RO EN
The cart is empty

BNR: Scadere de 35,8% a investitiilor straine calculate la sapte luni

Investitiile straine directe (ISD) atrase de Romania in intervalul ianuarie - iulie 2010 au totalizat 1,9 miliarde euro, reflectand o noua scadere semnificativa, de 35,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost de aproximativ 3 miliarde euro. Astfel, deficitul contului curent in perioada analizata a fost finantat in proportie de 50,3% prin ISD ale nerezidentilor in Romania. Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au insumat 1,33 miliarde euro, iar creditele intra grup, 580 milioane de euro. In 2009, valoarea totala a ISD a fost de 4,8 miliarde euro. Romania a atras, anul trecut, 75 de proiecte de investitii straine, reprezentand 2% din totalul ISD din Europa. Acestea au generat 6.384 de locuri de munca (aproximativ 5% din totalul celor nou-create pe continent).
De asemenea, potrivit datelor BNR, in primele sapte luni ale acestui an, deficitul contului curent al balantei de plati s-a plasat la 3,8 miliarde euro, in crestere cu 38,5% fata de perioada similara din 2009. Situatia negativa a fost determinata de balanta transferurilor curente, care a consemnat un sold mai mic cu 32% in raport cu intervalul ianuarie - iulie 2009. La data de 31 iulie 2010, datoria externa pe termen scurt a inregistrat un nivel de 17 miliarde euro (reprezentand 19,5% din totalul datoriei externe, fiind mai mare cu 16,8% fata de cea raportata la 31 decembrie 2009). Informatii suplimentare, la www.bnr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter