RO EN
The cart is empty

FIEC: Industria constructiilor din UE iese din criza in acest an

Dupa un declin estimat la 2,3% al pietei constructiilor din Uniunea Europeana in 2013 fata de anul anterior, pentru 2014 este previzionata o stabilizare in domeniu (+0,1%), echivalenta iesirii din recesiune a sectorului. Potrivit previziunilor reprezentantilor Federatiei Europene a Industriei Constructiilor (FIEC), nu poate exista, insa, crestere fara investitii. "Politica de austeritate pentru care s-a optat in ultimii ani a fost dezastruoasa atat pentru industria constructiilor, care traieste din investitii, cat si pentru intreaga economie europeana. Nu ne putem dezvolta fara investitii. Este mesajul principal al Manifestului pentru 2014-2019 elaborat de noii ministri si comisari ai UE", a declarat Jacques Huillard, vice-presedinte al FIEC.
Anul trecut, piata constructiilor din UE s-a situat la 1,16 miliarde euro, fiind consemnata o scadere cu 2,3% fata de nivelul din 2012. Pentru 2014 este previzionata o usoara crestere (+0,1%).
Potrivit statisticilor FIEC, in 2013 majoritatea statelor membre au anuntat reduceri ale bugetelor de investitii in cladiri publice si infrastructura (-5,5%, respectiv -3,7%), in timp ce sectorul rezidential a inregistrat o usoara revigorare, ce s-ar putea concretiza intr-o crestere de 1% in 2014. Totodata, numarul angajatilor in constructii a scazut din nou, pentru al saselea an consecutiv (-4,1%). Totusi, sectorul ramane unul dintre motoarele de dezvoltare a economiei europene, reprezentand 8,8% din PIB-ul UE, cu 2,9 milioane de intreprinderi (in majoritate, IMM-uri). Mai mult, in industria constructiilor lucreaza 13,8 miliarde angajati, respectiv 6,4% din numarul total al salariatilor din UE, fara a include rata de multiplicare a domeniului (un loc de munca in constructii creeaza alte doua posturi in alte sectoare).
 
Germania si Franta - cele mai valoroase piete de constructii din UE
Conform FIEC, in Romania sunt active 25.000 de societati cu activitati in domeniul constructiilor, ce angajeaza 368.000 de lucratori, valoarea totala a pietei locale de profil apropiindu-se de 10 miliarde euro in 2013 (9,33 miliarde euro, potrivit datelor interne). La un nivel similar se situeaza pietele de constructii din Grecia (10 miliarde euro) si Portugalia (12 miliarde euro). Sectorul constructiilor din Bulgaria se cifreaza la circa 6 miliarde euro, in timp ce dupa o prabusire dezastruoasa, volumul total al lucrarilor de constructii din Ungaria nu a depasit 4 miliarde euro in 2013. Cele mai mari piete europene sunt cele din Germania (271 miliarde euro), Franta (166 miliarde euro) si Marea Britanie (143 miliarde euro), la polul opus aflandu-se Malta (0,5 miliarde euro), Cipru (un miliard de euro) si Slovenia, Lituania, Estonia, Letonia si Croatia (cu cate doua miliarde euro).
La nivel global, cele mai importante piete de constructii sunt cele din SUA (678 miliarde euro) si Japonia (376 miliarde euro).
 
CEO-ul grupului belgian Willemen, ales ca nou presedinte al FIEC
Johan Willemen a fost ales noul presedinte al Federatiei Europene a Industriei Constructiilor (FIEC) si va coordona activitatea institutiei pana in anul 2016. Oficialul il succede in functie pe Thomas Schleicher, care si-a incheiat mandatul in acest an. De profesie inginer de lucrari civile, Johan Willemen este CEO al grupului belgian Willemen, companie reprezentata inclusiv in tara noastra, prin subsidiara Willemen Carpati, cu afaceri de 2,2 milioane de lei realizate in 2013. Managerul a ocupat, in trecut, functia de presedinte al Confederatiei Constructorilor din Belgia, precum si pe cea de vice-presedinte al Comisiei Sociale a FIEC. Din comitetul pe care il va conduce fac parte mai multi vice-presedinti, respectiv: Frank Dupré (reprezentand Germania), Jean-Louis Marchand (Franta), Duccio Astaldi (din partea Asociatiei Contractorilor Internationali Europeni - EIC), Paolo Astaldi (Italia), Kjetil Tonning (reprezentand Norvegia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania si Suedia), Guillermo Aparicio (Spania), Maxime Verhagen (Olanda, Belgia si Luxemburg), Alexander Pongratz (Austria, Elvetia, Ungaria, Croatia, Slovenia si Slovacia), Emre Aykar (Turcia), Michail Daktylidis (Grecia, Romania, Bulgaria si Cipru) si Ricardo Gomes (Portugalia, Irlanda si Malta).
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter