RO EN
The cart is empty

BNR: In constructii, influenta nefavorabila a factorului climatic se va diminua

Recent, oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au dat publicitatii buletinul de conjunctura al acestei institutii pentru luna februarie, in cadrul caruia se precizeaza ca, in sectorul de constructii, influenta nefavorabila a factorului climatic se va diminua in comparatie cu intervalul anterior. "Activitatea din constructii se va restrange si in continuare, insa ameliorarea soldului conjunctural negativ releva probabilitatea aparitiei unei temperari de ritm. Perspectivele corespunzatoare domeniului analizat se vor mentine pentru o perioada mai indelungata, in conditiile in care estimari similare au fost formulate si in cazul portofoliului de comenzi". Potrivit documentului citat, variatia stocului de produse finite ar fi fost egala cu zero in luna februarie, ceea ce denota faptul ca acest indicator este stabil si adaptat la contextul economic actual. "Majoritatea managerilor companiilor ce au ales sa dea curs sondajului de conjunctura elaborat de BNR (in total, 420 de firme din industrie si constructii) mentioneaza ca principala influenta negativa asupra activitatii este reprezentata de restrangerea cererii (tendinta semnalata de 45% dintre firmele industriale si de 60% dintre cele specializate pe segmentul constructiilor). Un impact limitativ continua sa exercite si blocajul financiar, acest factor avand o incidenta mai mare in constructii - cu o pondere a raspunsurilor de 32%, fata de 19% in industrie. Alti factori negativi sunt constituiti de nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare, evolutia cursului de schimb si insuficienta materiilor prime. Disponibilizarile de personal au continuat si in luna februarie, insa nu este exclusa o incetinire a acestui proces, avand in vedere atenuarea substantiala a valorilor negative ale soldurilor conjuncturale aferente. In ambele sectoare economice, preturile de productie vor consemna variatii nesemnificative, in conditiile in care soldurile opiniilor se situeaza foarte aproape de zero, iar stabilitatea indicatorului este anticipata de 86% (respectiv 94%) dintre managerii intervievati. La capitolul investitii, cele mai probabile actiuni de acest gen se vor semnala in industria mijloacelor de transport si in cea metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal (solduri conjuncturale: +33%, respectiv +36%), in timp ce reduceri semnificative se intrevad pe segmentul materialelor de constructii si in alte domenii industriale (solduri conjuncturale cuprinse intre -35% si -57%), se mai arata in raportul BNR.
Preturi stabile si regres al activitatii pana in luna aprilie
La finele lunii februarie, analistii Institutului National de Statistica au definitivat documentul intitulat "Tendinte in evolutia activitatii economice in perioada februarie-aprilie 2010", care include estimari enuntate de 2.070 de agenti economici (din care 1.258 de manageri ai unor firme de constructii). Potrivit acestora, in intervalul februarie-aprilie a.c. se va inregistra o scadere a activitatii in raport cu cele trei luni anterioare. "Scaderea va fi vizibila atat in ceea ce priveste indicatorul de volum al productiei (sold conjunctural -22%), cat si al stocului de contracte si comenzi (acelasi sold conjunctural). Factorii de decizie ai companiilor din bransa previzioneaza si o diminuare a numarului de salariati atat pe total (sold conjunctural -29%, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -1%)", precizeaza oficialii INS. In acest context, se poate observa ca, pana in luna aprilie a.c., este exclusa o inversare a trendului descendent pe care s-a inscris piata nationala de constructii si domeniile conexe, unul dintre cele mai grav afectate segmente fiind cel al materialelor utilizate la edificarea cladirilor (inclusiv bransa de tamplarie termoizolanta). Este posibil ca situatia sa se stabilizeze in a doua jumatate a anului in curs, insa - deocamdata - nu exista niciun semnal care sa indice reluarea fluxului de contracte si comenzi. Informatii suplimentare, la www.bnr.ro sau www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter