RO EN
The cart is empty

BCR: Domeniul constructiilor si-ar putea relua cresterea in semestrul II

Economia Romaniei ar putea reveni pe crestere in 2010, chiar daca nivelul de incertitudine este ridicat, considera economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Acest lucru este posibil, in opinia reprezentantului celei mai mari banci comerciale din tara noastra, numai in conditiile reluarii accelerate a investitiilor in zona privata. De asemenea, industria ar putea fi un alt factor de sustinere a ascensiunii economice in acest an, mai ales in ceea ce priveste cererea externa. Lucian Anghel a prezentat, recent, raportul trimestrial macroeconomic „Romania – intre optimism si pesimism”, intocmit de specialistii BCR. Potrivit documentului, activitatea in constructii a continuat sa se diminueze in ultimul trimestru din 2009, chiar daca in perioada iulie – septembrie s-a consemnat o relativa scadere a afacerilor din sectorul de profil. “Situatia fost diferita in zona euro, unde a avut loc o moderare in contextul unui declin anterior mai putin pronuntat decat in Romania. Dependenta foarte ridicata de  capitalul si experienta dezvoltatorilor imobiliari straini- mai ales in ceea ce priveste proiectele noi – a facut acest domeniu foarte vulnerabil in fata crizei atunci cand lichiditatea s-a diminuat puternic pe plan global. Totodata, evolutia creditarii pe segmentul imobiliar a inrautatit situatia, iar prudenta persoanelor fizice in ceea ce priveste inceperea unor proiecte imobiliare, datorata diminuarii veniturilor, nu a facut decat mentina aceasta tendinta negativa”, se precizeaza in raportul BCR. Programul „Prima Casa” a constituit o mana de ajutor pentru creditarea imobiliara, dar declinul a continuat pe segmentul rezidential in conditiile in care beneficiarii acestor imprumuturi au preferat sa cumpere cu precadere aparatamente vechi si mai putin locuinte noi. Relansarea programului in 2010 incearca sa acorde o importanta mai mare construirii de imobile noi, pentru care guvernul a alocat o garantie in limita a 75.000 de euro pentru fiecare unitate locativa.
Antreprenorii sunt, in continuare, pesimisti
Volumul constructiilor rezidentiale a continuat sa scada in trimestrul al IV-lea din 2009, in timp ce segmentul comercial si infrastructura si-au temperat trendul descendent. Orientarea mult mai puternica a guvernului spre infrastructura, intr-un an in care criza a afectat grav veniturile bugetare, a avut, totusi, unele rezultate benefice. Acest segment a reusit sa-si atenueze caderea la un nivel anual de circa -5% de la -14% in trimestrul anterior (cu o evolutie buna de +11,2% la nivel anual in decembrie 2009). „Managerii din constructii sunt in continuare pesimisti, iar aceasta poate imprima, cel mai probabil, un ritm lent de revenire in primele sase luni din 2010. Numarul de angajati va continua sa scada in ianuarie - iunie a.c., dar preturile vor ramane relativ constante. Sectorul constructiilor ar putea reintra pe crestere in semestrul al II-lea din acest an, dar opiniile sunt impartite, cele mai multe sperante indreptandu-se spre guvern atunci cand vine vorba de relansarea acestui domeniu. Astfel, majoritatea antreprenorilor asteapta sprijin oferit sectorului rezidential si majorarea investitiilor in infrastructura. In conditiile actuale, de restrictii bugetare importante, apelarea la contracte de concesiune, in special pentru constructia unor tronsoane de drum mai dificile, unde cheltuielile sunt ridicate, ar putea reprezenta o solutie. Nu trebuie sa ne facem, insa, iluzii, deoarece pana in 2012 fondurile bugetare pentru infrastructura rutiera vor fi insuficiente. Trebuie gasite, pe cat posibil, solutii financiare alternative si atingerea unui consens politic cu privire la proiectele de infrastructura”, mentioneaza reprezentantii BCR. Informatii suplimentare, la www.bcr.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter