RO EN
The cart is empty

CE lucreaza la simplificarea normelor de acces la fondurile europene

Comisia Europeana (CE) vizeaza simplificarea normelor de acces pentru obtinerea de fonduri europene prin programele operationale in perioadele de dupa 2020, in vederea facilitarii accesului beneficiarilor la finantari. Printre propunerile grupului de lucru constituit in acest sens se afla eliminarea sau reducerea drastica a unor norme, armonizarea regulilor de accesare a finantarilor prin diferitele instrumente, dar si acordarea fondurilor prin intermediul mecanismelor administrative existente la nivelul fiecarui stat membru, ceea ce ar implica reducerea controlului institutiilor europene asupra procesului de finantare.
Potrivit grupului demnitarilor europeni, "arhitectura actuala a normelor este eficienta, dar trebuie simplificata. Ar trebui mentinuta guvernanta partajata a gestionarii pentru a se asigura increderea reciproca si asumarea obiectivelor comune in materie de crestere si de creare a locurilor de munca. Insa cea mai buna metoda de simplificare a normelor este reducerea numarului acestora; grupul propune norme care trebuie eliminate sau reduse drastic".
 
Normele din cadrul diferitelor fonduri si instrumente ale UE ar trebui armonizate in ceea ce priveste ajutoarele de stat, achizitiile publice si metodele de rambursare a costurilor, pentru a facilita sinergiile si pentru a permite beneficiarilor sa solicite, pentru acelasi proiect, fonduri UE din surse diferite. De exemplu, aplicarea acelorasi norme in cadrul politicii de coeziune, si in cadrul Fondului European pentru Investitii Strategice (EFSI) ar permite facilitarea accesului la sprijin pentru intreprinderile mici.
 
Un cadru mult mai simplificat ar trebui sa fie accesibil tuturor statelor membre si regiunilor, cu conditia ca acestea sa indeplineasca o serie de criterii: sisteme fiabile de gestiune si control; un nivel semnificativ de cofinantare nationala, pentru a incuraja realizarea de cheltuieli eficiente; identificarea principalelor reforme structurale in scopul implementarii si al concentrarii asupra unui numar redus de domenii de politica, pentru a se putea obtine rezultate.
Grupul sugereaza ca, in acest caz, normele UE s-ar limita la prioritatile de investitii strategice si la principiile privind cheltuielile. Fondurile UE ar urma sa fie acordate prin intermediul mecanismelor administrative nationale existente, iar activitatea de audit a Comisiei ar fi limitata. Statul membru si CE ar urma sa convina asupra reformelor structurale necesare si asupra rezultatelor concrete care vor face obiectul rambursarii.
 
"Cetatenii asteapta mai mult din partea UE - dar bugetul UE este in scadere. Pentru a solutiona aceasta dilema, trebuie sa valorificam la maximum fiecare euro pe care il cheltuim. Iar simplificarea normelor contribuie la eficientizarea cheltuielilor", Ca declarat comisarul Günther Oettinger, responsabil pentru buget si resurse umane in cadrul CE.
Cei doisprezece membri ai grupului la nivel inalt reprezinta autoritati nationale si regionale si sectorul privat. Toti au experienta personala in gestionarea fondurilor UE, precum si idei inovatoare de reformare a sistemului.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter