RO EN
The cart is empty

Euroconstruct estimeaza stagnare pe piata europeana de constructii, pana in 2024

Piata europeana de constructii, evaluata la 1.854 miliarde euro in 2021, va stagna cel putin pana in anul 2024, potrivit datelor prezentate cu prilejul celei mai recente conferinte Euroconstruct, ce a avut loc pe 18 noiembrie in Londra. Perspectivele din sectorul de inginerie civila si infrastructuri raman optimiste, in timp ce pe toate celelalte segmente (constructii de cladiri si renovari) se estimeaza contractii ale volumelor de activitate, pe fondul previziunilor macroeconomice nefavorabile.
Cele 19 tari monitorizate de Euroconstruct sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia si genereaza aproximativ 95% din valoarea pietei europene de constructii.
Potrivit datelor prezentate la Euroconstruct, urmeaza doi ani dificili pentru industria de constructii de pe continent, cu prognoze de stagnare in 2023 (+0,2%) si in 2024 (0%). Estimarile au fost revizuite in sens negativ, dupa ce in vara acestea indicau evolutii medii de 2% pe an in 2023 si 2024. In pofida unei evolutii de 3% indicate pentru anul in curs, industria europeana de constructii va intra pe o panta descrescatoare, ca volum de activitate, iar o revigorare nu este asteptata mai devreme de 2025.
"In ultimele sase luni au avut loc schimbari enorme in Europa, cu un impact economic major asupra activitatii operationale din domeniul constructiilor. Razboiul din Ucraina si multiplele consecinte si incertitudini pe care le-a generat, cresterea ratelor dobanzilor, inasprirea pietei financiare si problemele continue cu disponibilitatea si preturile materialelor de constructii au un rol semnificativ in evolutia sectorului. Prognoza Euroconstruct din noiembrie arata ca aproape toti indicatorii de impact asupra cererii din constructii sunt negativi, inclusiv prognozele din economie, preturile de consum, ratele dobanzilor si increderea consumatorilor. Este foarte probabil sa urmeze o perioada dura de ajustare pentru sectorul de constructii, inainte de revenirea pe un trend ascendent in 2025", a declarat Mohammed Chaudri, economist-sef la Experian, lider global in consultanta si market intelligence.
 
 
Rezidentialul va conduce declinul
Perspectiva generala negativa din domeniul constructiilor este generata mai ales de sectorul de constructii rezidentiale si al renovarilor de locuinte. "Era" ratelor scazute ale dobanzilor a dus la un "boom" al locuintelor noi in toata Europa, dar situatia s-a schimbat substantial in ultimele sase luni. Vanzarile de locuinte au incetinit, increderea consumatorilor a scazut si acum exista o oferta excedentara in multe tari. Rezultatul este ca perspectivele de crestere pentru sectorul de constructii rezidentiale noi de anul viitor au devenit negative. Imaginea nu se imbunatateste cand ne uitam la sectorul constructiilor in ansamblu, avertizeaza specialistii.
"Industria constructiilor se confrunta cu furtuni din mai multe directii si lucrurile se schimba rapid, iar previziunile de crestere economica pentru 2023 au fost revizuite, in consecinta. Abia recent, in iunie, ne asteptam la o crestere de 2,2% a PIB, iar aceasta este acum de doar 0,5%. Sfatuim companiile sa-si diversifice portofoliile, mai ales daca se concentreaza pe proiecte rezidentiale. Exista, totusi, o «raza de lumina» pentru industrie, ce vine din domeniul ingineriei civile, unde perspectivele sunt mai bune, deoarece multe tari investesc in energie cu emisii scazute de carbon si renoveaza infrastructura existenta", a precizat Tom Hall, economist-sef la Barbour ABI, liderul pietei britanice de market intelligence in domeniul constructiilor.
 
Contractii estimate in majoritatea tarilor
Italia a reprezentat cea mai performanta piata de constructii din spatiul Euroconstruct in 2021, cu un nivel ridicat de crestere de 12,1%, determinat in parte de subventiile UE. Marea Britanie, in prezent una dintre economiile cu cele mai slabe performante din Europa, se confrunta cu un ciclu negativ de crestere a productiei de constructii in 2023 (-0,4%), alaturi de Germania, care intampina, la randul sau, o perspectiva de crestere negativa sau stagnanta pana in 2025 (-0,4%).
Constructiile se vor contracta si alte opt tari, cele mai accentuate scaderi urmand a fi inregistrate de Suedia si Finlanda. In ambele state, activitatea din constructii a fost ridicata in ultimii ani, astfel ca declinul marcheaza partial o revenire la un nivel apropiat de normal.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter