RO EN
The cart is empty

CDR anunta 9 prioritati importante pentru insanatosirea economica a Romaniei

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) adreseaza partidelor politice, inainte de alegeri, 9 prioritati de care Romania are nevoie pentru insanatosirea economica.
#1 Prima prioritate este cresterea calitatii dialogului si a transparentei intre cetateni si administratie, si intre mediul de afaceri si administratie, prin simplificarea legislatiei si digitalizare, care sa elimine cat de mult se poate interactiunea fizica dintre contribuabili si administratie. “Cerintele legale pentru firme au ajuns la niveluri care frizeaza absurdul. Fie ca esti o pravalie cu doi angajati, fie ca esti o corporatie cu mii de angajati, trebuie azi sa ai responsabil cu securitatea muncii, responsabil pentru spalare de bani, responsabil cu protectia datelor, responsabil cu securitatea fizica, care trebuie sa produca analize de risc, responsabil cu arhiva, contracte anuale obligatorii de medicina muncii si mai toate astea in dosar cu sina, mai nimic digitalizat. Si cu amenzi usturatoare daca nu te conformezi. Acestea sunt cerintele generale, cele speciale, pe domenii de activitate specifice, vin deasupra si sunt mult mai multe. Costurile pe care societatile comerciale le au anual ajung uriase. Mediul de afaceri are nevoie de simplificare si digitalizare administrativa. Aceste obligatii ale companiilor au devenit o povara uriasa.”, a declarat Dragos Petrescu, coordonatorul CDR.
#2 Pe plan fiscal, mediului de afaceri are nevoie stabilitate, digitalizare, consolidare si operationalizare a facilitatilor fiscale pentru cercetare si dezvoltare. Cota unica de impozitare reprezinta de multi ani unul dintre pilonii de baza ai sistemului de impozitare din Romania, un sistem simplu, usor de inteles si de aplicat si care incurajeaza conformarea voluntara a contribuabililor onesti. Solicitarea unanima a mmediului de afaceri catre puterea politica ce va urma dupa alegeri, indiferent care e aceea, este sa mentina cota unica. “Dupa un an atat de greu, pentru a restabili echilibrul bugetar in 2021, solutia nu trebuie sa fie introducerea de taxe si impozite noi, sau cresterea celor existente, ci cresterea gradului de colectare concomitent cu reducerea si eliminarea economiei informale”, a aratat Ramona Jurubita, membru in consiliul de conducere CDR.
#3 In planul investitiilor, CDR sustine incurajarea, imbinarea si armonizarea dintre investitiile publice si private, mai ales in sectoare cheie - educatie, sanatate, infrastructura - si proiectarea unui cadru legal care sa acomodeze investitii de anvergura, investitii strategice, transformative pentru economia digitala si verde de maine a Romaniei.
#4 In privinta pachetelor de sustinere economica acordate in contextul crizei pandemice, CDR considera necesara concentrarea alocarii fondurilor de 80 miliarde euro spre actiuni de remediere a consecintelor crizei cu efect multiplicator imediat. Trebuie inceput prin acoperirea cheltuielilor sistemului de sanatate pentru combaterea efectelor pandemiei si continuat cu remedierea consecintelor crizei asupra pietei fortei de munca si furnizarea de capital pentru companii (de lucru, pentru investitii, recapitalizare) pentru mentinerea lanturilor si a circuitului economic.
#5 In privinta fondurilor europene, CDR considera necesar ca Romania sa negocieze un procent mai mare catre dezvoltarea economica, investitii cu efect direct in economia reala si acceptarea la finantare a proiectelor private, acestea putand genera lichiditate mai rapid. CDR sustine prioritizarea finantarii proiectelor de investitii publice mature - in consultare cu mediul de afaceri, dar pe baza determinarii decalajelor -, alocarea unui procent cat mai mare spre proiecte generatoare de venituri, care sa sustina lichiditatea (inclusiv pentru municipalitati), infiintarea de urgenta a unei banci promotionale a Romaniei – pentru a tine cont de specificul Romaniei si a orienta fondurile preponderent spre dezvoltare economica – si crearea unei structuri dedicate de coordonare, in subordinea directa a Primului Ministru, pentru generarea si monitorizarea implementarii de proiecte.
#6 Prioritatea sase este reforma administratiei centrale si locale. „Romania are nevoie de un aparat administrativ mai suplu si mai flexibil, depolitizat, dar si de digitalizare si de indicatori de perfomanta a personalului” a spus Florin Jianu, membru in Consiliul de Conducere CDR. CDR considera necesare modernizarea organigramelor din unitatile administrativ-teritoriale (UAT) si stabilirea de indicatori de performanta pe baza indicatorilor din tarile europene cu cele mai eficiente administratii locale, precum numar de angajati / numar de locuitori, pondere maxima a bugetului de salarii in total buget al UAT, pondere minima a bugetului de investitii in total buget UAT.
#7 A saptea prioritate este infrastructura de transport, unde CDR cere rezolvarea cauzelor majore ale blocajelor, respectiv contestatiile abuzive pe care legea achizitiilor publice le-a permis, licitarea pe loturi mari cu multi subcontractanti (de exemplu, Polonia separa licitatiile pe tipuri de lucrari, iar in licitatiile de infrastructura feroviara, constructiile civile sunt separate de sistemele de semnalizare inteligente) si exproprierile de interes public intarziate. La toate acestea, se adauga lipsa capacitatii institutionale de a gestiona aceste proiecte strategice.
#8 Pentru piata muncii, in contextul prelungirii crizei generate de pandemie, CDR considera ca este necesara continuarea masurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (somaj tehnic, kurzarbeit, sprijin pentru relansarea activitatii). Criza fortei de munca dinainte de pandemie a fost pusa in paranteza de criza economica actuala, dar problema fortei de munca nu va disparea. “E nevoie sa transformam Romania intr-o tara atractiva, in care sa vrei sa inveti, o tara in care sa vrei sa traiesti. Avem nevoie de un plan pentru reducerea emigrarii si de incurajare a diasporei de revenire in tara. Avem nevoie sa simplificam imigrarea si avem nevoie sa importam forta de munca”, a declarat Dragos Anastasiu, membru in consiliul de conducere CDR.
#9 A noua prioritate este reforma educatiei, care nu se face doar pe hartie, ci vine cu schimbarea de atitudine, de perspectiva si de mentalitati si cu recunoasterea scolilor particulare ca parte integrata si recunoscuta a sistemului national de invatamant. CDR sustine sincronizarea educatiei cu nevoile mediului de afaceri, pe toate palierele. Avem nevoie de promovarea educatiei vocationale, duale si tehnologice, dar si de educatie superioara adaptata. In contextul in care criza pandemica a aratat cat de in urma suntem cu digitalizarea in educatie, CDR considera necesara accelerarea formarii cadrelor didactice in literatie si pedagogie digitala, atat formarea initiala cat si pe parcursul vietii profesionale, pentru a evita sa avem o generatie de elevi ratata, adica un dezastru pentru Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter