RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Constructiile - «oaia neagra» a economiei romanesti, in 2013

Cresterea economica neasteptata (+3,5%) a economiei autohtone din 2013, datorata, la fel de surprinzator, majoritar industriei (+2,3%) si mai putin agriculturii (+1,1%), a fost infranata de sectorul constructiilor, care, in contextul in care consemneaza un aport de 7,9% la formarea PIB, a avut o contributie negativa (-0,1%). Realizarile sectorului de constructii s-au situat, astfel, la 11,9 miliarde lei preturi curente. Totodata, volumul lucrarilor s-a contractat, conform Institutului National de Statistica (INS), cu 1,6% in 2013 fata de 2012 ca serie ajustata, concomitent cu o depreciere de 9,4% a investitiilor in constructii. Mai mult, aproape un sfert din cele aproape 84.000 de controale realizate de Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) au vizat lucrari neconforme, toate acestea in contextul in care diverse rapoarte recente emise de Comisia Europeana si Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) indica piata constructiilor in topul celor mai corupte sectoare economice. Toate aceste considerente fac din segmentul local al constructiilor o «oaie neagra» a economiei din 2013.
In pofida acestui bilant negativ, ce rezulta in urma statisticilor publicate anual de institutiile abilitate, perspectivele din acest an sunt mai bune, avand in vedere bugetul de aproape 9 miliarde euro disponibil pentru investitii si perioada electorala ce urmeaza, care de obicei creeaza un context favorabil cresterii nivelului de trai al populatiei. De asemenea, printre motivele pentru care este justificata o atitudine optimista in ceea ce priveste activitatea din acest an se afla nevoia de crestere economica asumata la nivel comunitar, cele doua evenimente electorale ce vor avea loc, finantarea cu preponderenta a proiectelor incepute si demararea altora noi, asumate public de Guvern prin buget, obligativitatea alinierii la noile norme europene de mediu prin intrarea in vigoare a directivelor comunitare in acest sens si deschiderea pietei muncii catre Europa de Vest. Mai mult, trebuie luat in considerare faptul ca raportarea de la finele lui 2014 se va face la un an anterior aflat la un nivel minim al activitatii din constructii, un nou rezultat negativ urmand a avea efecte dezastruoase asupra companiilor din domeniu. In aceste conditii, atat autoritatile statului, cat si companiile din bransa, trebuie sa se mobilizeze pentru a atinge acel minim de 10 miliarde euro indicat ca strict necesar pentru a sprijini activitatea firmelor si a «salva» un sector care are capacitatea de a reprezenta un motor al cresterii economice a Romaniei.
***
O analiza completa a pietei constructiilor in 2013 si perspectivele pentru 2014 poate fi lecturata in editia Martie-Aprilie a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter