RO EN
The cart is empty

BNR semnaleaza ca firmele din constructii se confrunta inca cu riscuri crescute

In pofida cresterilor importante inregistrate de sectorul constructiilor in perioada pandemiei Covid-19, un raport realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca piata fortei de munca din acest domeniu a fost printre cele mai afectate.
"Cele mai afectate sectoare au fost constructiile (cu 16% din contracte incheiate raportat la numarul de angajati din acest sector), urmat de industria prelucratoare (7%) si comert (9%). In plus, avand ca motiv incetarea partiala sau totala a activitatii din cauza pandemiei Covid-19, pe parcursul lunii aprilie, au fost suspendate un milion de contracte, iar ulterior relaxarii partiale a restrictiilor (15 mai), au mai ramas 600.000 de salariati in somaj tehnic, reprezentand 12% din persoanele angajate, cele mai afectate sectoare fiind HORECA (45% din angajati), industria prelucratoare (15%) si comertul (12%), se arata in Raportul semestrial asupra stabilitatii financiare publicat de BNR.
Potrivit raportului, riscurile la adresa stabilitatii financiare dinspre piata imobiliara au crescut ca urmare a izbucnirii pandemiei de Covid-19 si sunt determinate de:
  • reducerea investitiilor si a activitatii tranzactionale pe fondul cresterii aversiunii la risc a investitorilor;
  • contractia puternica a cererii ca urmare a scaderii veniturilor si a majorarii incertitudinii privind veniturile viitoare;
  • cresterea riscului de credit pentru imprumuturile ipotecare si cele acordate firmelor din sectoarele constructii si imobiliar;
  • majorarea riscului de lichiditate si solvabilitate ca urmare a diminuarii incasarilor (inclusiv datorita masurilor de amanare a platii chiriilor pentru IMM conform OUG 29/2020), diminuarii si chiar incetarii activitatii economice a firmelor din sectoarele de constructii si imobiliare.
"Partial, aceste elemente au fost compensate atat de facilitatile de suspendare a ratelor, cat si de programele guvernamentale pentru sustinerea companiilor. Conform sondajului realizat de Institutul National de Statistica, doar doua treimi dintre firmele din sectorul de constructii puteau estima in luna aprilie 2020 evolutia viitoare a activitatii, iar dintre acestea peste 60% anticipau o reducere semnificativa (peste 25%) sau chiar o inchidere a activitatii in perioada urmatoare. In plus, aproximativ 8% din contractele de munca in domeniul constructiilor au fost incetate, indicand dificultati pentru firmele din acest sector de a-si acoperi cheltuielile curente", se precizeaza in raportul BNR, la capitolul privind sectorul imobiliar.
 
Semnale mixte privind evolutia activitatii in sectorul rezidential
Dinspre factorii ofertei, semnalele sunt mixte referitoare la continuarea in parametri normali a activitatii sectorului imobiliar rezidential, acestea fiind asteptate sa fie afectate de masurile de prevenire a pandemiei impuse in cursul lunii martie 2020. Suprafata utila aferenta autorizatiilor de constructie pentru cladiri rezidentiale acordate in perioada mai 2019 - aprilie 2020 a fost in scadere cu 5% comparativ cu anul precedent, in timp ce indicele activitatii de constructii rezidentiale a avut o crestere medie de 22% in primul trimestru al anului 2020, in termeni anuali. De asemenea, numarul locuintelor terminate in primul trimestru al anului 2020 a crescut cu 17% in termeni anuali, dupa maximul istoric atins in anul 2019 (67.500 de locuinte). Evolutia a fost datorata in mod predominant segmentului urban, acestea reprezentand 65% din locuintele nou livrate. Prin urmare, locuintele noi au reprezentat 59% din tranzactiile imobiliare rezidentiale incheiate in perioada mai 2019 - aprilie 2020.
In acest context, economistii estimeaza ca principalele riscuri dinspre piata imobiliara comerciala sunt determinate de vulnerabilitati structurale
precum gradul ridicat de indatorare al firmelor prezente pe aceasta piata, dependenta sectorului de
resurse financiare din afara tarii, concentrarea ridicata a finantarilor si adancimea redusa a pietei.
 
Oferta de pe piata comerciala a crescut cu 47%
In ceea ce priveste oferta de pe piata comerciala, activitatea de constructii a inregistrat o revenire puternica, majorandu-se cu 47% in perioada aprilie 2019 - martie 2020 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, conform indicelui lucrarilor de constructii pentru cladirile nerezidentiale.
Autorizatiile de constructii pentru proprietati imobiliare nerezidentiale indica o majorare semnificativa a suprafetei utile in cazul segmentelor de birouri si retail, desi este probabil ca livrarile de spatii noi pentru anul 2020 sa se situeze sub aceste previziuni datorita dificultatilor generate de masurile de carantina.
In ceea ce priveste cererea, BNR arata ca in ultimii ani se observa o crestere a participarii investitorilor locali (aproximativ 20%). Cu toate acestea, majoritatea investitorilor continua sa fie din afara tarii si chiar din afara UE, cele mai importante tranzactii fiind realizate de investitori din Israel (36%), Africa de Sud (17%) si SUA (8%)
"Principalele riscuri dinspre piata imobiliara comerciala sunt determinate de vulnerabilitati structurale precum gradul ridicat de indatorare al firmelor prezente pe aceasta piata, dependenta sectorului de resurse financiare din afara tarii, concentrarea ridicata a finantarilor si adancimea redusa a pietei. Aceste riscuri asupra sistemului financiar sunt importante, chiar si in conditiile unei dimensiuni reduse a pietei, datorita expunerii semnificative a sectorului bancar romanesc", se mai precizeaza in document.
 
Nivelul redus de capitalizare creeaza probleme firmelor de constructii
Capacitatea firmelor din sectoarele constructii si imobiliar de a gestiona riscurile generate de pandemia Covid-19 este diminuata de nivelul redus de capitalizare, dependenta de finantarea externa si de capacitatea mai redusa de generare de lichiditate determinate de tipul activitatii. Gradul de indatorare (calculat ca raportul dintre datorii si capital) al firmelor din sectoarele constructii si imobiliar la iunie 2019 a fost de 1,85 si, respectiv, 1,72 comparativ cu 1,5 la nivelul economiei, arata economistii BNR.
"Din punct de vedere al lichiditatii, sectorul imobiliar are atat resurse limitate (indicatorii de lichiditate sunt cu valori intre 25 - 40% mai mici fata de cei la nivelul economiei, spre exemplu indicatorul de lichiditate generala se plaseaza la 73% comparativ cu 108% la iunie 2019), cat si o capacitate redusa de generare de lichiditate (durata ciclului de conversie in numerar fiind estimata la 915 zile in medie fata de 97 zile la nivelul economiei). Situatia lichiditatii in cazul firmelor din constructii este relativ mai buna in termeni de detineri de active lichide comparativ cu media economiei, dar capacitatea de generare de lichiditate este una mai redusa (ciclul de conversie in numerar este in acest caz de 245 de zile), conform Raportului BNR.
Pentru a consulta varianta integrala a documentului, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter