RO EN
The cart is empty

CONAF: Remitentele economice, efectul pozitiv al exodului capitalului uman

Romanii plecati la munca in strainatate sunt active financiare uriase pentru economie, prin acele sume consistente pe care le trimit rudelor ramase acasa, iar in ultimii trei ani, in Romania, au fost transferate remitente in valoare totala de 25,4 miliarde de dolari, potrivit presedintei Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac.
Ea a subliniat ca, in ultimii ani, intre 3,5 si 6 milioane de persoane au parasit Romania, conform estimarilor.
"Paradoxal, economia romaneasca a beneficiat totusi de exodul capitalului sau uman. Romanii plecati la munca in strainatate sunt active financiare uriase pentru economie, prin remitente, acele sume consistente pe care le trimit rudelor ramase acasa. In ultimii trei ani, in Romania au fost transferate remitente in valoare totala de 25,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Bancii Mondiale, sume care au sustinut consumul si, implicit, moneda nationala", a precizat Cristina Chiriac, conform unui comunicat remis AGERPRES.
Ea a mentionat ca, in 2021, aproape doua treimi din sumele trimise acasa au venit din trei destinatii ale romanilor plecati la munca: Spania, Italia si Germania. Romanii din Spania au trimis acasa 2 miliarde de dolari, cei din Italia 1,9 miliarde de dolari si cei din Germania 1,79 miliarde de dolari, potrivit datelor Bancii Mondiale. Din Marea Britanie au intrat in Romania inca 774 milioane de dolari, iar din Statele Unite 369 de milioane de dolari.
"Interesant este faptul ca emigratia romaneasca din Italia si din Spania, cea mai numeroasa, este in general mai slab calificata", precizeaza presedinta CONAF.
Acesta a semnalat ca Revolut a furnizat cea mai recenta statistica a banilor trimisi acasa prin sistemele sale de plati, care, care arata ca doar prin platforma bancara digitala au intrat in tara in primele sase luni ale anului 740 de milioane de euro. Revolut sesizeaza si o tendinta de crestere cu 12% a sumelor trimise acasa, fata de primul semestru al anului trecut.
"Un client Revolut care utilizeaza aplicatia financiara pentru transferuri internationale de bani a trimis, in medie, in Romania 1.757 de euro, in semestrul I 2023 (+3% fata de semestru I 2022)", arata un comunicat al platformei digitale bancare.
Un alt efect al emigrarii masive a romanilor catre alte state a fost intensificarea migratiei catre Romania, pentru a compensa lipsa de forta de munca necesara pe masura ce tara se dezvolta.
"Sigur, migratia a devenit o tema aproape obsesiva a scenei politice europene in ultimii ani. A fost argumentul incorect al politicienilor austrieci pentru blocarea integrarii, meritate, a Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, gest care a creat tensiuni artificiale in interiorul Uniunii. Recent obsesia migratiei a prabusit guvernul olandez, dupa ce premierul conservator, Mark Rutte, nu a reusit sa impuna coalitiei cu care guverna o inasprire a politicii sale privind refugiatii. In spatele scenei politice europene se antreneaza pe subiect partidele de extrema dreapta, care vor sa valorifice politic o tema mai usor de gestionat mediatic decat provocarile economiei. Un studiu recent descrie o amplificare a migratiei si in Romania, unde estimarile indica o crestere a numarului de migranti care au intrat in piata muncii din tara noastra. Potrivit acestui studiu in Romania zece din o mie de locuitori sunt straini, proportie ceva mai mica decat in Germania, dar superioara Suediei, de exemplu. Fenomenul acopera insa o realitate economica, anume nevoia de brate de munca in domenii pentru care populatia locala nu mai are interes sa lucreze", a explicat Cristina Chiriac.
Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternica confederatie din Romania ce reuneste interesele antreprenorilor in spiritul european al egalitatii de gen si egalitatii de sanse. CONAF a luat fiinta ca urmare a necesitatii de a crea o cultura antreprenoriala moderna, sustenabila si echitabila, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci si pentru intregul mediu de business. CONAF are in componenta sa doua federatii, noua patronate, cinci asociatii, 26 sucursale si peste 3.700 de companii.
 
Specialistii aleg sa imigreze din cauza lipsei de oportunitati
Romania a cunoscut, in ultimii ani, pe langa pierderea fortei de munca, si un "exod al creierelor", explicat nu doar prin nevoia de a castiga mai bine in alte tari, ci si prin lipsa oportunitatilor de angajare, ramanerea in urma a educatiei sau lipsa finantarii pentru cercetare, potrivit presedintei Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac.
"Nu pierdem doar forta de munca, asa, in general. Din pacate, Romania a cunoscut si un 'exod al creierelor'. Pentru a-l intelege, trebuie sa nu uitam ca aceasta sintagma a fost inventata de presa britanica pentru a descrie plecarea in masa a oamenilor de stiinta din Regatul Unit catre SUA in anii '60 ai secolului trecut. Este un fenomen global: oamenii cu abilitati sau cunostinte tehnice aleg sa emigreze deseori din cauza lipsei de oportunitati, a instabilitatii politice sau a riscurilor pentru sanatate. Exodul creierelor nu poate fi explicat doar prin nevoia de a castiga mai bine in alte tari, desi statele dezvoltate platesc mai bine profesiile din sectoare precum sanatatea, cercetarea, IT. Lipsa oportunitatilor de angajare, ramanerea in urma a educatiei superioare romanesti fata de marile institutii universitare, lipsa sprijinului financiar pentru cercetare si, nu in ultimul, perceptia tinerilor ca nu sunt recunoscute talentele in Romania transforma emigrarea intr-un ideal", a spus Cristina Chiriac, conform unui comunicat remis AGERPRES.
Ea a subliniat ca in Romania cercetarea a ramas la un nivel cronic de subfinantare, descris de cheltuielile interne brute la cel mai jos nivel din Uniunea Europeana, de numai 0,4% din PIB, si, ca atare, mintile stralucite din cercetare si dezvoltare tind sa migreze in alte tari pentru a-si continua cercetarea.
De asemenea, in opinia sa, nu trebuie ignorata nici sensibilitatea tinerilor fata de lipsa de recunoastere a talentelor.
"Sansele de a fi recunoscut in domeniul propriu sunt palide intr-o societate romaneasca intens fascinata de lumea 'glamour' si mai putin dispusa sa pretuiasca talentul academic. Mintile stralucite, toti acesti tineri care castiga olimpiade internationale sau au performante remarcabile la mari universitati din Europa si din lume sunt tentati sa aleaga sa lucreze acolo unde munca lor este mai apreciata", a explicat presedinta CONAF.
Aceasta a adaugat ca "un pericol latent", care poate influenta plecarea tinerilor, ar putea fi presiunea sociala, intensificarea discursului conservator. Tinerii romani sunt din ce in ce mai liberali si individualisti si sunt atrasi de imaginea unei societati mai liberale si permisive pe care o percep a exista in tarile dezvoltate.
Corina Chiriac semnaleaza ca Diaspora romaneasca devine un subiect de interes, mai ales pentru politicieni, in avanpremiera alegerilor, unde voturile lor au fost, in timp, chiar decisive.
"Dar intrebarea este 'ce anume i-ar atrage inapoi acasa?'. Nu este niciun mister ascuns aici: o economie solida, in expansiune, incurajeaza intoarcerea acasa si descurajeaza emigratia", a precizat ea.
Presedinta CONAF a subliniat ca Romania a acordat o vacanta fiscala nelimitata specialistilor din IT si, se pare, a oprit astfel amplificarea exodului multor specialisti, insa schimbarile tehnologice, economice, politice si sociale continua sa modeleze viata tinerilor, care sunt nativi digitali intr-o lume globalizata si au o flexibilitate sporita in privinta alegerii locului in care traiesc si muncesc.
"In esenta romanii sunt cetateni europeni, iar vietile lor transcend granitele fizice, politice si virtuale, deci este probabil o iluzie sa ne inchipuim ca putem inversa fenomenul emigratiei. Daca li se ofera o viata mai buna acasa - salarii competitive, oportunitati profesionale, o educatie excelenta, un sistem de sanatate decent, o reducere a perceptiei privind coruptia, toate in conditiile unui viitor previzibil, lipsit de incertitudini, romanii vor fi mai putin atrasi de mirajul plecarii in strainatate. Trebuie insa sa incurajam, dupa modelul polonez, prezenta gigantilor din tehnologie si a companiilor multinationale, deoarece acestea ofera oportunitati de cariera mai bune si salarii mai mari, argumente care cantaresc decisiv nu doar in decizia de a pleca in strainatate, ci si in aceea de a se intoarce in tara. O analiza lucida insa ne arata ca trebuie sa ne rezolvam problemele cronice, cum ar fi perceptia privind coruptia, birocratia excesiva, infrastructura slab dezvoltata pentru a oferi motive pentru toti romanii sa ramana sau sa se intoarca in tara. Avem nevoie de un sistem social si administrativ cu institutii stabile si eficiente. Si mai avem nevoie de o economie performanta, capabila sa livreze bunastare si sa ridice si calitatea vietii", a punctat Cristina Chiriac.
Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternica confederatie din Romania ce reuneste interesele antreprenorilor in spiritul european al egalitatii de gen si egalitatii de sanse. CONAF a luat fiinta ca urmare a necesitatii de a crea o cultura antreprenoriala moderna, sustenabila si echitabila, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci si pentru intregul mediu de business. CONAF are in componenta sa doua federatii, noua patronate, cinci asociatii, 26 sucursale si peste 3.700 de companii. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter