RO EN
The cart is empty

BNR: Perspectiva din sectorul de constructii se inrautateste

Recent, expertii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au dat publicitatii buletinul lunar de conjunctura nr. 2/2011, unde se arata faptul ca peste 55% din managerii intervievati (factori de decizie din industria constructiilor) au estimat, pentru luna februarie a.c., o continuare a blocajului financiar foarte sever ce afecteaza acest sector. Astfel, s-a consemnat inca o perioada in care numarul de contracte/comenzi a fost deficitar, insa aceasta tendinta ar putea avea un caracter strict sezonier. "In ceea ce priveste activitatea de constructii, volumul total al comenzilor isi va pastra traiectoria descendenta (sold conjunctural -24%), dar stocurile de produse finite se vor mentine la niveluri similare perioadei precedente (trend anticipat de 54% dintre respondenti). Restrangerea cererii continua sa reprezinte una dintre principalele probleme pentru companiile din domeniu (sold conjunctural -36%), cu toate ca stabilitatea acestui indicator a fost indicata de 32% dintre manageri. Totodata, directorii executivi declara ca se confrunta cu probleme legate de ratele ridicate ale dobanzilor la creditele bancare (10% din raspunsuri) si cu deprecierea monedei nationale (6% din total) , acesti factori perturbatori urmand a avea un efect negativ asupra pietei si in intervalul urmator. Analizand nivelul estimat al ratei profitabilitatii, in timp ce in industrie sunt anticipate noi majorari (sold conjunctural +8%), pe piata constructiilor perspectiva se inrautateste (sold conjunctural -38%). Din punct de vedere al investitiilor, nu se intrevad acumulari de capital, alocarea de fonduri inregistrand o noua contractie, sugerata de deteriorarea cu inca 13 puncte procentuale a soldului conjunctural din ramura de constructii (pana la -37%). Totodata, va marcata o intensificare a procesului de disponibilizare a fortei de munca, determinata de intensificarea soldului conjunctural negativ (la -23%), involutia respectiva fiind asociata restrangerii sezoniere a activitatii. Cu toate acestea, stabilitatea indicelui respectiv este prognozata de 88%-91% din totalul companiilor din industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si maselor plastice si din industria materialelor de constructii. In acelasi timp, preturile de productie in ramura de constructii isi vor mentine tendinta crescatoare, soldul opiniilor acumuland inca 3 puncte procentuale (+35%)", se arata in documentul BNR.
***
Dupa cum se poate observa, desi studiul de conjunctura ai BNR se refera strict la luna februarie, cei 420 de respondenti din esantionul national selectat in randul firmelor din industrie si constructii au o opinie diferita fata de cei peste 1.671 de manageri din bransa, care au dat curs unui sondaj similar derulat de Institutul National de Statistica. Astfel, potrivit estimarii directorilor executivi chestionati de INS in februarie 2011, in urmatoarele trei luni, in domeniul constructiilor va avea loc o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%) si o relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +2%). Noua prognoza va avea un impact major asupra angajatilor din bransa, intrucat numarul de salariati se va mentine la nivelul existent din intreaga ramura, la acest capitol fiind indicata o relativa stabilitate (sold conjunctural +5%). In acelasi timp, preturile se vor inscrie pe un trend ce indica o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +10%). Informatii suplimentare, la www.bnr.ro, www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter