RO EN
The cart is empty

BNR: Avem nevoie de o crestere bazata pe activitati cu valoare adaugata ridicata

Romania exporta materie bruta si importa bunuri cu valoare adaugata mare, iar de aici rezulta deficitul pe filiera agroalimentara, o contributie importanta in cadrul balantei comerciale, a afirmat joi Alexie Alupoaiei, consilier BNR, citat de Agerpres.
"La Banca Nationala avem de doua ori pe an un raport asupra stabilitatii financiare si, in prima parte a raportului, identificam riscurile cu potential sistemic in cazul tarii noastre. Unul dintre principalele riscurile pe care il semnalizam de ceva timp este legat de dezechilibrele macroeconomice. Aici ne referim in principal la deficitul de cont curent in conjunctie cu deficitul bugetar. O componenta importanta a deficitului de cont curent este faptul ca noi importam bunuri cu valoare adaugata mare. Da, asta e o componenta foarte importanta. Noi, la Banca Nationala, de fapt in cadrul Comitetului National de Supraveghere Macropotentiala, entitatea care pune la un loc BNR, ASF, Ministerul de Finante si alte institutii importante, am analizat contributia pe filiera agroalimentara la deficitul de cont curent si am observat urmatoarea chestie: exportam materie bruta si importam bunuri cu valoare adaugata mare - si de aici avem deficitul pe filiera agroalimentara, o contributie importanta in cadrul balantei comerciale", a mentionat Alexie Alupoaiei, la conferinta "Ecosistemul Antreprenorial", organizata de Oxygen Events.
In opinia sa, adoptarea de noi tehnologii in agricultura, spre exemplu, ar putea sa contribuie in acest sens. Reprezentantul BNR a mentionat ca Romania, in ultimii ani, "a continuat procesul de convergenta reala si s-au vazut progrese semnificative".
"Daca ne uitam unde eram acum 10 ani cu PIB-ul per capita si unde suntem acum. In prezent, suntem in zona medie cu PIB-ul per capita al Uniunii Europene. Asadar, au fost niste progrese importante, insa aceasta convergenta trebuie sa fie insotita si de o tranzitie structurala a economiei noastre, adica trebuie sa adoptam un model de crestere bazat intr-o mai mare masura pe activitati cu valoare adaugata ridicata, pe de o parte si, pe de alta parte, cu un grad ridicat de tehnologie si cunoastere, astfel incat sa fie sustinuta alinierea la obiectivele de mediu si digitalizare", a mai spus Alexie Alupoaiei.
El si-a exprimat speranta ca IMM-urile "sa fructifice anii acestia cu o crestere economica solida si cumva sa-si creasca rezilienta, sa-si imbunatateasca in unele cazuri situatia bilantiera, pentru a avea un acces mai bun la finantare".
"Cred ca asta este foarte important: sa fructifice anii astia buni de cresterea economica. Pe de alta parte, digitalizarea cred ca poate fi o solutie pentru multe companii mici sa creasca", a adaugat reprezentantul BNR.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter