RO EN
The cart is empty

BT revizuieste in scadere estimarile de crestere economica pe termen scurt si mediu

Banca Transilvania (BT) a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen scurt si mediu pentru economia Romaniei, prin incorporarea celor mai recente evolutii din sfera economiei reale si din economia financiara, pana la momentul evenimentelor din Ucraina (24 februarie 2022). Conform prognozelor actualizate, economia Romaniei ar putea creste cu ritmuri anuale de 4,3% in 2022, 4,5% in 2023, respectiv 4% in 2024. Anterior, prognozele din ianuarie 2022 ale BT indicau evolutii anuale de 5,1% in 2022 si 4,7% in 2023.
"Acest scenariu are la baza perspectivele favorabile pentru investitiile productive, cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB. Astfel, motorul economiei ar putea creste cu dinamici anuale in accelerare de la 6,3% in 2021 la 8% in 2022, 10,6% in 2023 (pentru 2024 previzionam o rata de 8,5%), evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de implementarea programelor lansate la nivelul Uniunii Europene dupa incidenta crizei sanitare (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027), intr-un context caracterizat prin culoarul favorabil de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)", noteaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la BT.
Pentru consumul privat (principala componenta a PIB) cele mai recente previziuni macroeconomice ale BT indica perspectiva cresterii cu dinamici anuale de 6,4% in 2021, 5,1% in 2022, 4,1% in 2023, respectiv 4,4% in 2024. In scenariul BT actualizat, consumul guvernamental ar putea creste cu un ritm mediu anual de 2,8% in perioada 2022-2024.
Pe de alta parte, la nivelul cererii externe nete economistii se asteapta la continuarea tendintei de majorare a exporturilor cu un ritm inferior celui consemnat de importuri pe termen mediu – 5,2% vs. 7,7% in intervalul 2022-2024.
"La finalul acestei analize atragem atentia cu privire la factorii de risc la adresa evolutia economiei Romaniei din perspectiva termenului scurt: climatul macrofinanciar international (cu impact la nivelul perceptiei de risc investitional), tensiunile geo-politice regionale (situatia din Ucraina) si mix-ul intern de politici economice", subliniaza analistul Bancii Transilvania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter