RO EN
The cart is empty

CCIR: Precizari privind trecerea terenului de la Romexpo in proprietatea Camerei

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) face urmatoarele precizari urmare a sedintei Comisiei Economice din Senat, referitoare la propunerea legislativa de trecere a terenului pe care este edificat Romexpo, in proprietatea CCIR, fara posibilitatea de a fi instrainat pe o perioada de 30 de ani:
 
"Acest demers vine ca suport pentru dezvoltarea unui proiect ambitios de dezvoltare pentru Romania care implica transformarea Centrului Expozitional Romexpo intr-un catalizator economic cu beneficii majore pentru comunitate.
CCIR este actionar majoritar al Romexpo SA, cu un procent de 91,26%, societate care are in patrimoniu toate cladirile, constructiile anexe si platformele aferente Centrului Expozitional Romexpo.
Potrivit HG nr. 1907/2004 si, respectiv, HG nr. 2127/2004, CCIR are recunoscut dreptul de folosinta gratuita asupra terenului pe o perioada de 49 de ani, fiind in fapt acelasi teren pe care Romexpo isi desfasoara activitatea de mai bine de 47 de ani. In baza legislatiei actuale, CCIR nu poate valorifica dreptul sau de folosinta gratuita in vederea demararii amplelor obiectivelor investitionale propuse. Legislatia privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii limiteaza decisiv potentialul de dezvoltare al terenului de catre CCIR in baza actualului drept de folosinta.
Ca un scurt istoric, trebuie aratat ca inca din anii 1972-1973 terenul a fost trecut in administrarea Camerei de Comert si Industrie a RSR in scopul dezvoltarii Targului International Bucuresti.
Astfel, prin Decizia nr. 1146/1972 a Biroului Permanent al Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului Bucuresti (CPMB), s-a decis (in temeiul Decretului nr. 409/1955 si a Dispozitiei Consiliului de Ministri nr. 92/1961), «trecerea in administrarea Camerei de Comert a RS Romania, a terenului in suprafata de 464.900 mp situat in Bucuresti, sectorul 1 (Piata Scanteii), cuprins intre: piata Scanteii, bulevardul Expozitiei, bulevardul Poligrafiei si Administratia parcurilor a CPMB». De asemenea, prin Decizia nr. 152/1973 a aceluiasi CPMB, urmare cererii CCIR, prin care se solicita transmiterea in administrarea sa a unei suprafete de teren de 37.912 mp, situat in aceeasi locatie, in scopul dezvoltarii Targului International Bucuresti, s-a decis, potrivit Decretului nr. 409/1955, transmiterea terenului in suprafata de 37.912 mp, din administrarea Administratiei Parcurilor, in «administrarea Camerei de Comert».
In anul 1973 a fost infiintata Intreprinderea de Targuri si Expozitii (ITE) cu obiect de activitate organizarea in tara si in strainatate a participarii unitatilor expozante la targurile si expozitiile economice, pentru promovarea activitatii de comert exterior - Camera de Comert a fost autorizata sa transfere, concomitent cu infiintarea noii intreprinderi, fondurile fixe si mijloacele circulante necesare functionarii acesteia.
Anterior infiintarii ITE, activitatea de targuri si expozitii era desfasurata exclusiv prin intermediul Camerei. Potrivit Dispozitiei nr. 92/1961 a Consiliului de Ministri al RPR privind executarea lucrarilor din prima etapa, pentru construirea «Expozitiei Economiei Nationale a RPR» s-a aprobat amplasamentul Pavilionului Expozitia Realizarilor Economiei Nationale a RPR - actualul Pavilion Central al Complexului Expozitional Romexpo, si s-au dat in administrare, dupa terminarea si darea in folosinta a lucrarilor expozitiei, catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei constructiile si spatiile descoperite destinate expunerii corespunzatoare.
Revenind la proiectul propus in prezent, CCIR doreste reglementarea juridica a terenului in sensul transmiterii acestuia in proprietate, fara a avea dreptul sa-l instraineze pe o perioada de 30 de ani sau chiar mai mult, in functie de optiunea legiuitorului. CCIR doreste sa investeasca astfel in dezvoltarea activitatii Romexpo pentru ca acesta sa fie integrat pe deplin in circuitul international, pe o piata competitiva.
O astfel de dezvoltare, atat de complexa si completa, are capacitatea de a oferi ceea ce lipseste Capitalei, de la o sala multifunctionala, concepte culturale, facilitati publice, pana la pol de dezvoltare economica si de sprijin pentru antreprenori.
In paralel, CCIR isi doreste sa continue proiectele initiate cu Primaria Capitalei, inclusiv cele care vizeaza transformarea pavilionului central in sala polivalenta, precum si alte facilitati publice, pentru care isi exprima convingerea ca pot fi gasite solutii eficiente si o colaborare orientata exclusiv spre impactul pozitiv produs in comunitate.
Demersul propus nu poate fi vazut ca o simpla dezvoltare imobiliara, ci ca un parteneriat care ofera multiple oportunitati pentru mediul de business national, implicit, pentru Stat. Terenul nu este oferit gratuit investitorului. Acesta isi va achita obligatiile financiare privind folosinta terenului catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei, fonduri care vor fi directionate pentru programele de sustinere a mediului de afaceri autohton".
 
Aceste precizari au fost facute in contextul in care Comisia Economica din cadrul Senatului a amanat decizia de modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr.335/2007 (b123/ 24.03.2020), prin care se doreste transferul gratuit din proprietatea privata a statului a terenurilor din cadrul complexului Romexpo, catre CCIR. Camera de Comert are in vedere preluarea terenului respectiv in vederea dezvoltarii unei investitii de aproape 3 miliarde de euro in parteneriat cu grupul Iulius, ce ar transforma zona Romexpo intr-un complex mixt unic, care sa imbine atractii artistice, culturale si sociale cu functiuni de sustinere antreprenoriala. Mega-proiectul propus ar include constructia a circa 20 de cladiri, cu regimuri diferite de inaltime, cu pana la 41 de etaje, fiind planificat pentru dezvoltare in mai multe etape.
Pentru informatii suplimentare despre proiect, click aici!
 
O mare parte a mediului de afaceri local se opune cedarii terenului catre CCIR, punand la indoiala constitutionalitatea proiectului de lege prin care terenul Romexpo ar fi trecut in proprietatea CCIR. Pentru clarificarea situatiei, Senatorii au solicitat un punct de vedere de la Ministerul Justitiei pentru acest proiect.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter