RO EN
The cart is empty

Eurobarometru: Europenii aproba masurile luate pentru a face fata crizei energetice

Exista un sprijin covarsitor in randul europenilor pentru masurile luate in ultimul an pentru a proteja consumatorii si intreprinderile impotriva volatilitatii preturilor la energie, precum si pentru actiunile de promovare a securitatii energetice si tranzitiei verzi, arata rezultatele sondajului Eurobarometru Flash publicat luni de Comisia Europeana.
Acesta confirma, de asemenea, un consens larg in randul cetatenilor UE in favoarea stimularii industriei tehnologiilor curate pentru o mai mare competitivitate, precum si a actiunilor intreprinse de UE ca reactie la invadarea Ucrainei de catre Rusia.
Dintre respondenti, 86% considera ca masurile luate la nivel european au fost importante pentru a limita impactul imediat al cresterii preturilor la energie asupra consumatorilor si intreprinderilor anul trecut. Peste opt din 10 respondenti au exprimat aceasta opinie cu privire la promovarea utilizarii durabile a resurselor naturale (86%), la facilitarea achizitionarii in comun de gaze de catre statele membre ale UE pentru a asigura securitatea aprovizionarii (82%), la construirea de parteneriate cu alti actori globali, cum ar fi Regatul Unit, SUA, Japonia si Australia (81%), la reducerea dependentelor comerciale excesive de tari precum Rusia sau China (80%) si la sporirea competitivitatii industriei europene a tehnologiilor curate (80%). Masurile UE care vizeaza accelerarea transformarii digitale in paralel cu protectia consumatorilor (77%) si sporirea rezilientei economiei UE sunt percepute ca importante de catre 77% si, respectiv, 76% dintre respondenti.
In ceea ce priveste actiunile viitoare, 86% considera ca depozitele de gaze din UE ar trebui umplute pentru a evita riscul de penurie, 85% sunt de parere ca UE ar trebui sa stimuleze productia de tehnologii curate in statele membre si 79% sustin ca masurile UE ar trebui sa vizeze reducerea consumului de energie. 75% dintre respondenti considera ca UE ar trebui sa finanteze proiecte comune de aparare pentru a dezvolta capabilitati si tehnologii strategice de aparare.
In plus, marea majoritate a europenilor considera ca razboiul din Ucraina demonstreaza necesitatea ca UE sa isi asigure securitatea energetica si economica (85 %), precum si sa intensifice cooperarea militara intre statele membre (75%), continuand in paralel sa dea dovada de solidaritate cu Ucraina (71%).
Europenii continua sa fie in mare masura in favoarea sprijinirii Ucrainei si a ucrainenilor. 86% dintre respondenti sunt de acord sa se acorde sprijin umanitar persoanelor afectate de razboi, 77% accepta primirea in UE a persoanelor care fug din calea razboiului, iar 71% sunt de acord cu impunerea de sanctiuni economice impotriva Rusiei. Aproape doua treimi dintre europeni, 67% si, respectiv, 65%, considera ca UE ar trebui sa sprijine demersul Ucrainei catre integrarea europeana, precum si integrarea acesteia pe piata unica. In cele din urma, 65% sunt in favoarea acordarii de sprijin financiar si economic Ucrainei, iar 57% considera ca UE ar trebui sa sprijine achizitionarea si furnizarea de echipamente militare si de instruire Ucrainei.
Cetatenii au fost intrebati, de asemenea, referitor la o serie de valori, daca sunt cel mai bine reprezentate de UE, de alte tari din lume sau de ambele in egala masura. Aproximativ jumatate dintre acestia considera ca UE intruchipeaza cel mai bine "respectarea drepturilor si valorilor fundamentale" (53%), "egalitatea si bunastarea sociala" (50%), "toleranta si deschiderea catre altii" (49%) si "pacea" (48%), urmata indeaproape de "solidaritatea cu tarile din interiorul si din afara UE" (46%) si de "respectarea naturii si protectia climei si a mediului (45%). Pentru fiecare dintre aceste valori, aproximativ un respondent din sase considera ca alte tari le intruchipeaza cel mai bine si aproximativ unul din patru afirma ca sunt reprezentate de UE si de alte tari in egala masura.
Sondajul Eurobarometru Flash privind provocarile si prioritatile UE in 2023 a fost realizat in cele 27 de state membre in perioada 24-31 august 2023. Au fost intervievati online 26 514 de cetateni ai UE.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter