RO EN
The cart is empty

BT: Exporturile comunitare din primul semestru scad cu 18,6%, la 21 miliarde euro

Institutul National de Statistica (INS) a publicat ieri datele privind dinamica comertului international cu bunuri in iunie si primul semestru al anului curent. Statisticile indica reintensificarea temporara a deficitului balantei comerciale cu bunuri, evolutie care reflecta redinamizarea din sfera economiei reale, dupa iesirea din starea de urgenta, conform unei analize a Bancii Transilvania (BT).
"Subliniem insa faptul ca evolutia din iunie a fost puternic determinata de deteriorarea componentei extra-comunitare, influentata si de tendinta de apreciere a monedei unice europene, precum si de cresterea cursului real efectiv al monedei nationale (pentru a patra luna consecutiv in iunie, cu 0,7% an/an (si cu 0,6% an/an in prima jumatate din 2020). Astfel, conform INS exporturile de bunuri au scazut cu 12,9% an/an la 4,8 miliarde euro in iunie. Componenta comunitara s-a ajustat cu 9,5% an/an la 3,7 miliarde euro, evolutie determinata de declinul sever al economiei Zonei Euro in trimestrul al doilea, in contextul pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in perioada postbelica", precizeaza dr. Andrei Radulescu Director Analiza Macroeconomica, la BT.
Totodata, exporturile spre tarile extra-comunitare s-au diminuat cu 22,1% an/an la 1,2 miliarde euro in iunie.
Importurile de bunuri au consemnat un declin de 7,9% an/an la 6,2 miliarde euro, expresie a unei ajustari mai temperate a economiei interne. Importurile de bunuri din tarile Uniunii Europene au scazut cu 7,6% an/an la 4,5 miliarde euro. Importurile din statele extra-comunitare au consemnat o ajustare cu 8,7% an/an la 1,6 miliarde euro, in iunie.
Prin urmare, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 1,3 miliarde euro in iunie, in intensificare cu 16,8% an/an. Componenta comunitara a deficitului balantei comerciale cu bunuri s-a adancit cu doar 1,6% an/an la 0,86 miliarde euro.
Din relatiile comerciale cu bunuri cu tarile din afara Uniunii Europene a rezultat un deficit de 0,46 miliarde euro in iunie, in intensificare cu 61,2% an/an. Prin urmare, in semestrul I exporturile de bunuri au scazut cu 18,1% an/an la 28,6 miliarde euro, pe fondul incidentei pandemiei, un soc pentru comertul international, mai arata analiza BT.
 
Exporturile comunitare au scazut cu 18,6% in primele sase luni
Exporturile comunitare s-au ajustat cu 18,6% an/an la 20,8 miliarde euro. Vanzarile de bunuri spre tarile din afara Uniunii Europene au scazut cu 16,7% an/an la 7,8 miliarde euro in perioada ianuarie-iunie.
Importurile de bunuri s-au diminuat cu doar 12,6% an/an la 37,3 miliarde euro in semestrul intai, evolutie care exprima o ajustare mai putin severa a economiei interne, dar care a fost influentata si de dependenta de importuri de produse chimice/ medicale din afara Uniunii Europene, precum si de fluctuatiile din piata valutara. Componentele comunitara si extra-comunitara s-au diminuat cu 12,6% an/an la 27,2 miliarde euro, respectiv 12,7% an/an la 10,1 miliarde euro.
Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a adancit cu 12,1% an/an la 8,7 miliarde euro in semestrul intai.
Pe segmentele comunitar si extra-comunitar deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 15,2% an/an la 6,4 miliarde euro, respectiv cu 4,3% an/an la 2,3 miliarde euro in perioada ianuarie-iunie.
Din perspectiva analizei pe principalele grupe de produse se evidentiaza deficitul comercial inregistrat in primele sase luni din 2020 pe segmentele alimente si animale vii (1,3 miliarde euro), combustibili minerali, lubrifianti si materiale derivate (1,2 miliarde euro), marfuri manufacturate (2,3 miliarde euro) si produse chimice (4,3 miliarde euro).
"Prognozam ameliorarea contributiei exportului net la dinamica anuala a PIB in trimestrele urmatoare si in ciclul economic post-pandemie per ansamblu, pe fondul majorarii ratei de economisire si perspectivelor de depreciere pentru cursul real efectiv al RON si de ameliorare a ofertei interne de bunuri si servicii in ciclul post-pandemie. Conform scenariului central, in perioada 2020-2022 diferenta dintre ritmul importurilor totale si dinamica exporturilor totale se va atenua la un nivel mediu anual de 0,5 puncte procentuale", concluzioneaza dr. Andrei Radulescu in analiza sa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter