Programul "Noua Casa" va avea, in acest an, un plafon de 1,5 miliarde lei, in scadere fata de doua miliarde lei cat a fost in 2020, a anuntat Cristian Paun, presedintele Consiliului de Administratie al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), cu prilejul unui eveniment recent, citat de Agerpres.
"Plafonul din 2020 a fost 2 miliarde de lei, a fost aproape in totalitate subscris. Aproximativ 8.000 de garantii pentru Prima Casa/ Noua Casa au fost date in 2020. Pentru 2021, plafonul este in scadere, la 1,5 miliarde lei. Estimam in jur de 6.000 de beneficiari ai programului Noua Casa, acest tip de garantie fiind dat tot prin Fondul National de Garantare", a mentionat Cristian Paun, la videoconferinta "IMM-urile, oxigen pentru Romania".
Totodata, in cadrul evenimentului, presedintele FNGCIMM a subliniat ca, pentru acest an, s-a propus o diversificare a finantarii la nivel de IMM-uri.
"Pentru 2021, noi ne-am propus pe langa orientarea IMM-urilor catre capitalul care conteaza - care nu este cu siguranta nici autofinantarea si nici banul nerambursabil, ci capitalul din zona sistemului financiar-bancar - ne-am propus si o diversificare a finantarii la nivel de IMM-uri - pentru ca asta este o alta problema a IMM-urilor din Romania. Ele se bazeaza foarte mult pe banci - cam atat, atunci cand se adreseaza surselor externe de finantare. Avem o extensie a programului IMM Invest pe agricultura care va contine si o componenta nerambursabila de 10% pana la un plafon maxim cam de 100.000 de euro pentru cei din pescuit si pentru cei din zona de productie primara agricola - si daca vorbim de cei care prelucreaza produse agricole, componenta nerambursabila de maxim 10% din valoarea finantarii poate sa mearga pana la 800.000 de euro", a mentionat Cristian Paun.
Oficialul a mai mentionat ca programul IMM Factor va avea un plafon de un miliard de lei, pentru care estimeaza 1.000 de IMM-uri beneficiare.
"Din pacate, pe final de an, nu am reusit sa finalizam partea legislativa, dar acum suntem in regula si avem un plafon de un miliard de lei, IMM Factor avand rolul de a oferi o garantie de stat pentru a facilita factoringul cu regres la nivelul companiilor mici, pentru a bancariza si mai mult din creditul comercial si aduce in zona bancara aceste IMM uri. Estimam 1.000 de IMM-uri pentru acest program la un plafon de un miliard de lei. Avem IMM Leasing cu un plafon in 2020 de 1,5 miliarde lei. Si el a aparut pe final de an, dar am reusit sa dam 2 garantii in valoare de 200.000 de lei, ceea ce ne face destul de optimisti pentru 2021. Plafonul este de 4 miliarde de lei pe IMM Leasing, statul punand jos ajutor de stat de 78 milioane lei. Deci, cu 78 milioane lei noi speram sa atragem in zona de finantarea sanatoasa, pe IMM Leasing, companii pentru o valoare totala de 4 miliarde lei", a mai spus Cristian Paun.
Totodata, presedintele FNGCIMM a subliniat ca, in perioada urmatoare, incearca sa propuna "niste scheme de finantare prin care IMM-urile sa ajunga la piata de capital".
"Noi incercam in perioada care vine sa propunem niste scheme de finantare prin care IMM-urile sa ajunga la piata de capital. Si, aici, din nou garantiile de stat pot fi importante, pot contribui la crearea acelor scheme prin care sa emitem titluri pe piata de capital si cu acele titluri sa contribuim la finantarea, la capitalizarea ideilor de afaceri viabile si asta - din nou - intr-un parteneriat in care intermediarii financiari trebuie sa aiba rolul lor si locul lor - pentru ca expertiza legata de risc este la banci, nu la stat. Noi, la stat, stim mult mai putine decat stiu intermediarii financiari despre ce inseamna riscul de afaceri", a explicat Cristian Paun.
Pe de alta parte, presedintele FNGCIMM a amintit ca ratele pentru multe companii romanesti si persoane fizice sunt amanate cu sprijinul bancilor.
"Sa nu uitam ca Fondul, impreuna cu bancile, au contribuit la amanarea ratelor. Spre deosebire de criza anterioara, bancile, de data aceasta, au putut sa participe intens la zona aceasta de recuperare. Si au participat foarte, foarte activ, nu numai prin IMM Invest. Sa nu uitam ca ratele pentru multe companii romanesti si persoane fizice sunt amanate cu sprijinul bancilor, dar si Fondul a participat prin garantare si - sa nu uitam ca fara acest parteneriat cu bancile nu avem cum sa ne dezvoltam. Daca vrem sa cautam capitalul, nu trebuie sa il cautam la stat. Capitalul nu este acolo. Capitalul este in economisirile din banci, in piata de capital romaneasca", a mai spus Cristian Paun.