructiilor, cel mai dinamic sector, este asteptata sa continue in ciuda provocarilor uriase cu care se confrunta: scumpirea materialelor, deficitul fortei de munca, dificultati in aprovizionare si cresterea preturilor produselor energetice.
“O masura buna pentru toti romanii ar fi eliminarea taxarii pentru salariul minim, iar beneficiile sunt multiple printre care stabilitatea financiara a celor care au venituri mici, incurajarea oamenilor sa se angajeze si in acelasi timp masura va incuraja antreprenoriatul. Noi, ca antreprenori, putem trage semnale de alarma si sa venim si cu solutii, important este sa fim auziti si propunerile sa fie puse in aplicare”, a declarat Eugen Ursu, CEO Graphein.
Astfel, scaderea taxarii pe munca este necesara, ideal sa fie aplicata in toate industriile, fara exceptii, potrivit Graphein, intrucat Romania este singura tara din UE cu cea mai mare taxare pe salariile mici. Statisticile Eurostat ne plaseaza pe primul loc in privinta saraciei si a excluziunii sociale, 34% din populatie este afectata de acest fenomen, suntem si in topul tarilor unde cetatenii ei isi permit sa manance o data la doua zile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter