RO EN
The cart is empty

DEZINTERES fata de investitiile strategice, semnalat de Curtea de Conturi

La categoria rapoartelor de audit incheiate in urma misiunilor efectuate din proprie initiativa, oficialii Curtii de Conturi au publicat recent sinteza raportului de audit al performantei privind piata de gaze naturale din Romania, un document de 104 pagini, in cadrul caruia, pe de-o parte, se trage un semnal de alarma in ceea ce priveste dezinteresul ANRE fata de starea tehnica a infrastructurii de transport gaze, iar pe de alta parte se avertizeaza ca, in plan general, inconsecventa factorilor de decizie si lipsa finantarii au dus la neimplementarea partiala sau totala a unor elemente-cheie ale strategiilor energetice.
„Astfel, s-a remarcat dezinteresul fata de starea tehnica a infrastructurii de transport gaze, a nivelului pierderilor (in crestere) si a problemelor identificate, iar in acelasi timp trebuie semnalata lipsa de informare a factorilor politici si a participantilor la piata de gaze naturale asupra starii tehnice a acestor retele, in contextul in care destinatarii raportului de activitate al autoritatii de reglementare (ANRE) sunt Parlamentul, Guvernul si Presedintele Romaniei, Consiliul Concurentei, Agentia de Cooperare a Reglementatorilor in Domeniul Energiei – ACER, Comisia Europeana”, se precizeaza in raport.
In ceea ce priveste reabilitarea si repararea componentelor SNT, autorii raportului Curtii de Conturi considera ca s-a remarcat un grad scazut de reabilitare a componentelor SNT, raportat la necesitatile existente (2.218,06 km conducte magistrale de transport si un numar de 63 statii), astfel incat, in perioada 2012-2016, din suma alocata pentru reparatii si reabilitari (462 de milioane de lei), s-a utilizat doar un procent de 46,64% pentru lucrari (215,50 milioane de lei). „Desi infrastructura de transport gaze naturale era invechita, prezentand un grad ridicat de uzura, iar nivelul de realizare a programelor de investitii a scazut, in perioada auditata, in ceea ce priveste modernizarea si retehnologizarea componentelor SNT s-a constatat un grad scazut de modernizare/ retehnologizare a componentelor SNT, raportat la necesitatile existente. In perioada 2012-2016, prin programele de modernizare si dezvoltare de investitii, s-au alocat 2.057,09 milioane de lei si s-au cheltuit 885,16 milioane de lei, reprezentand un procent de 43,03% (pentru modernizarea a 91 statii, lucrari de dezvoltare conducte de transport gaze – 212 km, lucrari de interconectare – 11 km, lucrari de dezvoltare la 55 statii, lucrari hidrotehnice). Totodata, s-a remarcat o scadere de la un an la altul a valorii investitiilor realizate, in raport cu valoarea anuala programata. Astfel, la nivelul anului 2016, din valoarea totala programata de 721,90 milioane lei, s-au cheltuit doar 119,82 milioane lei, ceea ce reprezinta 16,6%”, se mai explica in sinteza raportului.
Intr-un context mai larg, specialistii Curtii de Conturi mai arata ca, in ultimii ani, in Romania au existat numeroase incercari de elaborare a unor strategii energetice pe termen lung, insa inconsecventa factorilor de decizie si lipsa finantarii au dus, nu de putine ori, la nepunerea in practica (partiala sau totala) a unor componente ale acestor strategii, in contextul socio-economic si politic creat.
„Astfel, desi au trecut peste zece ani de la data aprobarii Strategiei Energetice a Romaniei, prin Hotararea Guvernului 1069/05.09.2007, act normativ prin care au fost prevazute investitii in sectorul gazelor naturale, in valoare de 1.764 milioane de euro, pana la sfarsitul anului 2016 majoritatea proiectelor nu au fost realizate si puse in functiune, unele dintre acestea nefiind demarate sau fiind intr-un stadiu incipient”, avertizeaza expertii Curtii de Conturi.
Investitiile erau prevazute ca urmare a evaluarii starii tehnice a retelelor in 2007, cand s-a constatat faptul ca retelele de distributie a gazelor naturale sunt caracterizate printr-un grad ridicat de uzura a conductelor si bransamentelor, circa 40% avand durata normata de viata depasita. Potrivit raportului, la data de 31 decembrie 2016, se remarca faptul ca 12.243 km, reprezentand circa 57% din totalul conductelor si bransamentelor din otel, au durata normata de viata depasita (peste 18 ani). In opinia specialistilor Curtii de Conturi, investitiile in reabilitarea SNT nu trebuie neglijate, deoarece „in Romania, gazele naturale au o pondere de aproximativ 30% din consumul intern de energie primara, aceasta cota fiind explicata prin disponibilitatea relativ ridicata a resurselor autohtone, prin impactul redus asupra mediului inconjurator si prin capacitatea de a echilibra energia electrica produsa din SRE intermitente (eoliene si fotovoltaice), data fiind flexibilitatea centralelor de generare a energiei electrice pe baza de gaze”. Pentru a descarca raportul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter