RO EN
The cart is empty

EUROSTAT: Ajustari la nivelul sectorului european de constructii, in octombrie

Eurostat a comunicat datele cu privire la dinamica sectorului de constructii in tarile membre ale Uniunii Europene in luna octombrie si perioada ianuarie - octombrie 2023. Statisticile confirma climatul dificil din sfera sectorului intensiv in capital si forta de munca din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in a zecea luna a anului curent, pe fondul resimtirii nivelurilor inalte ale costurilor de finantare incertitudinilor, potrivit unei analize realizate de economistii de la Banca Transilvania pe baza datelor comunicate de Eurostat.
Astfel, datele Eurostat indica scaderea constructiilor din Zona Euro cu 1% luna/luna in octombrie, dupa avansul lunar cu 0,9% din septembrie. Lucrarile de constructii cladiri si constructiile ingineresti s-au ajustat cu dinamici lunare de 0,9%, respectiv 1,0% in octombrie.
Din perspectiva an/an sectorul de constructii din Zona Euro a scazut cu 0,7% in octombrie, cea mai severa ajustare din luna martie 2023.
Se noteaza declinul inregistrat la nivelul componentei cladiri cu 0,8% an/an. De asemenea, lucrarile de constructii ingineresti s-au diminuat cu un ritm anual de 0,2% in octombrie.
Prin urmare, in intervalul ianuarie - octombrie 2023 constructiile din Zona Euro au crescut cu doar 0,2% an/an in medie. Se evidentiaza majorarea lucrarilor de constructii ingineresti cu un ritm mediu anual de 2,1% la 10 luni din 2023. Pe de alta parte, lucrarile de constructii cladiri au stagnat an/an in medie in perioada ianuarie - octombrie 2023.
"Conform estimarilor econometrice elaborate, sectorul de constructii din Zona Euro a evoluat cu un ritm anual inferior tendintei pentru a zecea luna la rand in octombrie, pe fondul nivelurilor inalte alte costurilor de finantare si incertitudinilor. Cele mai recente previziuni macroeconomice agregate de Bloomberg exprima perspective de crestere pentru PIB-ul Zonei Euro cu ritmuri anuale de 0,5% in 2023 si 2024 si 1,4% in 2025. Scenariul are la baza perspectivele de continuare a ciclului investitional postpandemie, pe fondul implementarii programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta socurilor din ultimii ani. Investitiile productive s-ar putea majora cu rate anuale de 1% in 2023, 0,3% in 2024 si 1,6% in 2025, cu impact de antrenare in economie. Nu in ultimul rand, consumul privat (principala componenta a PIB-ului) ar putea creste cu dinamici anuale in accelerare de la 0,4% in 2023, 0,9% in 2024, respectiv 1,5% in 2025", subliniaza analiza Bancii Transilvania.
 
Sectorul constructiilor din Romania a inregistrat cele mai mari cresteri
Conform Eurostat, in octombrie 2023 raportat la septembrie 2023, cele mai semnificate scaderi ale volumului de lucru in constructii au fost inregistrate de Slovenia (-6,1%), Germania si Slovacia (-2,2% fiecare), respectiv Franta (-2%). Cele mai mari cresteri lunare au fost raportate de Romania si Suedia (+3% fiecare), dar si de Spania (+1,4%) si Austria (+1,3%).
La o baza de raportare anuala, in primele 10 luni ale acestui an cele mai acute scaderi au fost inregistrate pe pietele de constructii din Finlanda (-7,3%), Suedia (-4,6%) si Belgia (-3,5%). Cele mai mari cresteri de productie in constructii au fost raportate de Romania (+9,2%), Spania (+8,3%) si Polonia (+7,5%).
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter