RO EN
The cart is empty

BT: Preturile de consum din Romania ar putea creste cu 9,3% in 2023 si 4,5% in 2024

Preturile de consum din Romania (pe indicele armonizat UE) s-ar putea majora cu dinamici medii anuale in temperare de la 12% in 2022 la 9,3% in 2023, 4,5% in 2024, respectiv 3,8% in 2025, conform prognozelor actualizate publicate de Banca Transilvania (BT). Institutia a revizuit previziunile pentru dinamica indicatorilor din sfera dimensiunii financiare a economiei Romaniei, prin incorporarea celor mai recente evolutii ale indicatorilor macro-financiari, internationali, europeni si interni.
"Ne asteptam la decelerarea ritmului anual al preturilor de consum in trimestrele urmatoare (in convergenta spre intervalul tinta al bancii centrale), pe fondul disiparii graduale a impactului socurilor din sfera ofertei, masurilor implementate pentru contracararea dinamicilor din piata de energie, fluctuatiilor cotatiilor internationale la materii prime si perspectivelor de evolutie a activitatii economice cu un ritm inferior celui potential. In acest scenariu, dinamica anuala a preturilor de consum a schimbat tendinta, de la una de accelerare la una de decelerare, cu perspectiva diminuarii sub pragul de 10% din semestrul II 2023", se precizeaza in analiza semnata de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la Banca Transilvania
Date fiind prognozele pentru activitatea economica si pentru preturile de consum pe termen scurt si mediu, economistii BT considera ca este in crestere probabilitatea ca banca centrala sa recalibreze politica monetara in a doua jumatate a anului curent.
Conform prognozelor actualizate, rata de dobanda de referinta s-ar putea situa la 6% la final de 2023, 5% la sfarsit de 2024 si 4% la finele anului 2025.
"In acest context, apreciem ca este ridicata probabilitatea ca ratele de dobanda din sfera pietei monetare sa se consolideze pe tendinta descrescatoare din perioada recenta", mai precizeaza analistii.
La nivelul pietei titlurilor de stat, previziunile revizuite exprima niveluri medii anuale pentru rata de dobanda pe scadenta 10 ani (barometru pentru costul de finantare in economie) in diminuare de la 7,6% in 2022 la 7,1% in 2023, 6,2% in 2024, respectiv 5,6% in 2025.
Scenariul de mai sus este sustinut de perspectivele de decelerare pentru ritmul anual al PIB-ului nominal in trimestrele urmatoare, in contextul atenuarii presiunilor inflationiste si dinamicii economiei cu un ritm inferior celui potential.
Nu in ultimul rand, in sfera pietei valutare previziunile revizuite exprima perspective de consolidare a tendintei de apreciere graduala pentru cursul mediu annual EUR/RON, de la 4,93 in 2022 la 4,96 in 2023, 4,99 in 2024, respectiv 5,01 in 2025. Aceasta perspectiva are la baza persistenta raportului deficit de cont curent/PIB la niveluri ridicate (medie de peste 6% in perioada 2023-2025).
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter