RO EN
The cart is empty

BT: Markit Economics anunta ca economia Zonei Euro a revenit pe crestere in iulie

Markit Economics a publicat primele estimari cu privire la dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucratoare si sectorul de servicii din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in luna iulie.
Indicatorii comensureaza evolutia productiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de munca si preturilor in principalele ramuri ale economiei, cu mentiunea ca pragul de 50 de puncte separa cresterea de scadere.
Statisticile indica revenirea pe crestere a economiei regiunii in iulie, dupa declinul pe parcursul a patru luni consecutiv, determinat de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica.
Astfel, indicatorul PMI din industria prelucratoare din Zona Euro a crescut cu un ritm lunar de 3.7 puncte la 51.1 puncte in iulie (cel mai ridicat nivel din decembrie 2018). Ramura secundara a economiei a revenit pe crestere (dupa ajustarea pe parcursul a 17 luni consecutiv), evolutie determinata de redinamizarea economiei mondiale, eliminarea graduala a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirea mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice.
Ameliorarea componentei perspective de evolutie pe termen scurt (spre cel mai ridicat nivel din februarie) exprima premise pozitive pentru dinamica industriei prelucratoare din regiune in perioada urmatoare. De asemenea, sectorul de servicii din Zona Euro a crescut in iulie, dupa patru luni de declin: indicatorul PMI a urcat cu 6.8 puncte fata de iunie la 55.1 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2018.
Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si servicii) s-a majorat cu un ritm lunar de 6.3 puncte la 54.8 puncte in iulie, maximul din iunie 2018.
Se evidentiaza ameliorarea componentelor perspective de evolutie si comenzi noi, precum si temperarea ritmului de reducere pentru locurile de munca, in contextul reluarii activitatilor si perspectivelor de intrare in ciclul economic postpandemie, scenariu sustinut si de implementarea de masuri monetare, fiscalbugetare si de venituri relaxate fara precedent.
Astfel, in primele sapte luni ale anului curent indicatorul PMI din industria prelucratoare a inregistrat un nivel de 44.7 puncte, in scadere cu 7.2% an/an. Indicatorul PMI din sfera serviciilor s-a situat la 39.6 puncte, in diminuare cu 25% an/an, data fiind ponderea ridicata in PIB a ramurii tertiare, puternic afectata de incidenta crizei sanitare. Indicatorul PMI Compozit a consemnat un nivel mediu de 40.2 puncte in perioada ianuarie-iulie, in atenuare cu 22.2% an/an.
Consideram ca economia Zonei Euro se pozitioneaza la inceputul ciclului economic post-pandemie in prezent si ne asteptam la crestere cu ritmuri trimestriale ridicate in perioada urmatoare, perspectiva sustinuta de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare. Acest scenariu este reflectat si de ameliorarea increderii investitorilor din regiune pe parcursul ultimelor luni, aspect evidentiat in ultimul grafic alaturat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter