Ministerul Finantelor propune o noua schema de ajutor de stat care prevede finantarea nerambursabila pentru investitii cu impact major in economia romaneasca, ale caror costuri eligibile depasesc 50 milioane lei.
Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Acordurile de finantare se vor emite pana la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza in perioada 2025-2032.
"Venim cu aceasta propunere pentru ca vrem sa atragem in Romania investitii de mare anvergura, pe care sa le orientam catre regiunile mai putin dezvoltate ale tarii, pentru un suflu nou de dezvoltare si prosperitate in aceste zone. Punem accent pe efectul multiplicator al investitiilor: nu numai ca vor stimula competitivitatea unor ramuri industriale cu traditie in Romania, dar vor crea si oportunitati de angajare pentru mii de cetateni din intreaga tara. Vedem ca ajutoarele de stat acordate de MF in perioada 2007–2023 s-au dovedit un instrument real de stimulare a atragerii de investitii si crearii de noi locuri de munca: pana acum s-au emis 304 acorduri pentru finantare in vederea sustinerii de investitii in valoare de 6,7 miliarde euro, care genereaza peste 61.000 locuri de munca. Valoarea contributiilor directe generate de proiectele de investitii este undeva la 4 miliarde euro”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Cine poate aplica pentru schema de ajutor de stat
Pot fi beneficiarii ajutorului de stat, intreprinderile care indeplinesc urmatoarele criterii cumulative de eligibilitate:
Criterii generale
- Sa fie inregistrate potrivit Legii societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Sa realizeze o investitie initiala in Romania, in maximum 3 ani de la data demararii acesteia, in unul dintre sectoarele eligibile prevazute de schema de ajutor de stat in anexa nr.1;
- Sa nu intre in categoria „intreprinderilor in dificultate”;
- Sa nu se afle in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii si sa nu faca obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat;
- Sa nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale in cadrul aceluiasi proiect unic de investitii;
- Sa nu efectueze o relocare catre unitatea in care urmeaza sa aiba loc investitia initiala.
Suplimentar pentru intreprinderile cu cel putin un exercitiu financiar incheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie sa aiba rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decat zero in unul din ultimele trei exercitii financiare incheiate si capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat.
Totodata, pentru a fi eligibili, suplimentar fata de criteriile generale, intreprinderile nou-infiintate trebuie sa aiba capital social subscris varsat in valoare de minimum 100.000 lei si sa nu aiba actionari care detin sau au detinut in Romania in ultimii 2 ani anterior datei inregistrarii cererii o intreprindere cu acelasi obiect de activitate pentru care solicita finantare.
Criterii de eligibilitate cumulative pentru investitii:
- sa fie considerate investitii initiale (unitate noua/extindere/diversificare/schimbare fundamentala) sau investitii initiale care creeaza o noua activitate economica (unitate noua/diversificare in cazul judetului Ilfov);
- sa aiba o valoare totala, fara TVA, a costurilor eligibile asociate investitiei initiale, de minimum 50 milioane lei;
- sa isi demonstreze eficienta economica si viabilitatea pe perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia;
- sa indeplineasca conditia referitoare la efectul stimulativ; e) sa indeplineasca indicatorii cantitativi si calitativi prevazuti de schema;
- sa genereze un efect multiplicator cuantificabil in economie.
Inregistrarea cererilor de acord pentru finantare se realizeaza in sesiuni anuale anuntate cu minimum 60 de zile lucratoare inainte, durata fiecarei sesiuni fiind de 30 de zile lucratoare.
Cererile de acord pentru finantare depuse in sesiune se ordoneaza descrescator pe baza unui punctaj calculat si se analizeaza in limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finantare se finalizeaza cu acord pentru finantare (daca sunt indeplinite cumulativ toate conditiile si criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizeaza dupa efectuarea partiala sau totala a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finantare, in limita creditelor bugetare anuale aprobate.
Ajutorul de stat se va acorda in baza unor cheltuieli eligibile precum realizarea de constructii, achizitie de echipamente si active necorporale, iar activele aferente investitiei trebuie sa fie noi.
Noua schema de ajutor de stat are ca baza legala cadrul normativ european aflat in vigoare pana la data de 31 decembrie 2026. Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul MF la rubrica Transparenta decizionala.