RO EN
The cart is empty

CE: Economia Romaniei va creste cu 7,4% in 2021 si cu 4,9% in 2020

Comisia Europeana estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 7,4% in 2021, urmand a inregistra cea mai dinamica evolutie a PIB din UE. Pentru 2020, prognoza indica o majorare de 4,9% a economiei tarii noastre. Inflatia anuala ar urma sa se situeze la 3,2% in 2021, respectiv la 2,9% in 2022, mai arata estimarile CE.
Se preconizeaza ca economia europeana se va redresa mai rapid decat se estimase anterior, deoarece in primul trimestru al anului, activitatea a depasit asteptarile, iar in al doilea trimestru, imbunatatirea situatiei sanitare a determinat o relaxare mai rapida a restrictiilor impuse pentru controlul pandemiei.
Conform previziunilor economice intermediare din vara anului 2021, economia UE si a zonei euro urmeaza sa creasca cu 4,8% in acest an si cu 4,5% in 2022. In comparatie cu previziunile din primavara, rata de crestere pentru 2021 este semnificativ mai mare in UE (+0,6 puncte procentuale) si in zona euro (+0,5 puncte procentuale), in timp ce pentru 2022 este usor mai ridicata in ambele zone (+0,1 puncte procentuale). Se estimeaza ca PIB-ul real va reveni la nivelul de dinainte de criza in ultimul trimestru al anului 2021, atat in UE, cat si in zona euro. Pentru zona euro, acest lucru se intampla cu un trimestru mai devreme decat se preconizase in previziunile din primavara.
"Cresterea ar urma sa se consolideze datorita mai multor factori. In primul rand, activitatea din primul trimestru al anului a depasit asteptarile. In al doilea rand, o strategie eficace de limitare a raspandirii virusului si progresele in ceea ce priveste vaccinarile au condus la scaderea numarului de noi infectii si spitalizari, ceea ce, la randul sau, a permis statelor membre ale UE sa isi redeschida economiile in trimestrul urmator. Aceasta redeschidere a adus beneficii in special intreprinderilor din sectorul serviciilor. Rezultatele optimiste ale anchetelor in randul consumatorilor si al intreprinderilor, precum si datele care monitorizeaza mobilitatea sugereaza ca este deja in curs o relansare puternica a consumului privat. In plus, exista dovezi ale unei revigorari a activitatii turistice in interiorul UE, care ar trebui sa beneficieze in continuare de intrarea in vigoare a noului certificat digital al UE privind Covid incepand cu 1 iulie. Impreuna, se preconizeaza ca acesti factori vor compensa impactul negativ al deficitului temporar de factori de productie si al cresterii costurilor care afecteaza anumite parti ale sectorului de productie", noteaza reprezentantii Comisiei Europene.
 
 
Consumul privat si investitiile - factori de crestere
Consumul privat si investitiile ar urma sa fie principalii factori de crestere, sprijiniti de ocuparea fortei de munca, in privinta careia se preconizeaza ca va evolua in paralel cu activitatea economica. Cresterea puternica inregistrata de principalii parteneri comerciali ai UE ar trebui sa aduca beneficii exporturilor de bunuri din UE, in timp ce exporturile de servicii vor suferi de pe urma constrangerilor care persista pentru turismul international.
Se preconizeaza ca Mecanismul de redresare si rezilienta (MRR) va avea o contributie semnificativa la cresterea economica. Valoarea totala a bogatiei generate de MRR in perioada analizata in previziuni ar urma sa ajunga la aproximativ 1,2 % din PIB-ul real al UE din 2019. Amploarea preconizata a impulsului sau de crestere ramane aproximativ neschimbata fata de previziunile anterioare, intrucat informatiile din planurile de redresare si rezilienta prezentate oficial in ultimele luni confirma, in linii mari, evaluarea efectuata in primavara.
 
Rate ale inflatiei usor mai ridicate, dar in scadere in anul 2022
Previziunile privind inflatia din acest an si din anul urmator au fost, de asemenea, revizuite in sens crescator. Se preconizeaza ca, in acest an, cresterea preturilor la energie si la produsele de baza, blocajele de productie cauzate de constrangerile in materie de capacitate si de deficitul de componente ale factorilor de productie si de materii prime, precum si cererea puternica, atat interna, cat si externa, vor exercita o presiune ascendenta asupra preturilor de consum. In 2022, aceste presiuni ar trebui sa se atenueze treptat, pe masura ce constrangerile care afecteaza productia sunt eliminate, iar oferta si cererea converg.
In consecinta, se preconizeaza in prezent ca inflatia in UE va fi in medie de 2,2% in acest an (+0,3 puncte procentuale fata de previziunile din primavara) si de 1,6% in 2022 (+0,1 puncte procentuale). In zona euro, inflatia se va situa, conform previziunilor, in medie la 1,9% in 2021 (+0,2 puncte procentuale) si la 1,4% in 2022 (+0,1 puncte procentuale).
 
Riscuri semnificative
Incertitudinile si riscurile legate de perspectivele de crestere sunt ridicate, dar raman, in general, echilibrate.
Riscurile prezentate de aparitia si raspandirea variantelor virusului Covid-19 subliniaza importanta accelerarii in continuare a ritmului campaniilor de vaccinare. Riscurile economice se refera in special la reactia gospodariilor si a intreprinderilor la modificarile restrictiilor.
Inflatia se poate dovedi mai ridicata decat se anticipase, in cazul in care constrangerile legate de oferta sunt mai persistente, iar presiunile asupra preturilor se repercuteaza mai puternic asupra preturilor de consum.
Urmatoarele previziuni economice ale Comisiei Europene vor fi cele din toamna anului 2021, a caror publicare este programata in noiembrie 2021.
Pentru a consulta documentul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter