RO EN
The cart is empty

Cristiana Pruna, USR: Tot mai multe firme se inchid din cauza scumpirii energiei

De la zi la zi se vede tot mai clar ca plafonarea preturilor la energie a fost si este, dupa cum a sustinut USR inca din primele clipe, o solutie extrem de proasta. Tot mai multe companii din industria romaneasca isi inchid portile sau disponibilizeaza mii de salariati, in timp ce preturile continua sa creasca si ameninta sa tripleze nota de plata pe care Guvernul trebuie sa o achite tot din banii romanilor.
„Industria romaneasca se inchide pe banda rulanta. Mii de locuri de munca se pierd din cauza cresterii preturilor la energie si a incompetentei actualului guvern PSD-PNL. Solutia mult clamata de plafonare a preturilor la energie a lasat in urma doar haos si disperare. Alum Tulcea isi inchide portile si aproximativ 500 de oameni raman fara loc de munca. Alro are in plan sa disponibilizeze alti 1200 de salariati de la combinatul din Slatina, iar alte mari companii din industrie sunt in pragul disperarii. Acum se dovedeste ceea ce am spus dintotdeauna: plafonarea preturilor la energie a fost, de fapt, o solutie extrem de proasta. De ce? Pentru ca a dus la cresterea artificiala a preturilor. Iar singurii care au dus povara preturilor exorbitante au fost marii consumatori industriali. Si asta pentru ca nu au beneficiat de niciun ajutor pentru a acoperi cresterile de pret la energie, sub pretextul ca se cauta solutii separate pentru ei. De 4 luni se tot cauta solutii, iar acestia isi inchid portile. Inchiderea industriei – aceasta a fost marea «realizare» a schemei de plafonare care a explodat preturile prin ingineriile economice gandite numai de ministrul PNL Virgil Popescu si PSD”, declara Cristina Pruna, deputat USR si vicepresedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputatilor.
Pretul pentru energia livrata in 2023 a trecut, astazi, de pragul de 2.000 de lei/MWh. Deci, haosul se rostogoleste la vale, iar nota de plata pentru guvern se va tripla.
Aceasta in conditiile in care, pentru 9 luni din 2022, statul urmeaza sa plateasca 40 de miliarde de lei, desi nu ajuta cu nimic industria.
„Solutii logice ar fi existat si le-am propus intr-un proiect de lege inca din octombrie anul trecut. Anume ca aceste companii sa nu mai plateasca taxe la stat in cuantumul a jumatate din cresterea pretului la energie, raportat la iulie 2021. Ar fi fost o masura care ar fi ajutat enorm aceste companii inca de anul trecut si nu am mai fi ajuns in pragul inchiderii lor astazi. Asta pe langa accesul la fondurile europene pentru ca aceste companii sa investeasca in eficienta energetica, care sa le reduca consumul de energie. Dar, ministrul Energiei doarme! Si, odata cu el, cele 13 miliarde de euro, bani europeni, din fondul de Modernizare. Dezastrul creat va ramane, din pacate, pe termen lung si el nu va putea fi reparat cu usurinta”, concluzioneaza Cristina Pruna.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter