RO EN
The cart is empty

BT: Accelerarea investitiilor va contribui la diminuarea ratei somajului in anul 2022

Economia Romaniei ar putea creste cu 5,2% in 2022 comparativ cu 2021, potrivit estimarilor realizate de analistii Bancii Transilvania (BT). PIB ar urma, astfel, sa evolueze la un ritm usor peste potential, dar va fi in decelerare comparativ cu dinamica din 2021 (6,2%). Acest scenariu este sustinut de perspectivele favorabile pentru investitiile productive, cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB. Astfel, conform datelor BT, motorul economiei ar putea accelera de la 7,6% in 2021 la 10% in 2022, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si implementarii programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta crizei sanitare (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027).
Cresterea in accelerare a investitiilor productive va contribui la ameliorarea climatului din sfera pietei fortei de munca, iar rata medie anuala a somajului se va diminua de la 5,2% in 2021 la 4,8% in 2022.
"Ne apropiem de finalul inca unui an economic atipic, caracterizat prin persistenta crizei sanitare, relansarea economiei si acumularea de provocari, inclusiv intensificarea presiunilor inflationiste, majorarea cotatiilor la materii prime si tensiunile politice. Cu toate acestea, economia Romaniei a prezentat rezistenta la incidenta pandemiei si consecintele acestei crize sanitare (fara precedent la nivel mondial in ultimul secol), dar si la set-ul de provocari adiacente din acest an. Aceasta rezistenta a economiei interne este determinata, in principal, de contributia in ameliorare a factorilor de productie la dinamica anuala a PIB potential, conform estimarilor econometrice elaborate", se arata in analiza BT.
Conform scenariului central al bancii clujene, consumul privat (principala componenta a PIB) ar putea decelera de la 6,9% in 2021 la 5,5%in 2022, evolutie influentata de disiparea efectului baza (determinat de restrictiile introduse pentru contracararea crizei sanitare). Pentru consumul public analistii previzioneaza o accelerare de la 0,3% in 2021 la 3% in 2022, evolutie puternic influentata de implementarea Programului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
 
Scaderi estimate la importuri si exporturi
La nivelul cererii externe nete, analistii BT se asteapta la decelerarea ritmurilor anuale ale exporturilor si importurilor in 2022 spre niveluri de 4,5%, respectiv 7,2%, ca urmare a disiparii efectului baza generat de introducerea de restrictii. Pentru preturile de consum (pe indicele armonizat UE) este previzionata accelerarea ritmului mediu anual de la 4,1% in 2021 la 5,1% in 2022, evolutie determinata de socurile recente din sfera ofertei, intr-un context caracterizat prin relansarea economica postpandemie. Cu toate acestea, in scenariul BT este previzionata decelerarea dinamicii anuale a preturilor de consum incepand cu prima parte a anului 2022 si convergenta spre nivelul tintit de Banca Nationala a Romaniei pana la final de 2023, evolutie determinata de disiparea socurilor din sfera ofertei si de masurile implementate de banca centrala (ciclul monetar post-pandemie initiat in 2021).
"In scenariul nostru central ne asteptam ca BNR sa continue acest ciclu si in 2022, prin cresterea ratei de dobanda de politica monetara si prin largirea coridorului format din ratele de dobanda la facilitatile permanente in jurul ratei de dobanda de referinta. Pentru rata de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani (barometru pentru costul de finantare in economie) previzionam un nivel mediu anual in crestere la 5,2% in 2022 (de la 3,7% in 2021), pe fondul perspectivelor cu privire la politica monetara (SUA si Romania) si previziunilor pentru ritmul anual al PIB-ului nominal. Nu in ultimul rand, la nivelul pietei valutare previzionam continuarea tendintei de crestere graduala pentru EUR/RON spre un nivel mediu de 5 in 2022 (in urcare de la 4,92 in 2021). Subliniem faptul ca Romania va continua sa se confrunte si in 2022 cu persistenta deficitelor gemene, dar previzionam o ajustare a ponderii acestora in PIB, scenariu sustinut de perspectivele de accelerare pentru reformele structurale", se arata in analiza BT.
La finalul analizei, specialistii atrag atentia cu privire la factorii de risc la adresa evolutiei economiei interne in 2022, inclusiv posibilitatea deteriorarii severe a climatului din pietele financiare internationale (dupa cresterea puternica a indicilor bursieri pe parcursul ultimelor trimestre), persistenta crizei sanitare, climatul politic intern si contextul geo-politic regional.
Pentru documentul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter