RO EN
The cart is empty

EUROSTAT: Peste 21% din absolventii romani au diplome in constructii

Mai mult de 5 milioane de studenti au absolvit diverse forme de educatie tertiara in 2014, in Uniunea Europeana; in randul acestora, 58% sunt femei si 42% persoane de sex masculin, dupa cum arata o cercetare data publicitatii la finele lunii iunie a.c. de institutul Eurostat. „Domeniile educationale in care barbatii raman preponderenti sunt: inginerie, productie si constructii (unde sexul masculin conteaza in randul a 73% din absolventii anului 2014), respectiv stiinta, matematica si computere (58%). In schimb, patru din cinci persoane absolvente de stiinte ale educatiei sunt femei (80%), un alt sector in care sexul femeiesc este suprareprezentat fiind constituit de cel sanitar (cu 75% din absolventi femei)”, se arata intr-un comunicat al biroului european de statistica.
Potrivit documentului, cea mai mare parte a absolventilor din toate statele membre se regaseste in stiinte sociale, afaceri si drept; de exemplu, in Bulgaria, acest domeniu a fost urmat de aproape jumatate din absolventii anului 2014 (mai precis, de 49% din total). Cote mai semnificative, la capitolul respectiv, s-au remarcat in Luxemburg (46%), Cipru (44%) si Lituania (43%).
Insa, unul din cinci absolventi ce si-au finalizat studiile in Romania, Austria, Finlanda (fiecare, cu peste 21% din total), respectiv din Germania (20%) si-au primit diplomele in inginerie, productie si constructii.
In domeniul sanatatii, ponderi mai semnificative ale absolventilor cu aceasta specializare s-au remarcat in Belgia (25%), unde una din patru persoane si-au finalizat studiile in sectorul respectiv, precum si in Suedia (23%), Danemarca (21%) si Finlanda (20%).
Stiintele umaniste si arta sunt populare in Marea Britanie si Italia (cu 16% fiecare), insa, tot in Marea Britanie, 17% din absolventii anului 2014 sunt specializati in stiinte, matematica si informatica. Acest ultim domeniu intruneste un numar mare de absolventi si in Malta (15%) sau Germania (14%). De asemenea, cea mai mare cota de absolventi in domeniul stiintelor educatiei se regaseste in Luxemburg (26%).
Datele publicate de Eurostat pentru Romania certifica faptul ca, in 2014, peste 153.500 de persoane au absolvit diverse forme de invatamant tertiar, numar comparabil cu Olanda (143.300 de absolventi) sau Cehia (104.700 de persoane). Cei mai multi absolventi s-au regasit, dupa cum era de asteptat, in statele membre cu populatie numeroasa si/ sau cu apetenta pentru formele de educatie tertiara, cum ar fi Marea Britanie (772.400 de persoane), Franta (741.000 de persoane), Polonia (557.800 de persoane), respectiv Germania (521.800 de persoane). Din cei 153.500 de absolventi romani ai anului 2014, circa 41,5% sunt specializati in stiinte sociale, afaceri si drept, 21,2% in inginerie, industrie productiva/ prelucratoare si constructii, 14,9% in domeniul sanatatii, 8,6% in stiinte umaniste si arte, 5,8% in stiinte exacte, matematica si informatica, respectiv 1,9% in educatie/ invatamant. Repartitia pe sexe arata ca femeile sunt majoritare in randul absolventilor anului 2014 in Romania, cu o pondere de 58,7%, comparativ cu 41,3% barbati, iar pe domenii sexul feminin predomina in: stiinte sociale, afaceri si drept (66,5%), sanatate (70,9%), stiinte umaniste si arte (63,3%), stiinte exacte, matematica si informatica (59,4%), respectiv, covarsitor, in educatie/ invatamant (97,1%). Astfel, singura specializare in care predomina absolventii de sex barbatesc, cu 64,3%, este cea de inginerie, productie/ prelucrare industriala si constructii.
***
Datele Eurostat cuprind absolventii din statele membre ale UE, cuantificati la nivelul anului 2014, ce au finalizat diverse forme de invatamant tertiar, adica invatamant superior, pornind de la nivelul 5 ISCED (licenta, cu durata studiilor de trei sau patru ani) pana la nivelul 8 ISCED (scoala doctorala sau echivalentul acesteia). Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter