RO EN
The cart is empty

CFA: Rata a inflatiei de 7,5% estimata in urmatoarele 12 luni si depreciere a leului

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, realizat de Asociatia CFA Romania, a crescut cu 1,3 puncte, in luna iulie a acestui an, pana la valoarea de 55,5 puncte, iar anticipatiile pentru cursul de schimb releva o depreciere a leului fata de euro, cu o valoare de 5,0798 lei pentru un euro, respectiv o rata a inflatiei de 7,5%, in urmatoarele 12 luni.
"Componenta de anticipatii a indicatorului de incredere macroeconomica a continuat sa scada. Astfel, in contextul deficitului bugetar ridicat si anticipatiilor de majorare de taxe indirecte, increderea in evolutia viitoare a economiei continua sa se reduca. Consistenta cu aceasta evolutie, s-au majorat si anticipatiile de crestere a deficitului bugetar pentru acest an", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut marginal in luna iulie (cu 1,3 puncte), la valoarea de 55,5 puncte. Aceasta situatie s-a datorat componentei de conditii curente, care a inregistrat o crestere de 5 puncte, pana la valoarea de 72,1 puncte. Insa componenta de conditii curente a indicatorului a continuat sa scada, atingand valoarea de 47,1.
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, fata de exercitiul anterior s-au imbunatatit usor anticipatiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanti anticipand o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala, versus un procent de 94% in luna
anterioara. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori in scadere fata de cele inregistrate in exercitiul anterior.
Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 39% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 58% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea, 62% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,7%. Pentru anul 2023 valoarea anticipata de crestere a PIB real a inregistrat valoarea de 2,8%. Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter