RO EN
The cart is empty

CNP: Cresterea sectorului constructiilor salta PIB-ul cu 2,4% in primul trimestru

Conform datelor Eurostat, Romania a inregistrat in trimestrul I 2020 o crestere economica de 2,7% fata de perioada corespunzatoare din anul anterior (serie ajustata sezonier). Desi cresterea economica a incetinit ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 din luna martie, dinamica PIB din Romania se mentine cea mai ridicata din randul statelor membre, depasind estimarea CNSP pentru trimestrul I, respectiv +2,2% pe serie bruta.
In ierarhia tarilor comunitare, Romania este urmata de Lituania (+2,5%), Bulgaria (+2,4%) si Ungaria (+2,0%). La nivelul UE27, scaderea in termeni anuali din trimestrul I 2020 a fost de 3,2%.
In trimestrul I 2020 s-a observat ca pandemia de COVID-129 a afectat in mod distinct statele mebre UE, cele mai mari incetiniri ale cresterii economice inregistrandu-se in Franta (-5,4%), Italia (-4,8%) si Spania (-4,1%). Majoritatea noilor state membre au inregistrat crestere economica in trimestrul I 2020, insa la magnitudini diferite.
Analiza sectoriala arata ca dinamica PIB-ului de 2,4%, ca serie bruta din trimestrul I 2020 a fost sustinuta de cresterea activitatii in sectorul constructiilor (+32,6%), sector mai putin afectat in luna martie de pandemia COVID-19, cand majorarea lucrarilor de constructii a fost de 29,6% fata de luna martie 2019. De remarcat este faptul ca in aceasta luna constructiile ingineresti, realizate in cea mai mare parte din fonduri bugetare, au crescut cu 56,9% fata de luna martie 2019, cea mai ridicata crestere.
Cresteri de doua cifre s-au inregistrat in trimestrul I 2020 si in valoarea comertului cu ridicata (+13,7%), dar si a serviciilor destinate preponderent intreprinderilor (+13,2%), pentru aceasta din urma remarcandu-se activitatea de servicii informatice cu o crestere la nivelul trimestrului I de 31,6%.
Impactul pandemiei COVID-19 s-a resimtit mai pronuntat in sectorul industrial, al carui volum de activitate s-a redus cu 5,9%, dar evolutia industriala se situa pe un trend descendent inca de la mijlocul anului trecut.
Ca punct vulnerabil ramane activitatea de comert exterior de bunuri, care in luna martie a inregistrat un deficit semnificativ, respectiv de 1855,1 mil.euro. Impactul pandemiei a fost semnificativ mai redus in cazul importurilor (-1,8% in luna martie fata de luna corespunzatoare din 2019) in timp ce exporturile de bunuri s-au diminuat cu 11,3%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter